Запознайте се с менторите: Европейско право, Философия, Политология

Европейско право в Бремен (Андреян Недялков)

European and Comparative Law (LLB) e част от Hanse Law School, което е кооперация от 3 унита. Uni Олденбург, Uni Бремен и Uni Грьонинген. Основните предмети, които се изучават, са традиционните заlogo обикновеното право в Германия: гражданско, наказателно и административно, но към тях има и допълнителни като сравнително конституционално и сравнително договорно право, които са доста специфични и не се изучават в обикновеното право още от първия семестър. Небенфехерите се избират от двата Bereich-а: социални или икономически науки. За приема са нужни познания и по немски и по английски, защото има лекции и на двата езика.

Друга важна част е изучаването на допълнителен език, който е от голяма помощ за годината в чужбина. Голямо предимство е холандският, който дава възможността да се отиде в Uni Грьонинген и по-късно и придобиването на титлата advocaat, която е европейска титла и отваря врата за работа из целия Европейски съюз. В цялата специалност са около 30-35 човека. Местата за чужденци са ограничени до 1-2, затова и такива почти няма. Практиката е задължителна като минимума е 8 седмици.

UntitledСпециалността дава възможност за напускане на рамките на националното право и практикуването в различни страни. Университетът в Бремен е един от трите места в Германия, където се предлага европейско право, и това е единственият, който има връзка с Холандия.

Освен това човек се научава да мисли глобално и извън рамката. Поради факта, че се учи и в Uni Олденбурх и Uni Бремен и се пътува почти всеки ден, студентите свикват да са дисциплинирани и организирани.

Бремен е приличен град. Сравнително голям и сравнен с други западногермански градове е по-евтин, но понякога може да е малко скучен, имайки предвид, че Хамбург обира големите събития в региона, но пък за сметка на това семестър-тикетът важи до Хамбург.

За всички бъдещи студенти:

“Моят съвет е да го карат спокойно и да не се стряскат. С труд, упоритост и търпение всичко се постига… е и малко авантюризъм и късмет.”

Филисофия в Лайпциг/Мюнхен (Иван Господинов)

Учи се за всичко! Най-лесният начин да се разбира един бакалавър по философия е като базисно10496147_609842415780820_1017022464332684239_o образование, което може да се използва във всяка сфера на живота и кариерното развитие. Повечето студенти по философия не се занимават с философия, а се реализират по всякакви други начини. Ако трябва да говорим конкретно за нея като житейски път, то той е по-скоро академичен отколкото практически.

Основните предмети зависят много от университета и традицията там. В Лайпциг например има възможност за изучаване на комуникационни науки, политология, социология и разбира се философски дисциплини като философска антропология, етика, естетика, метафизика и много други. В Мюнхен философията е обвързана с културология и литература. Изборът е огромен. На практика „основни предмети“ няма, студентът избира какво и как да учи.

Uni_Leipzig_LesesaalНай-хубавото в университета е 24/7 работещата библиотека в кампуса!!! Социалните науки и философията са доста смесени и класовете включват студенти от 5-6 различни дисциплини, което определено създава форум за много идеи. Мензата е безупречна и има клон до всяка университетска сграда.

Нужното за всяко учебно заведение качество е здравата учебна култура. За философията специално са нужни критично и аналитично мислене, както и отвореност към преразглеждане на собствените възгледи. Съответно това са и основните качества, които се доразвиват по време на следването.

Лайпциг е много умерен град. Точно толкова голям е, за да покрива всички вкусове на човек и същевременно е точно толкова малък, за да не е стресиращ и пренаселен град. Изключително евтин за стандарта на живот и има по малко за всеки. А ако това не стига – Берлин е само на 10 евро път!

Съвет към кандидат-студентите:

“Да си дадат време, преди да вземат решение за специалността си.”

Политология в Берлин (Евгений Димитров)

Специалността е комбинация от различни по своето естество научни дисциплини. Учи се социология, философия, икономика (политическа). Първоначално се изучават основите на всички тези дисциплини и после има и възможност за задълбочаване в някои от тях. Специалността е разнообразна. Учи се дори статистика, което си е чиста математика.

Logo_RGB2

Eдно от хубавите неща на Свободния университет в Берлин, които не са задължителни за други места, е именно кампусът – всичко е на едно място, зелено, много красиво и живописно особено през пролетта и есента. За политология този университет се води за едно от най-добрите места. И ако това не е достатъчно – е безплатно (с изключение на парите за семестриален билет, с който може да се пътува из целия град и още някаква такса за студентския стол. Всичко на всичко излиза около 280 евро на семестър).

По време на следването студентите се учат на критично мислене и променят до някаква степен (или пък не) възгледите си и мнението си за много неща.

the-brain-philologische-bibliothek-der-fu-berlin-55e6a6a8-ee6b-48ac-8738-e5356dbb7a7d1423766090935Две от многото качества, които трябва да притежава един студент са постоянството и отдадеността – да посещаваш всеки път лекции, да записваш ценната информация, да се подготвяш предварително за семинари, лекции, изпити. Всичко това е свързано с ранно ставане, стоене до късно в библиотеката, накратко казано – много работа. Накрая обаче винаги се отплаща!

Берлин е хубав през лятото и пролетта и доста отблъскващ през зимата от естетическа гледна точка. Студен град е – като излъчване, големина, население. Имаш уникалната възможност да се срещнеш буквално с хора от целия свят, възможност, от която би била до голяма степен лишена в по-малък немски град. Освен това е много артистично място, доста цветно на места, нетипично и най-вече разнообразно. Има много българи, което би могло да означава подкрепа, но и мечешка услуга понякога. Не на последно място, градът е много евтин, което със сигурност е от значение, ако си студент и можеш да си намериш каква да е работа сравнително лесно.

Прочети повече за събитието и за останалите ментори.

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Европейско право, Философия, Политология”

Leave a Reply