Мамо, коя е кръвната ми група?

100730951.1Пералня, рецепти, деклариране на данъци: децата, които вече живеят отделно, се обръщат за съвет на първо място към родителите си, когато имат проблем в ежедневието. Прекалено несамостоятелни ли са?

Когато абитуриентите се изнасят, те опаковат всичко от детската си стая в кашони и оставят след себе си не само празни рафтове, но и своите родители. Започват нова глава от своя живот, в непознат град, в първото собствено жилище. Майките и бащите им остават вкъщи – съвсем сами, ако това е най-малкото или единственото им дете. В поредицата „Студенти и родители” искаме да разкажем повече за тези специални отношения. Как се променя връзката между деца и родители след изнасянето? Какво правят родителите със спечеленото свободно време? Какво е следването без контакт с родителите? И как се справят деца и родители с темата за парите?studentaccomm_2305431b

За начало попитахме читателите ни, с какви въпроси се обаждат вкъщи. Все пак именно родителите са първият избор за съвет за някои проблеми. Ето няколко избрани отговора, които получихме в туитър:

buntgestreift&hüpfig @NeleTeg_

Тате, паркетът се наду, какво да правя?! (Дойде и го оправи. Супертатко!)
#Elternfragen #въпросизародители

 masterwahnsinn @masterwahnsinn

“Мога ли да си изпера новия пуловер на 40°? Изрязах етикета.”Go-Ask-your-Mother – “Защо?” – “Ти също винаги правиш така” #Elternfragen #въпросизародители

 Kat @thekatintheband

“Моля? Фризерът трябва да се размразява понякога?!”  #Elternfragen #въпросизародители

И във фейсбук …

  • Мамо, как да изпера белите си тениски с шарени щампи? Заедно с белите дрехи и с прах за пране или заедно с цветните дрехи и с прах за цветно пране?
  • Мамо, това става ли още за ядене?
  • Къде ми е имунизационният паспорт?
  • „Тате, котката донесе мишка.” – „Ами изхвърли я в боклука.” – „Но тя още е жива.”

Очевидно, след като се изнесат от вкъщи, децата имат проблеми, за чието съществуване преди не са подозирали. Или би трябвало да са знаели? Дали са просто несамостоятелни? Поне някои от нашите читатели мислят така. Откъс от коментар във фейсбук:

 „Или също „Мамо, как да пусна това нещо, което винаги толкова хубаво прави прането чисто?” *върти очи*. Който се изнася от вкъщи и е толкова невероятно несамостоятелен, вероятно е израснал с така наречената майка орлица, сигурно до онзи ден са му сменяли пелените, купували са му бельото и са му завръзвали връзките на обувките.”

o-TEEN-MENTORS-facebook„С изнасянето се подобрява връзката с родителите”

Твърде много ли сме свикнали да разчитаме на помощта на родителите си? Не, казва семейният психолог Сабрина Зомер.

В университета Падерборн тя изследва връзката между възрастните и техните родители. Според нея едно е ясно: „С изнасянето в повечето случаи връзката с родителите се подобрява. Децата са по-самостоятелни и има много по-малко конфликти.”

А обажданията? „Няма нищо лошо”, казва Зомер. Даже напротив. Контактът е част от едно сполучливо развитие, една свързаност и добра комуникация. И също така често помощта се основава на взаимност, така се създава равноправна връзка. В крайна сметка родителите също се обаждат да питат, защо компютърът не се включва.

Освен това: Родителите се чувстват полезни. „Трудности се появяват едва когато някой се обажда за всяка дреболия”, казва Зомер. „Тогава родителите също все някога се изнервят.”

Така че: Който може да обясни на родителите си света на Microsoft Word, има право да пита за копчетата на пералнята. Все някога децата достигат до този момент:

Hanna Jacobs @eidottergelb

Едва когато мога да си отговоря сама на (почти) всички #въпросизародители забелязвам колко съм пораснала.

FB-профил-profile-picИ ние от faq4uni се интересуваме от започването на самотстоятелен живот при студентите и това как родителите им преживяват раздялата с децата си. Изпратете ни историите си на faq4uni@gmail.com. Най-добрите ще бъдат публикувани в статия на сайта ни.

Превод: Симеона Милачкова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply