Как да не ти се налага да учиш в библиотеката?

libraryИзпитите са налице, а единственото място, където можеш да учиш на спокойствие, е препълнената библиотека? Ще ти покажем 5 начина, как можеш да учиш спокойно мeжду собствените си четири стени. Тъй като ученето вкъщи си има своите предимства: можеш да прекараш целия ден в панталоните си за джогинг, не е нужно да се гримираш или да губиш време в метрото. Когато обаче човек не внимава, денят за учене вкъщи има негативни страни, понеже лесно може да бъде провален от прииждащите лоши навици.

Без значение дали си част от група за учене или предпочиташ да учиш сам, ние имаме някои съвети за теб с цел да улесним подготовката ти за сесията вкъщи.

1. Запази „уни рутината“ си или съответно си определи такава

Стани рано, сякаш трябва отново да отидеш в университета. Настрой си будилника на същия час, освежи се в банята и си облечи нещо друго, различно от това, с което си спал. Ако всяка сутрин следваш установената рутина, това ще ти помогне да се фокусираш и да се концентрираш върху задачите или съответно учебния материал за деня. Ако трябва да участваш по Skype или Google Hangouts в група за учене, панталоните “надолу“ са добре, но нагоре е по-добре да хвърлиш поглед в огледалото.

Докато със сигурност е много примамливо да полежиш още 1-2 часа, твоето по-дълго спане може да се окаже много непродуктивно за останалите задачи за деня. В края на краищата искаш да научиш повече, отколкото в библиотеката (или поне колкото там).

2. Направи си отделно работно място или съответно място за учене

Дори когато в апартамента или общежитието ти няма специално „място за учене“ трябва въпреки това да запазиш една част от стаята си само за учене или работа и да я използваш само за това. Повече от просто разсейващо е да лежиш с лаптопа на леглото или на дивана, докато дори работи и телевизорът. Ако живееш с други хора (семейство, партньор, съквартиранти и т.н.), им обясни, че твоето пространство за учене и работа е табу за тях. Физически бариери като завеси или в най-добрия случай затворени врати ще напомнят на другите, че в момента, така да се каже, си „в библиотеката“.

3. Не се разсейвай от домашните задължения

Вие всички знаете, че преди изпити апартаментът внезапно заблестява от чистота. Това в биологията се нарича „прескачащо движение“. Тъй като човек вътрешно толкова се противопоставя на същностната задача, вместо нея просто прави нещо друго, което също е необходимо, но не е посветено на целта, да се справи на изпита. Прахосмучиш апартамента, измиваш или оправяш леглата. Без да забележиш, часовете отминават и ти напълно си изостанал с учебния план за деня. Затова включи това време в дневния си план или си определи паузи, в които малко да си починеш от ученето, или премести домашните си зъдължения за края на деня, когато ще си свършил ученето за съответния ден. Придържай се към този план и направи ясно разграничение между деня си за учене и задълженията си у дома.

4. Обясни на обкръжението си, че си вкъщи, за да учиш

Често приятелите, семейството и съквартирантите мислят, че не трябва да подготвяш нищо за университета поради факта, че по изключение не се намираш в унито. Броят на телефонните разговори без съществено съдържание ще нарасне, по-често ще бъдеш питан дали няма да отидеш да пиеш кафе или бира и партньорът или съквартирантите ти могат да очакват да поемеш още няколко допълнителни задължения у дома, понеже по цял ден си вкъщи.

Обясни на обкръжението си, че трябва да учиш, но просто не искаш да стоиш в библиотеката и не се поддавай на изкушението, да свършиш нещо на приятели, което по принцип също не би направил.

5. Използвай съвременните средства за комуникация в своя полза

Чрез Skype, Google Hangouts или Facetime става все по-лесно да поддържаш контакт със своята група за учене също и от вкъщи. Когато заедно си приготвяте записките, които по-късно искате да научите наизуст, или заедно пишете домашно, Google Docs или също Evernote са чудесни средства за съвместно учене. Също когато искате заедно да прегледате материалите към лекциите, използвайте просто Teamviewer, за да сте всички на една и съща страница.

Рутина, самодисциплина, специално място за учене и разделяне на учебния план и на плана, свързан с домакинството, би трябвало да ти спестят посещението на библиотеката. Освен това модерните средства ти помагат да бъдеш още по-продуктивен.

Превод: Белора Михайлова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply