Тони Щерева, Еразъм в Швеция

През един слънчев ден в първи семестър, ориентировъчна седмица. Голяма аула на Henry-Ford-Bau, Свободен университет Берлин. Жена на средна възраст обяснява въодушевено, ръкомаха. Чуват се думи като „културен обмен“, „изживяване“, „обогатяване“ (на немски, разбира се). Аз седя и сама се въодушевявам,  мислейки колко яко нещо е това Европейският съюз. Защо ли? Защото прави проекти като „Еразъм“ възможни. Вероятно сте чували тази вълшебна дума и преди, какво точно означава?

thumbs

За „Еразъм“

Вече споменах, че „Еразъм“ е програма на Европейския съюз. Основана през 1987 година, нейната основна цел е да дава възможност на студенти от различни европейски страни да живеят и учат в друга държава за един или два семестъра с цел опознаване на нова култура и начин на живот. От 2007 година програмата включва и правене на стаж в друга страна.

Същността на „Еразъм“ е културният обмен. Нова държава, нови народ и култура, вероятно и нов език те обкръжават от първия ти ден след стъпването ти на местното летище/гара/пристанище и едва ли ще те напуснат за следващите месеци. Лесно, мислите си вие – повечето от вас, също както и аз, вече учим в различна от родината ни държава и сме минавали веднъж по познатия път на свикване с новото. При университетския обмен обаче имаме още няколко стотин човека, които също като вас са дошли на обмен-семестър. Те съвсем неслучайно са представители на десетки други култури от цял свят. Това означава само едно – вие се сблъсквате не само с местните навици, привички и език, а с още десетки други. Ще имате възможност да подобрите езикови знания, географски знания (най-накрая знам в коя част на Белгия какъв език се говори и коя е столицата на Естония), кулинарни знания („Картофите са общонародно-обичани в Литва!“) и какво ли още не.

Group of successful students giving the thumbs up

За кандидатстването

В университета обикновено ни съветват едно: „В 3-ти семестър започнете да проучвате къде ви се ходи, съберете всички необходими документи, в 5-ти хващайте пътя!“ Бих се съгласила с тази програма. По мое лично мнение, по това време човек е достатъчно зрял и ориентиран в университетската олелия, за да успее лесно да се адаптира към новото място плавно и без особени сътресения.

Разбира се, не на всеки му трябва година, за да избере къде да прекара следващия семестър. Ако трябва да бъда честна, аз го направих за седмица. Основните критерии за избор са: с кои университети има партньорство вашият факултет, какъв език ви трябва (и какви езици говорите вие), необходими ли са ви езикови сертификати, имате ли преференции към страната, какви курсове предлага партньорският университет. Няколко съвета от мен при избор:

 1. Ако говорите други чужди езици освен английски и немски, опитайте се да отидете в страна, където ще можете да ги упражнявате – да бъдете в обстановката на матерно-говорящите е най-добрия начин да ошлайфате език.
 2. Не подценявайте и избора на град!
 3. Разгледайте програмата на специалността ви в съответните университети, все пак не отивате (само) за парти там.
 4. В сайтовете на различните университети обикновено има доста текстове, написани от студенти след семестъра им навън, относно опита, който са натрупали през това време – прочетете ги, за да добиете представа за живота в различните държави, които са ви фаворити.
 5. Всеки има право на 3 желания (обикновено). Ако искате да направите Еразъм – семестър непременно, опитайте се да не избирате 3-те най-желани места от студентите във вашия факултет – шансовете ви се смаляват като Алиса, изяла грешната гъба. Дайте шанс на някое не толкова популярно местенце с китен университет – може да останете много приятно изненадани.

Стандартните документи, които обикновено се изискват (но могат да варират в различните университет и специалности): CV, попълнен формуляр за кандидатстване, мотивационно писмо, извадка с оценки от досегашните ви курсове, езиков сертификат. Няма да ви лъжа, аз пакетирах всичко в последния ден преди крайния срок и ги изпратих на „Еразъм“-отговорника в моя факултет. Не си мислете, че е късно – не сте ли прекрачили deadline-a, все още имате шанс да се вредите за място.

За подготовката

Ура! Получихте потвърждение по имейл – наистина ще прекарате следващия семестър някъде навън! И сега какво?

Тук няма да задълбавам, защото различията между университети и специалности могат да са огромни. Основните ви следващи стъпки са:

 1. Попълване на различни документи
 2. Кандидатстване за стипендия („Еразъм“-стипендията се отпуска на всички студенти от програмата и обикновено възлиза на 250-300 евро месечна издръжка)
 3. Осъществяване на връзка с координатора ви в партньорския университет
 4. По-добро осведомяване за мястото, на което отивате
 5. Кандидатстване за общежитие/намиране на жилище

2719980Обикновено системата на проекта работи така добре, че няма да ви се наложи да се занимавате активно със съставяне на документи, а само да подписвате и събирате подписи. Следете и-мейла си – обикновено всичко се случва там.

Неприятната част преди заминаването би била да оставите старите приятели и да се отправите към новото сами. Ще ви бъде тъжно, може би ще има и рев, ще мислите за всички прекрасни моменти заедно. Но нещото, което може да ви държи позитивни – след семестър/година ще се видите отново, а през това време вие ще сте сформирали също така готини нови интернационални запознанства!

За семестъра/годината отблизо

Най-накрая по същество. Не мога да ви кажа как ще протече един семестър във всяка отделна европейска страна. Мога само отново да ви посъветвам:

 1. Отидете на ориентировъчните събития през първата седмица, добра възможност е да се запознаете с много нови хора.
 2. Бъдете отворени към всеки и всичко, попивайте като гъба околния свят и сами ще забележите как това ви обогатява.
 3. Използвайте възможността, че сте в различна държава, за да опознаете и околностите! Изучавайте града, в който сте, отскочете до други градове в страната, защо не и до държави съседки.
 4. Всички знаем, че за някои хора изначално съчетанието „Еразъм-семестър“ означава няколко месеца на пълен мултикутурен разврат, парти и непрестанен махмурлук. Разбира се, забавлението е на доста високо ниво, всичко се случва на бързи обороти. Но не подценявайте и знанията, които партньорския университет може да ви даде. Опитайте се да бъдете редовни на лекции и да извоювате заветните 30 ETCS, които курсовете за един семестър могат да ви дадат – така поне малко или много ще сте си заслужили безсънните парти уикенди.

All in allErasmus_logo.svg

Броени седмици ме делят от края на обменния ми семестър в Гьотеборг, Швеция. Някои от приятелите ми вече заминаха преди празниците и няма да се върнат. Понякога се опитвам да върна лентата назад, превъртам я ли, превъртам, за да си спомня всичко, което съм направила за тези кратки 5 месеца: партита, шестте написани есета, четирите различни курса по медии и политика, fika с колегите (от шведски=кафе пауза), екскурзии до Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, vintage-shopping – уикенди, разходки из околните гори, разходки из островите на архипелага, интернационални вечери, езикови кафета, изложби, посещения на местните музеи, часове в библиотеката, курс по шведски, бира с приятели всяка сряда вечер…

Знам, че вероятно моето ежедневие не ви интересува. Изброяването на мигове беше с цел да видите колко много можете да осъществите за пет месеца, колко може да се обогатите, колко време ще имате за неща, които сте искали да направите; колко активни ще бъдете и колко нови неща ще научите. Кандидатстването не е сложно, организирането не е трудно. Какво ви спира тогава? Аз бих казала по шекспирски:
To go on Erasmus or not to go – that’s not even a question!

NB! Тази статия е концентрирана върху една определена програма. Заслужава си да бъдат разгледани и други опции за обменен семестър, като например PROMOS, Erasmus +, etc. Повече информация в интернационалния офис на вашия факултет!

Тони Щерева