Германия за напреднали: Странни навици по време на лекции

Споменавали сме вече за факта, че 89.73% от студентския живот в Германия минава в библиотеката, нали? Е, в останалото време студентът по немските земи, освен че яде, спи, готви и работи, чат-пат, ако е много наложително, влиза на семинар или лекция. Само за да се сблъска с някои традиции, привички или неписани академично-обществени норми, които понякога могат буквално да те оставят безмълвен.

apple1. Apple манията. Не си ти, ако не си с MacBook, iPhone, iPad и iPod едновременно на лекция! Може да си облечен с провлачена и скъсана на места пижама и да носиш обувки, дето дядо ти си е купил от магазин за стоки втора ръка през 54-та година – без iPhone 6 не отиваш на университет. Не сме още напълно сигурни за какво точно им е на хора, които не учат графични или визуални специалности, да имат MacBook, освен ако наистина не ненавиждат Word и не искат по никакъв начин да го имат на компютъра си. 

2. Плетенето по време на лекции. Не знаем дали тази мода сред немските студентки (поне в Берлин) има нещо общо с био и еко теченията, популярността на сп. Burda сред техните майки от едно време, желанието да започнеш собствена Kickstarter кампания, за да спонсорираш start-up-а си за продаване на плетени калъфки за iPad, или е просто израз на краен хипстърлък, но резултатите са налице – няма нищо необичайно в плетящи на една или две куки момичета в аудиториите (бонус точки, ако темата на лекцията е свързана с феминизъм).knitting

3. Силното духане на носа по средата на лекция в препълнена зала. Немците са горд народ и някакъв си нещастен сопол в носа не може току-тъй лесно да промени този факт. Наместо да мишкарстват и да шушумижат, когато им е запушен носът, те са по-скоро склонни абсолютно невъзмутимо да се изсекнат, така че цялата зала да ги чуе. Бонус точки, ако това идва от нежна дребна девойка с ангелски руси коси и големи сини очи.

4. Да станеш да си ходиш в минутата, в която лекцията би трябвало да свършва, независимо, че професорът още не е напълно приключил. Често точно в секундата, в която лекцията трябва да свърши, колегите вече шумно събират тетрадките, MacBook-овете и химикалите си, за да си ходят, оставяйки по този начин професора на катедрата с увиснало по средата недовършено финално изречение. Бонус точки, ако си седнал по средата на някоя редица и трябва да накараш всичките 10 човека до теб, които не са успели достатъчно бързо да си съберат нещата, да станат,  за да минеш.

5. Чукането по масичките за финал в края на лекцията или за да се засвидетелства одобрение към казаното от някого в залата. Сам по себе си този израз на уважение е доста готин, но винаги ще се чудим – защо просто не ръкопляскат?

Кали & Таня

Още от Германия за напреднали тук.

0 Replies to “Германия за напреднали: Странни навици по време на лекции”

Leave a Reply