Какво представлява дуалното следване?

duales studiumСигурно още докато си проучвал за идеалната специалност, която да следваш, си чувал за дуалното следване (Duales Studium). Но какво всъщност представлява то? Този уебсайт отговоря на всеки твой въпрос и предоставя всякаква важна информация, както и база данни на всички дуални образователни курсове в Германия. А най-важното за този вид образование можеш да прочетеш в следващите редове.

Какво представлява дуалната образователна система и как функционира тя?

Дуалната образователна система води началото си от Баден-Вюртенберг, като междувременно се е превърнала в германски (а отчасти и дори европейски) пример за успех. За справка относно точния ѝ произход вж. статията „История на дуалната образователна система“

Същността на дуалната образователна система е свързването на практиката в предприемачеството с теоретичните знания от университета или академията. Тези две приложни сфери се редуват една с друга сравнително ритмично в хода на обучението. В примера на Денис, който учи в най-голямото дуално висше учебно заведение в Германия –DHBW (Duale Hochschule Baden-Württemberg), този процес може да се проследи лесно. Денис учи машиностроене и едновременно с това посещава технически квалификационни курсове в предприятие. Неговият работодател е партньор на  DHBW и това обяснява защо теоретичният материал от университета се съчетава много добре със съдържанието на практическото му обучение. При завършването на дуалното образование се получава както държавно признатата бакалавърска степен с държавни изпити и дипломна работа, така и свидетелство за завършен професионален курс.

Има обаче и друг модел на обучение, като например съчетаването на дуалното следване с дългосрочна практика без интегрирана професионална квалификация. На такъв вариант се е спряла Кристине. В този случай се редуват практическите занятия и аудиторната заетост в рамките на седмицата.duales studium2

Какви специалности може следваш в дуалната система?

Споменатите дотук модели на дуално обучение се поделят на три категории специалности:

  • Технически
  • Икономически
  • Здравни и социални

Понеже дуалното обучение става все по-предпочитана форма на висше образование, се въвеждат все повече нови и специализирани курсове. В Университета за приложни науки в Аахен, например, се предлага бакалавърска степен по въздухоплавателна и космическа техника с интегрирани квалификационни курсове по пилотиране. Следователно почти за всяка професионална област има съответните възможности за дуално обучение.

Призната ли e въобще дуалната система?

Още в началото идва категоричният отговор: Да. Тъй като сред основоположниците на дуалната система могат се срещнат имена като Даймлер и Бош, този образователен модел е безусловно признат от бизнеса. Как иначе да се обясни фактът, че броят на фирмите, които предлагат такова обучение, е скочил с 50 % от 2006 до 2011 г.?

Освен това отколешният предразсъдък, че „който не справи за нормален университет или висше техническо училище, остава да учи по дуалната система“, вече не важи. Учени от Университета в Тюбинген дори стигат в свое изследване до любопитен извод: студентите от Университета в Баден-Вюртенберг завършват с по-слаби резултати от колегите си от DHBW. Въпреки че разликите не са значителни, както и отчитайки, че дуалното следване в „Ba-Wü“ сигурно е най-търсеното в цяла Германия, все пак този резултат е ясно свидетелство за качеството на тази форма на обучение.

Недостатък: голямо търсене

Голямото търсене на специалности позволява на бизнеса да назначава само най-добрите кандидати. Често местата в повечето специалности са заети още в самото начало на годината. Освен това е наистина важно не да се информираш набързо едва в последния момент при получаването на зрелостното си свидетелство, а да проучиш възможностите доста по-рано и на спокойствие. Една добра крачка в тази посока вече направи със запознаването си тук на:  Wegweiser-Duales-Studium.de.

Превод: Мира Кънева

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук

0 Replies to “Какво представлява дуалното следване?”

Leave a Reply