Германия за напреднали: За българите, които нямат нищо против да говорят немски

tumblr_ncd9yzxAxC1teue7jo1_1280Веднъж си говорих с бившия ми шеф и той ми разказа за студентските си години в Манхайм и състудентите му българи: „Вие българите сте като някаква секта. Всеки познава всекиго и винаги стоите заедно!“. В статията ни За българите, които не искат да говорят немски подробно сме описали гореспоменатия феномен и не го заклеймяваме, но смятаме, че престоят в Германия/Австрия предоставя много възможности за опознаване на други култури и усъвършенстване на езика, които в никакъв случай не бива да се пропускат.

В настоящата статия ще ти дадем няколко идеи за социални дейности по време на следването, които биха ти помогнали да се интегрираш и да се доближиш до понятието citizen of the world.

Студентски организации: AIESEC

AIESEC е студентска организация, която се занимава с уреждането на професионални стажове и доброволчески проекти за студенти (платен стаж в Гърция или пък доброволно преподаване на английски в Кения например). По принцип има много фирми, които се занимават с това, но AIESEC се ръководи изцяло от студенти доброволци и съответно таксите за намиране на професионален стаж/доброволчески проект са доста по-ниски. Как функционира системата: членовете на AIESEC в Мюнхен например работят в различни отдели – Marketing, Finance, Incoming Exchange и др. и се упражняват в интересната за тях сфера, т.е. събират професионален опит. От друга страна, студентите, които търсят стаж, получават получават качествена услуга и менторство от студентско общество, разпространено в 125 страни! It’s a win-win!

Наистина, да си сред 60 души, които с цяло гърло крещят „Hey AIESEC! YO, BITCH!” в началото е стряскащо, но бързо свикваш с атмосферата и схващаш, че това е един от т.нар. ice-breakers, които се използват при team meetings и всъщност доста раздвижват дремещите участници. С течение на времето ще научиш още много други интересни неща, които ще ти помогнат да развиваш себе си, да се учиш да бъдеш лидер, да бъдеш организиран и да работиш в екип. Друга идея би била да се включиш във Fachschaft-а на специалността ти или Studentenverwaltung-а на университета.

tumblr_ndg5kdhVIX1teue7jo1_1280Клубове по интереси, общества на чужденците и пътувания

International Friends

International Friends е организация (често присъстваща предимно във Фейсбук), която цели да свърже чужденците в определен град и да им помогне да се потопят в местната култура, да се оправят с бюрокрацията, а също и да намерят нови приятели. International Friends Munich (IFM) например организират често най-различни trip-чета до Залцбург или пък до Neuschwanstein, които освен забавни, са и доста евтини. Със сигурност има подобна организация в почти всеки студентски град в Германия и Австрия, но специално Internatonal Friends има в Mюнхен, Дюселдорф, Инглощадт, Линц и Виена.

Akademischer Börsenzirkel München

Изключително полезни за студентите по икономика са дружества от сорта на Akademischer Börsenzirkel München (ABZ). Те организират много социални събития, лекции, workshop-и и обикновено имат връзки с доста опитни и успели във сферата на финансите хора. Аз например бях на един ивент на Goldman Sachs, където освен безплатна пица (!) имаше и ментори от почти всеки отдел на банката. Хората бяха супер свежи и много се радвам, че имах възможността да разпитвам подробно ръководителя на Technology във Frankfurt в продължение на 40 минути.

Клубове по интереси

В Германия няма точен еквивалент на т.нар. Student Societies във Великобритания, но затова пък си имаме Meetup  сайт, чрез който се организират срещи на хора с общи интереси. Някои примерни събития, които намерих около мен (Мюнхен): Free Meditation & Yoga – in Munich and Bavaria, Munich Artists, The Beer Tasting Social Club:Pairing Events for Food and Fun или пък Startup Founder 101. Аз научих за Meetup от едно друго събитие – The Code Pub. То се провежда редовно и на него се събират мацки, които обичат да програмират – начинаещи и напреднали, a целта е да работят по мини-проекти, като си помагат взаимно. LAN party, но girls only.Untitled

Не бих ви препоръчала да дирите нови познанства във Фейсбук групите Neu in München/Berlin/Frankfurt и подобни, тъй като проучването ми показва, че там пишат предимно пълни откачалки (в мюнхенските групи например периодично се появяват постове на някакъв, който търси да купи употребявани женски пантофки, които след това да мирише…).

Благотворителност

Благотворителните дейности също биха могли да ти осигурят така нужния контакт с човешки същества извън библиотеката. Ето няколко идеи за организации, които би могъл да подкрепиш: CaritasAmnesty InternationalLawyers Without BordersDoctors Without Borders.

Йоана

Прочети и останалите статии от рубриката Германия за напреднали.

0 Replies to “Германия за напреднали: За българите, които нямат нищо против да говорят немски”

  1. Точен аналог на великобританските student societies има и той се нарича Hochschulgruppen или studentische Initiativen/Organisationen. В по-големите универитети има по няколко стотин такива и човек може доста лесно да основе нови. Да не говорим, че извън университета също има безброй много клубове и неправителствени организации (всевъзможните Verein-и, Verband-и и пр.), които са насочени към любителите на спорта, музиката и всякакви други неща – кои от тях по-странни, кои по нормални, от всичко по малко или повече. 🙂

  2. Хаха. Българите били като секта и за това им предлагама още по-голямата секта: AIESEC – работиш доброволно, за да намериш стажове на други студенти, които трябва да платят за това (500/600 евро). Всички в тая групировка са като с промити мозъци. Може да оползотворите времето си по-добре.

Leave a Reply