Интернет в Германия (за напреднали)

filesharingОще преди да пристигнеш в Германия искам да те предупредя: забрави за интернета такъв, какъвто го познаваш в България. Знам, че боли, и знам, че искаш да свалиш новата Фифа или The Sims 4 мигновено, но ще трябва да се примириш. И все пак с тази статия целим да облекчим първоначалният шок от липсата на Замунда и да подскажем за няколко алтернативи, ако не искаш да получиш „честитка“ за 1000 евро.

Какво мога да тегля в Германия?

Все по-често попадам на въпроса: „Какво е разрешено да се тегли в Германия?“. Истината е, че немското законодателство така е замазало този въпрос, че и на юрист с 20 години стаж ще му трудно да ти отговори. Но на въпроса „Ще ми проверят ли лаптопа на летището за незаконен Офис пакет?“ мога да ви отговоря – 95% е сигурно, че никой няма да ви разглежда лаптопа повече от 10 секунди.

За торентите

Някои хора твърдят, че торентите са ОК, докато теглиш за себе си, но не сийдваш, т.е. не споделяш с други и не разпространяваш. Бих казала, че това по-скоро е мит, защото съм чувала хора, които са ги глобили, въпреки това, че не сийдват. Алтернативи като VPN  и proxy server  също по-скоро не работят.

Затова моят съвет е: по-добре не се занимавайте с торенти,  рискът е голям,  а глобите излизат солено.

Online Streaming

Засега онлайн стриймингът е в сивата зона – никой не може да определи точно дали е законно или не. Именно затова и все още не глобяват за това.

Как работи стриймингът? Данните се свалят от интернет и временно се съхраняват в паметта на компютъра, от там се предават на плейъра и след това се заместват от нови данни. Това значи, че ти не сваляш нищо за постоянно на компютъра си и съответно не извършваш престъпление според немските закони.  Yay! Ето ти един заместител на Фифа – всички сериали на света, които можеш да изгледаш!

Съвсем законната алтернатива е навлезлият наскоро в Германия Netflix. Срещу 8 евро на месец можеш да гледаш филми и сериали неограничено.GEMA-Youtube

Музика, Youtube, цензура  и досадни реклами

Тъжна новина за новопристигналите в Германия е, че тук властват т.нар. Spaßpolizei: GEZ и GEMA. Благодарение на GEMA, Youtube почти губи смисъла си заради авторски права, а глобите често важат и за сваляне на MP3-ки.  Честно казано, едни 50-60% от нещата, които съм поискала да гледам в Youtube, са били цензурирани от GEMA. Но ще ви зарадвам: от това има спасение! Програмки като Proxmate (http://proxmate.dave.cx/) могат да направят така, че да изглежда, че се намираш в Щатите например и съответно да гледаш каквото ти се прииска, включително от официалния сайт на MTV например.

Нещо адски дразнещо и подхранващо консуматора в теб (а ти си студент с 8 евро до края на месеца) са задължителните реклами преди всяко клипче. Но от това също има спасение! Ако не искате на всеки 4 минути да слушате рекламата на новия bebe Kreme gegen trockene Haut, просто добавете AdBlock програма към браузъра си. Ето тази например: https://adblockplus.org/

Друга много приятна алтернатива е Spotify. С Premium пакета можеш да сваляш музика, за да я слушаш офлайн и имаш достъп до нея от 3 устройства (телефон, таблет, лаптоп например).  Но за да не е твърде хубаво, това удоволствие струва 5 евро на месец за студенти, а първият месец с примиум е безплатен. Безплатният пакет е на принцип радио – не можеш да избереш коя песен да си пуснеш и не можеш слушаш музика офлайн.

Ако ви пратят глобаBußgeld

В случай, че са ви изненадали неприятно с глоба на стойност 1000 евро, следвайте златното правило : “Don’t panic!”. Това е преди всичко добре изпипан бизнес. Първо се убедете, че наистина се свалили въпросното нещо, защото често има случаи на неистински глоби и фиктивни кантори, които разпращат писмата. В случай, че сте сгафили наистина, недейте панически да горите писмото(въпреки че имам приятел немец, който точно така прави…). Най-добре е сами да наемете адвокат, който да се опита да намали размера на глобата.

Дали Filesharing сайтове като Dropbox са нелегални също е много сложен правен дебат и ние не искаме да се ангажираме с конкретен извод, но можеш да прочетеш по темата тук.

Йоана

0 Replies to “Интернет в Германия (за напреднали)”

Leave a Reply