Трябва ли веднага да продължа със следването след бакалвър?

Защо да? 

imagesICSROP9IХаресва ми да работя научно 

Задълбочаваш се в темата, прилагаш различни методи и провеждаш изследвания: aко научната работа не ти е била достатъчна по време на бакалавъра, то тогава да запишеш магистър е най-правилното решение. Вече притежаваш основните знания за научната работа, а през магистъра можеш да ги задълбочиш и надстроиш. Можеш да се занимаваш интензивно с отделни теми и въпроси, които те интересуват. В магистърската теза имаш възможността да проучиш дадена тема основно, а резултатите могат да ти помогнат в работата в бъдеще. Те могат да заинтересуват някои предприемач или пък да станат основата за следващата стъпка – докторантура. 

За желаната от мен професия се изисква магистърска степен 

Когато човек иска да стане учител, или пък да работи в дадено научно направление, то той се нуждае от магистърска степен. Преди всичко това се остнася за природните науки, което е предпоставката за по-нататъшната докторантура. При химиците почти 90% защитават докторантура, подобни са процентите също при биолозите и физиците. Освен това магистър се изисква и при по-високопоставените обществени позици: без магистър не става. 

imagesP5OF52PEИскам да се насладя още малко на студентския живот 

Само това ли беше? Следването за бакалавар може някой път да мине много бързо. Който иска да се наслади още малко на студентския живот, може да запише магистърска степен. Това допълнително следване означава наистина, че още 4 семестъра трябва да учиш за изпити и да пишеш домашни, обаче човек може да си разпредели времето, така че да пътува през ваканциите и да си доспива през седмицата. Който мисли, че работата започва твърде скоро, трябва да остане в университета. Съвет: Възползвай се възможно най-много – изгодни или дори безплатни спортни и езикови курсове, клубове по дебати, вълнуващи екскурзии или семестър по програмата Еразмус в чужбина.

Защо не? 

Не знам какво да правя 

Да останеш в университета заради несигурност в бъдещето е лоша идея. Към магистъра трябва да се подхожда с убеждение и цел за определена работа. Само тогава можеш да издържиш четирите семестъра отгоре. Който все още не знае какво иска да прави, трябва да намери време, в което да разбере към коя работна сфера да се насочи. Например може след завършването на бакалавъра да направиш някой стаж, да отидеш на пътешествие около света или пък да се ангажираш със социален проект. Така остава време за размисъл: Какво искам от живота? 

Само с бакалавър няма да си намеря работа 

Страхът, че с бакалавърска степен няма да си намериш работа, често е неоправдан. Много предпиремачи търсят точно абсолвенти с бакалавър. Някои предпрятия дори поемат по-късно разходите за продължаването на следването или за следването, придружено от работа. Например Bosh предлагат „Pre-Master-Programm“: Човек започва с бакалавърска степен, събира опит до една година и след това се връща пак в университета. Често със следването, придружено от работа, са свързани възможности за повишение. 

Всички останали също го правят 

Преди всичко различни професори често казват, че към едно „правилно следване” принадлежи и магистърската степен. От това обачеimagesWEANC7OX изобщо не трябва да се обезспокояваш. Първо човек трябва да определи своите собствени работни цели и тогава да реши. Бакалавърът е едно пълноправно завършено обучение. А да правиш нещо само защото и останалите го правят, никога не е било добра причина – това оставя лошо впечатление и у работодателите. 

Преводач: Леа Филипова

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

Вижте още: Бакалавър – ами сега?; Работа; Практика в чужбина

Leave a Reply