Германия за напреднали: Оцелей Oktoberfest

oktoberfest1Както всички знаем, 90% от стереотипите за германците по света идват от Бавария. А както повечето от вас вероятно се досещат, 90% от стереотипите за баварците са свързани не с друго, а с грандиозния Oktoberfest – перлата на десетевровата бира, Lederhosen-ните и Schlagermusik (или немският еквивалент на чалгата). Вярно, емблематичният мюнхенски празник свърши миналата седмица, но на поизтрезнели глави ще се опитаме да ви подготвим отрано за следващия. Перспективата ни е берлинска, затова нека мюнхинчани се намесят компетентно навсякъде, където смятат, че не сме били коректни. Prost!

first oktoberfestИ така – малко история. На 12 октомври 1810 г. принц Ludwig, син на любимия на мюнхинчани König Maximilian I. Joseph (по-известен като König Max), се жени. Баща му решава да направи огроооомно парти, на което почти всички мюнхинчани са поканени и могат да пият на аваната…. вино. Да, първият Oktoberfest е с вино. На хората толкова много им харесва, че убеждават König Max и на следващата, че и на по-следващата година да повтори празненството, докато накрая той не узаконява провеждането на празника всяка година с кралска наредба. С времето толкова много хора започват да посещават фестивала, че винопроизводителите не насмогват на търсенето и бирената индустрия настъпва яко, за да утоли жаждата на празнуващите. Първоначално Oktoberfest се е провеждал през октомври, но поради лошото време го преместват във втората половина на септември, което прави името му малко нелепо. Надолу ви представяме кратък наръчник за оцеляване по време на Oktoberfest – безценен извор на знание за всеки объркан новопристигнал турист/студент.

trainstation oktoberfest
Станция на градския транспорт в Мюнхен по време на Oktoberfest. Или както ехидно отбелязват берлинчани: “Берлин във вторник”.

1. Ако решите да сте гъзари, можете да си резервирате маса за догодина. Правилното време да го направите е … сега. Ама имаме предвид буквално след като прочетете статията – даже може да не я довършвате, ми моментално да отидете към сайтовете за резервация. Това, ако искате да получите нещо на що-годе нормална цена. Ако се позабавите – работила съм (Кали) във фирма, която препродава резервации за маси на Oktoberfest на закъснели клетници. Имаше случаи, в които купувахме маса за 2000 евро и я препродавахме за 12 000…

2. Ако нямате намерение да резервирате маса, правилното време да отидете, ако искате да си намерите свободна такава, е в 7 часа сутринта. Не се ебаваме. Самият Oktoberfest продължава едва до 22 ч. вечерта, така че ако някой си мисли лежерно да се пусне привечер, просто ще увисне на пътя на сервитьорите, които не си поплюват да те изритват или избутват от и без това тесните и препълнени с повръщащи хора пътеки.

3. Мюнхен е град с 1.5 милиона население. За двете седмици на празника в града има общо около 6.5 милиона души. Дотук с мечтите за хо(с)телска стая. По-добре си намерете приятели/роднини/познати, които да ви приютят на пода си по време на празника. 

4. Внимавайте в “палатките” (всъщност гигантски двуетажни постройки, побиращи по 10 000 души), които са с дълги дървени маси и пейки. След 17 ч. пияните хора ще започнат да се катерят по тях, а по-пияните – да падат. Обикновено най-пияните са и най-дебелите хора на масата, които най-вероятно повличат след себе си още поне 6-ма души. Най-много наранявания по време на фестивала се случват при такива инциденти.

5. Въртележките отвън. Летящото повръщано не е готин моден аксесоар към чисто новите ви Lederhosen за 200 евро, така че ги избягвайте.

kids oktoberfest6. Всяка гoдина на Oktoberfest биват забравяни страшно много неща, сами се досещате. Между най-атрактивните забравени вещи от миналата година са две боулинг топки и инвалидна количка (чудо?!), тази година пък имаме балеринска поличка, сет чинели и клетка за транспортиране на котки. Всяка година има и между 40 и 50 забравени… деца. Можете да се престорите, че сте си забравили я портмоне, я камера и да се сдобиете с нови такива, но генерално препоръчваме по-скоро да внимавате с вещите си и това къде ги подхвърляте.

Кали & Таня

Прочетете останалите статии от втори сезон на “Германия за напреднали” тук.

0 Replies to “Германия за напреднали: Оцелей Oktoberfest”

Leave a Reply