Как да разпределяме времето си?

работа2Стресиращо записване в университета, рекорден брой студенти, пръскащи се по шевовете аудитории: не е лесно с оглед на всички тези стрес-фактори да започнете мотивирани новия семестър. И най-силното желание се изпарява след няколко седмици. През януари вече сте застрашени от задушаване под струпалата се лавина от работа.

За Франц Оберленер, ръководител на центъра за оказване на психологическа помощ на студенти във Виена, всичко това е познато: „Стрес, проблеми с изпити и учене спадат към главните причини, поради които хората се обръщат към нас.“

Около 400 студенти годишно прибягват до консултации в центъра. Симптомите на нездравословния стрес могат да са различни: от оплаквания за психически проблеми до физически болки, например в кръста.

За да не се стигне въобще дотам:

  1. Организация на времето. Особено в началото на годината се надценяват запасите от време и енергия, което води до осуетяване и провал. Нужна е предвидливост още при изготвянето на графика с часове – не е разумно да предвиждате повече от четири двучасови учебни занятия дневно.
  2. Реалистично чувство. Въпреки че към момента изпитите и тестовете ви се струват далечни, поставете си при ученето цели, които наистина можете да постигнете.
  3. Среда за учене. Често вероятността да успеете нараства, когато разделите мястото на живеене и мястото на учене и за последното пребивавате в библиотеката.
  4. Себеоценка. Подлагайте се на критичен анализ: за какво си пропилявате времето, което всъщност сте предвидили за учене? И кои часове от деня са най-продуктивни за научаване лично за вас?
  5. Свободно време. Изключително важно – дори и по време на наситен с учене семестър не бива да съкращавате свободното си време. Позволете си известно време за нищо-правене. Тогава си мислете не за предстоящия изпит или за срока за предаване на курсовата работа.

В този дух: Пожелаваме ви семестър (почти) без стрес!

Преводач: Мира Кънева

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още: Да се научиш да учиш (част 1 и част 2)