Практика в чужбина

практикаСАЩ, Индия или по-добре Мексико? Все едно коя страна ще избереш.  Практиката в чужбина е страхотен начин да разшириш хоризонта си, да упражниш езика и да пътуваш. Разбира се, това ти носи и предимство на пазара на труда, след като завършиш.  За много практиканти преди чуждата страна се превръща във втора родина и те дори не искат да се върнат вкъщи.

Как да планирам практиката си?

За да бъде практиката в чужбина едно незабравимо изживяване за теб, трябва да я планираш добре. С плануването трябва  да започнеш в най-добрия случай половин година преди отпътуването.  Планът по-долу показва на какви неща трябва да се обърне внимание и какви решения трябва да бъдат взети.

  • Избор на страната и мястото, където искаш да правиш практика
  • Спазване на сроковете за кандидатстване
  • Тестване на знанията по езика, при нужда завършване на езиков курс
  • Проверка на осигуровките и кандидатстване за виза
  • Уреждане на финансирането на практиката
  • Търсене на жилище и ментор

Търсене на идеалното място за практика

За повечето студенти интернет е първият източник на информация за практиката в чужбина. Обаче точно при изборa на страна за imagesWEANC7OXпрактика не бива да разчиташ просто на резултатите в интернет, а да следваш своите лични предпочитания, както и да прецениш знанията си по езика. Тъй като в чужбина е трудно да намериш добро място за практика сам, трябва да разчиташ на помощта на професионални организации. Немската академична служба по обмен (DAAD) се смята за най-голямата световна институция за подкрепа на студенти и учени. Освен че раздава стипендии, немската служба по обмен финансира и практики и дава пълна информация за начина на живот в различни страни. Други организации, които се грижат да съдействат на студенти са Praktikawelten и Studentsgoabroad. Директно в твоя университет можеш да намериш още една такава организация, която дава съвети за практика в чужбина: AIESEC. Тази организация за студенти има регионални комитети в повече от 120 страни. Това означава, че можеш да правиш практика във всяка една от тези страни. Срещу такса получаваш пълна подкрепа от AIESEC: имаш достъп до базата данни, ментор в твоя университет, посещаваш семинар за подготовка за културния шок, намират ти жилище в страната на практиката, а там имаш и друг ментор. Разбира се, винаги когато имаш въпроси, можеш да напишеш и един имейл. Принципно напълно самостоятелно търсене на практика не е невъзможно, но изисква много време, организация и проучване. Освен това е от предимство да говориш свободно езика и предварително да познаваш страната на практиката много добре.

Знания по езика

езициВладеенето на езика определено е задължително. При студентите европейските и англоговорящите страни са предпочитани. В този случай в много фирми е достатъчно да имаш добри познания по английски. Разбира се, за ежедневната комуникация е от предимство да овладееш езика, който се говори в страната. Особено в латинска Америка задължително трябва да говориш испански, тъй като е трудно да се справиш само с английски. Информация за особеностите на езиците по света можеш да получиш в посолствата. Повечето фирми изискват да докажеш, че владееш езиците, необходими за практиката, още при кандидатстването. При пристигането в страната някои големи фирми предлагат интензивен курс по езика на своите практиканти или пък комуникират с тях единствено на английски.

Виза

Според продължителността на престоя ти и страната, в която желаеш да правиш практика, условията за получаване на виза са различни. Конкретна информация можеш да намериш в посолството или в DAAD.

Осигуровки

По принцип можеш сам да решиш кои осигуровки смяташ за необходими. Но определено е препоръчително да имаш здравна осигуровка в чужбина, тъй като при заболяване, инцидент или престой в болница ще трябва да възстановиш предизвиканите разходи. Такава допълнителна осигуровка можеш да си направиш сравнително евтино в твоята здравна каса или в някой осигурителен институт, като например ADAC.

Финансиране

Въпросите, свързани с финансирането, играят по-голяма роля за тези студенти, които искат да завършат неплатена практика в чужбина. images3Y1W0LNPВъпреки това можеш да изискаш финансово подпомагане дори и при платена разлика, тъй като обикновено ти трябва да покриеш разходите по заминаването и връщането обратно, наемът и всички жизнено необходими разходи. По принцип има три опции за финансиране при престой в чужбина: можеш да изтеглиш студентски кредит, да получиш стипендия или да подадеш молба за държавна стипендия в чужбина. Много фондации и организации като DAAD дават стипендии на студенти с успех над средния. Плащанията в рамките на една стипендия са ограничени поне до половин година, като например при програмата PROMOS.

Търсене на жилище и ментор

Много организации за студенти предлагат пълни услуги във връзка с практики в чужбина. Това означава, че те ще ти предложат стая в апартамент и ментор. На места преди отпътуването се допитват и за твоите предпочитания, например дали би делил стаята си с някого или дали предпочиташ да гостуваш в някое семейство. Ако не си получил информация за мястото, където ще отседнеш, и за ментора си, трябва да се свържеш с фирмата, в която ще правиш практика. Те могат от място да ти потърсят жилище и да ти обяснят условията още веднъж. Освен това можеш да попиташ дали могат да те посрещнат от летището и да ти изпратят описание на пътя до жилището ти.

Преводач: Гергана Иванова  

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

Вижте още: Финансиране на следването; Моето следване, моят живот: Пътуване