Как да пестим по време на следването? (част 1)

„Да си студент е прекрасно”, казваш ти. „Да си студент е ад”, казва портфейлът ти. И в крайна сметка и двамата сте прави. За повечето студенти следването означава да се изнесат от вкъщи и за пръв път да станат истински самостоятелни. Но също и изведнъж да започнат да следят всички свои финанси. Вече не става въпрос само за това, как най-добре да се изхарчат джобните. Не, сега вече трябва да се плаща наем, телефон и ток, пералня, а може би и застраховки и банкови такси. Събира се една голяма сума и на когото думата „спестяване” му е чужда, може скоро да се види в чудо. Все пак не е задължително спестяването винаги да бъде ужасно болезнено – намирането на изгодни оферти може дори да е доста забавно, както искаме да ви покажем с тази статия.online-geld-sparen

Малко счетоводство не вреди!

Точно в началото на следването е важно да се позанимаваш подробно с бюджета си, преди да започнеш автоматично да усещаш по-добре от какво имаш нужда. Може да звучи прекалено, но е добре да си направиш един списък (например с Excel), където да напишеш всички неща, за които харчиш пари – наистина всички. В края на месеца можеш да провериш къде точно са отишли парите (най-честото първо решение: спокойно инвестирай в термо-чаша и си прави кафе вкъщи вместо да си го купуваш горещо и скъпо в университета). Вече има и приложения за смартфон, които ти помагат да актуализираш финансите си по всяко време. Така в края на месеца може да провериш къде си надхвърлил бюджета. На тези разходи трябва винаги да обръщаш внимание:

  • Жилище и наем
  • Застраховки и банкови такси
  • Пътувания
  • Храна
  • Телефон и интернет
  • Култура и свободно време 

Спестяване от… 

…жилищни разходи haggling

В тази област студентите обикновено не могат да преговарят много, защото се изправят срещу невероятно силен пазар. Особено в популярните студенстки градове наемите обикновено са толкова високи, че ти се завива свят. Когато почти не остават пари за жилище , най-добрата алтернатива често е да се преместиш в общежитие. Но внимавай: има и някои частни собственици, които искат да направят добри пари от този тип жилища. По-добре се придържай към общежитията на университета или не забравяй много подробно да разпиташ за цените при частните общежития. В Германия и Австрия също е много популярно да се живее във Wohngemeinschaft или съкратено „WG“, където малка група студенти наемат апартамент заедно и си разделят разходите. Цените обикновено са по-ниски, ако стаите в жилището са малки или съквартирантите са повече. Междувременно във все повече големи градове има жилищни проекти, с които наемът може напълно да бъде спестен. Ако нямаш нищо против да помагаш на някой възрастен човек с домакинството, може да потърсиш какво се предлага в твоя град. 

… застраховки и банкови такси 

В Германия здравната застраховка е задължителна. До 25-годишна възраст човек има право да се осигурява чрез семейната застраховка на родителите си. (Бел. прев. – Тази застраховка е типична за Германия. В България държавата може да продължи да те осигурява, ако редовно представяш студентско уверение в НАП. Като здравноосигурено лице имаш право да си извадиш европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), която е призната в страните от ЕС.) След като навършиш 23 години, трябва да се грижиш сам за здравната си застраховка. Ако преди навършването на 23 години започнеш работа, с която изкарваш повече от 450 евро месечно, също трябва сам да поемаш застраховката си. Струва си да разгледаш предложенията на различните здравни каси. Просто отиди на място и обсъди със служителите твоята индивидуална ситуация. При един такъв разговор може да научиш и как може да спестиш още – например дали си струва да имаш здравна карта от зъболекаря си, за да може да ти бъдат покрити част от разходите за пломби или коронки. Gesundheit_Behandlung_Kosten_Bilderbox_720x360(Бел. прев. – Този вид здравна карта (Bonusheft) се попълва от зъболекаря при всеки годишен профилактичен преглед. В случай, че се наложи по-скъпа интервенция, част от разходите се покриват от здравната каса, ако здравноосигуреното лице докаже, че е посещавало зъболекаря си редовно през изминалите години. По този начин пациентът получава „бонус” за това, че се е грижил за здравето си.) Някои здравни каси подкрепят и членството във фитнес студио като вид превенция на здравето. Освен това трябва да имаш и сключена застраховка Гражданска отговорност (Haftpflichtversicherung) – най-често родителите я сключват до края на следването, но задължително провери! Може да си спестиш застраховка Имущество (Hausratversicherung) особено ако притежаващ само мебели от IKEA, които вече са преживели три пренасяния. Също при избора на банкова сметка може да се спести. Много банки имат специални условия за студенти, които си струва да разгледаш. Често така може да получиш изгодно и кредитна карта, с която например тегленето на пари в чужбина е безплатно. Но никога не забравяй: Не се оставяй просто да те примамят с големи обещания. Винаги чети написаното с дребен шрифт! 

Очаквайте втора част!

Превод: Симеона Милачкова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още: Финансиране на следването; Работа

16 Replies to “Как да пестим по време на следването? (част 1)”

  1. Да следваш и да се опитваш да спестяваш е една голяма мисия невъзможна.Но в крайна сметка с добро счетоводство всичко може да се случи. Вместо да оставяме огромни бакшиши за едно обикновено кафе, нека половината от него да заделяме в касичката.Само така за година могат да се спестят много средства.Моя позната беше заделила по този начин над 200 лева, което са джобни за една малка екскурзия например.Благодаря за интересната статия.

  2. Прощавайте за въпроса, но Haftpflichtversicherung не означава ли Гражданска отговорност, която се сключва във връзка с употребата на автомобил? Или е някакъв друг вид застраховка?

Leave a Reply