Да се научиш да учиш (част 1)

Учението е като да гребеш срещу течението. Ако спреш, ще тръгнеш назад.”

Лао Дзъ

Uspeh-e-to-ne-rezul-tat-ofitsial-nogo-obrazovaniya Още една статия за ученето?

„Какво? Следваш право?? Значи със сигурност ти се налага да учиш много?!” Няма студент по право, който да не е чувал тези или други подобни – доста изнервящи – изречения. Но приятелите, роднините или който и да ви ги казва не са далеч от истината. Ученето е ключът към успешното следване на право, защото това си е специалност, в която доста неща трябва да се наизустят. Литературата на тема успешно учене е неизчерпаема и изглежда е изкуство сама по себе си. Като автори на тази статия сме на мнение, че е необходимо да проправим пътечка през гората от съвети за учене и стратегии за запомняне, за да не се обърквате толкова лесно по време на следването си.

Много слуденти се питат: какви средства за учене има и кои са техните предимства и недостатъци; как да съчетят следването с извънкласните дейности; как да се мотивират да учат в трудни периоди; как да се хранят така че да подобрят учебния си процес.

Искаме да ви предложим удобството да не ви се налага да търсите дълго, когато става въпрос за първите стъпки към правилното учене. Но ние не искаме да ви диктуваме какво е „правилно”. От вас зависи, кой метод ще използвате и дали някой съвет ще ви бъде полезен или ще го сметнете за доста странен. Важно е да намерите най-подходящия за вас метод на учене и да го интегрирате в ежедневието си по най-полезния начин.

Ние следваме право в университета в Оснабрюк, Долна Саксония в осмия семестър и се намираме насред подготовката си за изпитите. Всички съвети, които даваме, вече са изпробвани от нас. Някои се оказаха ефективни; други бяха неподходящи за нашето учене, така че беше необходимо да поправяме първоначалната стратегия. Ученето си остава един процес: който спре да гребе, тръгва назад. Ние използваме отчасти различни, отчасти еднакви стратегии. Благодарение на това обстоятелство можем да ви представим както различни гледни точки, така и една цялостна статия.

jura_studium_header

Още учиш или вече живееш?

„Супер”, мислите си. „После може би ще уча ефективно и по правилен за мен начин. Но какво, извинявайте, ще ми донесе изобщо това вечно зубрене?” Ами да, не е лесно да дадем отговор на този въпрос. Защото как човек ще подреди собственото си учене, си остава въпрос на лична преценка. Същевременно, решението да учиш често е за сметка на друга дейност. Ако уча три часа дневно, логично е свободното ми време да намалее и да не успея да отида на тренировката си по футбол или да изгледам някой филм. Значи от изучаването на право трябва да има някаква полза, за да не е чисто и просто изгубено време. Но каква е тя?

Първо предимство: Ученето създава усещане за успех !  prigotvise

Ученето е толкова трудно, защото постигнатите успехи не се виждат веднага. Така се прокрадва измамното заключение, че цялото зубрене е напразно. Не можем да ви дадем научни данни, но говорим от собствен опит: ученето има смисъл! Естествено може да има „природни таланти”, които успяват да импровизират с лекота. Но и те някога са разбрали, какво означава грешка в обекта (Бел.прев. – правен термин), преди да го напишат правилно на изпита. И те са учили, може би просто малко по-бързо от другите. Значи ученето няма как да се избегне. А когато ученето е „необходимо зло”, трябва да се опитваме да го направим възможно най-ефективно и приятно. Ако сте учили съвестно за някой изпит и очаквате добра оценка, това създава приятното усещане, че сте на верен път. Целта не бива да бъде да си създадете един вид „броня”, с която сте защитени от всякакви нападения, но сте толкова сковани и неподвижни, че не можете да измислите никакво креативно решение за някой непознат случай. По-скоро трябва да си направите „бронирана жилетка” с достатъчно свобода за движение и мислене, която обаче – когато стане напечено – може да спаси (юридическия) ви живот.

Очаквайте втора част!

Преводач: Симеона Милачкова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още :  Право:Възможности за специализация
А за следването на право в Хайделберг можете да прочетете тук.

19 Replies to “Да се научиш да учиш (част 1)”

Leave a Reply