Стипендията, с която ще преоткриеш себе си

how-to-find-college-scholarshipsЗамислял ли си се откъде да намериш средства, за да откриеш себе си? Един частен университет предлага на абитуриенти цяла свободна година, през която им отпуска месечна стипендия в размер 700 евро.

Водени от нуждата да разширят хоризонтите си по смислен и полезен начин, бъдещите студенти забравят да отделят време за себе си, да се себеоткрият. Въпросът „Как?” се поражда от страхa им, че не само ще пропилеят времето си, но и ще затормозят финансово семейството си.

Решение на този проблем се оказва стипендията, отпускана от частния немски университет Uni Witten/Herdecke. Неговата програма Pfad.finder не е насоченаfile885 нито към академичните постижения на кандидатите, нито към социалната им ангажираност, или пък паричното им състояние. От желаещите да се включат в програма се изисква единствено желание и готовност да открият себе си и да се себеосъществят. За тази цел стипендиантите получават една година и 8.400 евро на разположение.

Толкова много пари за нищо? Не, без собствен проект не можеш да кандидатстваш.  „Собствен блог, инициатива за изследователска дейност в дадена насока, дори проект за градско озеленяване, представени убедително пред журито, могат да осигурят стипендия за кандидатите.”, пояснява Мира Майер от инициативата за прозрачна финансова подкрепа за студенти, която е развила идеята заедно с университета.

Освен това на стипендиантите се дава възможността да посещават безплатно всички курсове и семинари, провеждани в учебното заведение.  Парите се осигуряват от частния университет Witten/Herdecke и  от менажираните от студенти студентски такси. Дали кандидатите ще изберат как да продължат образованието си и дали точно в този университет, не влияе върху шанса им за получаване на стипендията.  Всички те, а не само тримата, които ще получат финансова подкрепа, имат правото да прекарат на една пробна седмица във Witten/Herdecke.Imagine-with-all-your-mind-Believe-with-all-your-heart-Achieve-with-all-your-might

Майер, която е получила докторската си степен в този университет, се опитва да подкрепи с инициативата си именно студентите, които не биха могли да получат стипендия по друг начин. „ Личностното развитие се пренебрегва”, казва тя. „Младите хора трябва да получат възможност да преоткрият себе си, а не да насочват цялото си време  и енергията към професионалното си бъдеще.”

Инициативата се родила на Mystipendium.de. Сайтът е търсачка, генерираща предположения за стипендии спрямо личната информация на търсещия.  Между 1.500-те обяви се намират и Berliner Begrüßungsgeld. Сред тях има също и  стипендии за студенти със странна почасова работа, средностатистически успех и екзотичен живот.0,,16000231_303,00

8.400 евро за година, в която не следваш – звучи абсурдно! Но от друга страна има стипендии за деца на работещи родители, за жени компютърни специалисти, за чужденци, за нуждаещи се дъщери на  работещите в публичния сектор в Байер, защо да няма и стипендия за тези, които търсят смисъла на своя живот?  Понятия като градско озеленяване и собствен блог могат да звучат абстрактно, но възможните проекти за кандидатстване могат да бъдат съвсем различни от това –  собствено предприятие, стрийт-арт-проект или дори собствен роман.

Срокът за кандидатстване е от 31 май до 31 август.  След предварителния избор на студентското жури се провежда онлайн гласуване, чрез което се избират тримата победители. А за всички останали, които не изпитват нуждата да преоткрият себе си, има още 1.500 други стипендии.

Преводач: Радостина Цикловска

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още: Стипендии – за почти всички!; Финансиране на следването; Практика в чужбина

4 Replies to “Стипендията, с която ще преоткриеш себе си”

Leave a Reply