Да следваш за инженер: много работа, но добри шансове за професионално развитие

EngineeringИнженерите са изключително търсени на работния пазар и има защо. Един електротехник, един строителен инженер и един машинен инженер разказват за позитивите и негативите на професията и обясняват защо въпреки многото работа накрая си заслужава.

Строително инженерство

“Завършването ми като строителен инженер е голяма изненада, тъй като първоначалното ми намерение не беше да следвам, а да правя Ausbildung като хотелиерка. След като след няколко практики ми стана ясно, че хотелиерството не е за мен, почнах да обмислям какво ми се отдава. В училище винаги съм била добра по математика и бях избрала предмета като профилен. И така се роди идеята да следвам инженерната специалност строително инженерство. Бързо забелязах обаче, че предметът е много интересен, но не е лесен. За това съдя по факта, че броят на състудентите ми още след първия семестър доста намаля. Също така и аз самата трябваше да уча много, за да взема изпитите си успешно. Стремях се към добри оценки и поради тази причина ученето понякога беше доста голямо предизвикателство, особено когато в края на семестъра имаш между четири и шест изпита.ForthRail

В специалността има много математика и е хубаво предметът да ти харесва и да си добър в него. И все пак в първия семестър се прави преговор на целия материал, който е изучаван в училище. Изненадващо математиката не ми се струваше трудна, но за сметка на това ме натоварваше механиката, при която трябва да пресмяташ сили. В началото на следването се учи доста теория, но имахме и практическа работа. В един проект трябваше да построим мост от макарони. Накрая доцентът трябваше да направи тест, с който да провери дали човек може да мине по моста.

В момента мога да проверя знанията си, тъй като правя практика в едно бюро за инженери.”

Електротехника

“След матурите нямах никаква идея какво ще правя в професионална насока. По време на социалната дейност, която правих, посещавах различни изложения за работа и обмислях какво ми доставяше най-много удоволствие в училище. Бързо се сетих за математика и физика. Намирам за интересно да разбирам как работят уредите, които ползваме в ежедневието си и така взех решението, че електротехниката е специалността за мен. Към специалността ми принадлежат предмети като основите на програмирането, темата градивни елементи и естествено има доста математика. За магистърската ми работа правих опити с датчици за отчитане на вниманието. Благодарение на тях electrical-engineerколата разпознава кога шофьорът е уморен и го предупреждава. Началото на следването е трудно и човек трябва да стисне зъби, защото в първите семестри биваш заливан с информация. Учиш основите на много предмети и по-късно идва аха-ефектът и разбираш за какво става въпрос в повечето предмети. Трябва да се учи много, но най-важното е да разбираш нещата и връзките между тях и да можеш да използваш наученото. В началото е трудно да разбереш, кое е наистина важно, но след един или два семестъра придобиваш поглед върху нещата. За да проверим знанията ни от следването, колегите ми и аз решихме да направим един семестър практика. Моят работодател е фирма за отоплителна техника, в която не само направих практиката си, но и останах като студент, който работи там. По този начин събрах не само опит, но изкарах и пари. Ако всичко върви добре, ще има възможност след магистъра да започна работа в същата фирмата.”

Машиностроене

“Аз съм единственият член от семейството ми, който се занимава с нещо различно от хуманните науки. Първо завърших специалността: техника за околната среда (Umwelttechnik), и след това магистър по машиностроене. И при двете специалности квотата на неуспели е висока, а броят на жените, които искат да учат тези специалности е нисък. През Copy-of-Fotolia_45000330_Subscription_Monthly_XLследването си записах курсовете английски и биология и като цяло комбинацията от предметите ми е рядкост. Аз съм пример обаче за човек, който не е трябвало да прави курс по математика, за да успее да се справи с следването. Трябва обаче да си издръжлив, дисциплиниран и примерен особено в първите семестри. Преди изпитите прекарвам по цели седмици пред учебниците. За щастие имаш три или понякога дори четири опита на изпит, ако от първия път не успееш да го вземеш успешно.

В специалността ми са предвидени двайсет седмици практика. По време на практиката ми работих по подобряването на турбини чрез промяна на формата и материала, от които са изработени, за да се оптимизира съотношението между произведеното количество ток и загубите. Още не знам какво ме чака след магистъра, но шансовете за професионално развитие са добри. Може би ще кандидатствам за работа при голяма или средно голяма фирма, но също така си представям и да остана в университета и да продължа да работя по проучвания.

Преводач: Моника Флорова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

One Reply to “Да следваш за инженер: много работа, но добри шансове за професионално развитие”

Leave a Reply