Наистина ли право, медицина и инженерни науки са най-страшните специалности?

Те се считат за едни от най-трудните специалности в сферата на немското висше образование: правни науки, медицина и инженерни специалности. Въпреки това има надежда…, а и съвети от тези, които вече са се справили.Capture

  •  Правни науки

Кандидатстване: Необходимата оценка от дипломата за завършено средно образование варира от едно висше учебно заведение до друго. Особено добър трябва да си, за да учиш в Дюселдорф – там първокурсниците се нуждаят от средно 1,6. Отлична диплома трябва по принцип и за следване в Мюнстер или в Берлин. В 16 немски висши училища обаче специалността е свободна (безлаш кандидатстване, само със записване).

Дял на прекъсналите: около 26%

Трудности: Студентите по право често се оплакват от многото учебен материал, зададен за учене на ден. Планината от информация им изглежда трудна за преодоляване – най-вече, когато става въпрос за изпит.

Съвет: „Нито е възможно, нито е необходимо да се учи всичко наизуст; по-важното е, да се разбере систематиката. Обърни внимание на следното: Още от самото начало учи всеки ден, иначе се насъбира твърде много – прави го заради предстоящите държавни изпити, не само заради отделна писмена изпитна работа. (Щефан, 27, затънал в подготовка за първия държавен изпит)

  • Инженерни специалности 

матКандидатстване: Специалности като машиностроене, електротехника и строително инженерство са най-често свободни (без кандидатстване, само със записване).

Дял на прекъсналите: Едва всеки втори завършва следването си.

Трудности: През първите няколко семестъра има голяма пресявка – много не издържат първите изпити. Най-големият страх: математиката. Въпреки това човек не бива да се отказва – струва си, защото на работния пазар спешно се търсят инженери.

Съвет: „Супер за учене са старите писмени работи, които в повечето случаи могат да се получат от катедрата по специалността. Така човек получава нужната рутина за изпитите.” (Филип, 30, който е завършил строително инженерство и не се е изплашил от големия дял на прекъсналите)

  • Медицина 

Кандидатстване: Който иска да лекува хора, трябва да представи една много добра диплома. В почти всички немски провинциимед кандидат-студентът се нуждае от диплома 1,0 – само в Шлезвиг-Холщайн стига 1,2.

Дял на прекъсналите: около 5%

Трудности: Медицината се смята за една от специалностите с най-интензивно учене. Първото голямо препятствие е първият изпит за студентите-медици: 320 въпроса от областите физиология, анатомия, физика и химия във вид на тест с избираем отговор. Всеки пети пропада на изпита. Човек не трябва да се отказва твърде рано, защото всеки има 3 опита!

Съвет: „Преди изпита бях си разлепила малки листчета навсякъде в жилището, даже и в банята. На тях бях написала всичко, което не мога да запомня. Също друга добра идея: Някои лекции ги има като podcast– колегите ми ги бяха свалили и си ги слушаха, докато тичат.” (Анна, 28, следването по медицина е вече зад гърба й, в момента специализира)

Преводач: Александра Минкова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още: Впечатления на студенти по медицина, право, електроинженерство или строително инженерство.

5 Replies to “Наистина ли право, медицина и инженерни науки са най-страшните специалности?”

Leave a Reply