Моето следване, моят живот: Любов

Прочети първата и втората част от поредицата.long-distance-relationship

Mоже ли една двойка да остане заедно въпреки една година обучение в чужбина по програмата „Еразъм“? Любовната история на Матес Лиебш, на 27, и Джулиан Петерайт, на 23, казва: Да.

Джулиан се запознава с Матес по време на 100-километров маратон в Йена. Тяхната връзка започва с усмивка, още преди да пресекат заедно линията за финиширане. Джулиан мисли за първата им среща месеци по-късно, когато се намира в Гренобъл по програмата „Еразъм“. Тя стои сама в стаята си в общежитието, където не е близка с никого, и очаква да чуе звънене по Skype. Щом кликне върху зелената слушалка, вижда излежаващия сеcherokee-distance-love-pink-floyd-quotes-typography-Favim.com-43431 в Дортмунд Матес, който също се надява да види лицето на Джулиан от монитора си. През тези секунди той понякога си мисли: „Беше глупава идея да се впуснем във връзка точно преди годината в чужбина.“ Но в момента, в който види лицето на Джулиан, единственото, за което съжалява, е бавната интернет връзка. Заради това червената ѝ коса стои на пиксели и не блести толкова красиво, колкото на живо.

Връзка от разстояние – за или против?   

couple-on-beachЕдна юнска вечер всичко е различно. Джулиан и Матес стоят на една пейка, а зад тях се чува шумът от движението на колите. Скоро Джулиан ще се качи в колата и ще изчезне някъде на юг. Въпреки че не го бяха планирали така, двамата прекараха всяка свободна минута от маратона насам заедно. Обикновено Джулиан пътуваше към Матес веднага след лекции. Те готвеха, прегръщаха се и спяха заедно. Дори Матес не можеше да понесе идеята, че се разделят завинаги. Заради това той изрече нещото, което не му даваше покой: „Може би все пак трябва да опитаме да водим връзка от разстояние?“

В Гренобъл Джулиан пътува всяка вечер с колело от университета до новото си общежитие. По онова време, юнската вечер на пейката, с Матес се бяха договорили: Ще останат заедно, но в никакъв случай няма да си говорят всеки ден по Skype. Най-много два, три пъти на седмица, за да може всеки да се съсредоточи върху новия си живот. Но когато Джулиан срещне колегите си по пътя към вкъщи, почти никога не отива да пие нещо с тях. Предпочита да разговаря с Матес. Всяка вечер от 11 до 12.30. Понякога това я дразни, защото има усещането, че сякаш не е пристигнала във Франция. Не може да се концентрира по време на лекции, повечето предмети не я интересуват, а вече дори и не влиза в макроикономика. Матес също сякаш не е на мястото си.

Винаги когато Джулиан и Матес се видят след няколко седмици са се отчуждили малко един от друг и отнема време, докато дистанцията между тях се скъси. И винаги когато отново са станали близки, краткото им време заедно приключва. За Матес пътят обратно към Дортмунд е тежък.

Чакането и разговорите по Skype нямат крайKeepCalmStudio.com-[Love-Heart]-Keep-Calm-True-Love-Comes-Before-Distance

По някое време Джулиан вече не може да издържа. Тя проклина леглото си в Гренобъл, в което трябва да спи сама. Постоянното чакане. Седмици, месеци!

Матес пътува за последен път към Гренобъл. 13 часа с колата на родителите си, за да посрещне Джулиан с всичкия ѝ багаж и да я закара в Германия. Годината в чужбина премина.

Чакането и разговорите по Skype обаче не свършват: Джулиан трябва да се върне в Ерфурт, за да вземе бакалавърската си степен. До Дортмунд, където се намира Матес, разстоянието все още е доста голямо – почти 400 километра.

„Най-много след 14 месеца ще заживеем заедно“, пише Джулиан в SMSдо Матес. И ако в нея се прокрадне съмение се сеща какво ѝ е казал Матес, когато за малко не е прекъснала годината си в Гренобъл: „Сега това е нашият стокилометров маратон, ще успеем!“

Преводач: Петър Стоилов

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

2 Replies to “Моето следване, моят живот: Любов”

Leave a Reply