Запознайте се с нашите ментори: Александра и Неда

На нашето събитие Вечер на висшето образование в Германия и Австрия на 17 април, организирано съвместно с Тук-Там, ще ви представим студенти и завършили от 18 различни специалности и 16 немски и австрийски града. Запознайте се с тях предварително в серията ни от статии за нашите страхотни ментори!

IMG_9707Александра Шошерова, студентка по Микробиология и Генетика във Виена

Реших да следвам във Виена, Австрия, защото бях посещавала града няколко пъти, преди да се замисля въобще по въпроса за учене в чужбина и мога да кажа, че се влюбих в него още на втория ден, който прекарах там. Архитектурата е невероятна и наистина има какво да се види зад всеки ъгъл, особено в центъра. Главният университет, в който аз уча, е сред най-старите в Европа и най-големият в немскоговорящото пространство. Въпреки това таксата за обучение е символична, което заедно с факта, че Виена е сравнително евтин град, ми помогна да реша къде искам да отида.

Няма да лъжа, че имах доста колебания какво да избера. В училище винаги съм се интересувала от биология и природни науки. Когато дойде моментът за кандидатстване, се двоумях между т.нар. Ernährungswissenschaften (науки за храненетои Биология. В крайна сметка избрах Биология, защото разгледах плана на предметите, които се изучават в двете специалности, и прецених с кое би ми било по-интересно да се занимавам. Освен това институтът по молекулярна биотехнология, в който ще прекарвам повечето си време в последните ми семестри, е един от най-модерните в Европа, като последната година беше отворена допълнителна лаборатория към него. Добрата материална база, заедно с дългогодишната традиция и отлични преподаватели, ми помогнаха да направя избора си на специалност.

Малко ми е трудно да отговоря на въпроса, с какво ще запомня студентските си години във Виена, защото те все още не са приключили за мен. За момента бих ги запомнила с контраста между дните, прекарани в седене в библиотеката, и многото пътувания, които сме направили или планираме да направим, защото е лесно и изгодно, когато се намираме в сърцето на Европа.


 Неда Нинова, студент по Публицистика и комуникационни науки във Виенаneda

Виена не беше спонтанно решение, а внимателно обмсилена идея с цел качествена и обещаваща академична подготовка в сферата на обществените комуникации. Тръгнах  с големи очаквания, а животът и образованието там дори надминаха представите ми. Безкрайно съм доволна и удовлетворена от избора. Виена е не просто аристократичният град, познат ни от туристическите справочници. Той е пъстра смесица от традиция, култура и динамика. Голям е и животът е забързан, но е по своему чаровно. А най-хубавото е, че е и толкова уютно: прекрасна българска общност, народни танци, нашенска кухня в българските кафенета и ресторанти. Наред с опознаването на Австрия, се научих да ценя България. Да бъда студентка в чужбина, е незаменим опит. Животът ти да се побира в един единствен куфар, става ежедневие. Носталгията по безгрижието на училищните години се слива с радостта от успехите и новите възможности за изява и развитие. Порастнах и се научих да бъда домакиня. Имах шанса да пътувам, да работя, да се забавлявам, да греша. И дори дългите часове в библиотеката си струват. Учиш се да бъдеш самостоятелен, а това усещане е незаменимо.

След като опознах сама себе си, вече знаех и в коя посока да тръгна. Умение за комуникация, изявен интерес към медиите и обществената дейност, желание за кариерно развитие в публичното пространство. За мен беше ясно, че трябва да се насоча към специалност, която да дава възможност за свобода на израза, компетентна импровизация и допир до теорията и практиката на обществените комуникации. В този смисъл Публицистиката е наистина идеален избор: професионално овладяване на всички тънкости, необходими на един специалист в сферата на медиите и публичната информация. Търсех програма, която да подготви и мен за бъдещ експерт: без страх от изява пред публика и с отлична представа за условията и важните за този бранш умения. И мисля, че я намерих! А тясната специализация тепърва предстои.

0 Replies to “Запознайте се с нашите ментори: Александра и Неда”

Leave a Reply