Запознайте се с нашите ментори: Рада и Искрен

На нашето събитие Вечер на висшето образование в Германия и Австрия на 17 април, организирано съвместно с Тук-Там, ще ви представим студенти и завършили от 18 различни специалности и 16 немски и австрийски града. Запознайте се с тях предварително в серията ни от статии за нашите страхотни ментори!

10245487_10152333158265513_2479934821313136610_nРада Попова, завършила Право във Виена

Завършвайки 91 НЕГ, съсредоточих избора си за следване между Германия и Австрия. Избрах Виена, защото съчетаваше няколко основни важни за мен критерии: факултет с утвърдено име и международен профил, голям град с избор за разнообразен културен живот извън учебните дейности, и по възможност да не е на север И така, спирайки се на Берлин, Мюнхен или Виена, избрах Юридическия факултет на Виенския университет, който е най-старият в немскоезичното пространство (основан през 1365 г.). Избрах да уча право, защото търсех специалност, която да е фундаментална и да мога да я надграждам по-нататък, и да е с хуманитарна насоченост. Правото е точно това – занаят, но ако се учи с определена перспектива, също е и стабилна основа за по-нататъшни натрупвания. Ако човек се интересува не само от практическата страна на правоприлагането (в ролята на адвокат, нотариус, съдия, прокурор), но и от социални науки например, правото е много удачен избор, макар и пътят до ставането юрист (особено добър!) да не е съвсем лек.

Студентските си години ще запомня с няколко неща, преливащи се едно в друго хронологично: отворени сетива за напълно новия стил на учене, живеене, и донякъде новото общуване; минавайки през дълги периоди на усърдна подготовка, които не винаги носеха веднага най-удовлетворителните резултати, на силна радост от безгрижните ваканции и нетърпение да се прибера у дома; а след първите 2-3 семестъра и удоволствие от усвояването на нови умения, опити за индивидуализиране на учебните предмети спрямо моите интереси, вълнуващи практики… А към края на следването – нетърпение вече да прилагам наученото и да го развивам в практиката. Получаването на дипломата е един от най-удовлетворителните моменти, макар и да е своебразен край на един важен етап.


Искрен Лалев, завършил Мениджмънт в Магдебург10264864_10153267792747588_2019160224_n

Реших да следвам в Германия поради няколко причини. Най-важното за мен беше, че образованието е на световно ниво и освен това е безплатно. Исках също да се запозная с много нови култури, нови методи на обучение и технологии. Исках да науча на много добро ниво немски и английски, което беше задължително. Освен това за мен беше голям шанс да уча на английски в международна програма.

Реших да следвам в сферата на най-разпространените специалности в Германия – икономическите. Родителите ми помогнаха с избора. Винаги съм искам да се обучавам на търговия. Икономика и мениджмънт са страхотен избор за начало на висшето образование.

Животът и образованието в Германия ми дадоха много умения и шанс за да се реализирам професионално. Ученето е много интензивно, работи се в междукултурни отбори, правят се презентации. Освен това Германия е страхотна за екскурзии, посещения на мероприятия и забавления. Международните студентски организации много помагат за интегрирането на чуждите студенти. Никога не съм се чувствал неудобно. Хората са учтиви и добронамерени към чужденците. Винаги е оставало време и за забавления дали в клубове или по общежитията. Шансът да живееш няколко години в Германия е незаменим и остава за цял живот.

0 Replies to “Запознайте се с нашите ментори: Рада и Искрен”

Leave a Reply