Германия за напреднали: Supergeiles Mixtape

6a00e54f0f0f378834019b02308212970bMTV разви и затвърди у подрастващите през 90-те години представата, че немската музика – това е Du hast и Amerika на Rammstein. По-активно образоващите се сред вас вероятно са успели да се докопат до някой алгойски или баварски планински хит в изпълнение на червенобузести дебели чичковци в Lederhosen, които лочат бира като камили на водопой, но до там. Всичко това води до престъпно невежество по отношение на култови немски музикални достижения, някои от които заслужават да попаднат в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. За да закърпим тази зееща пропаст в общата ви култура, ви представяме скромна компилация от неща, които са ни впечатлили при ровичкането из дебрите на немския YouTube, като по никакъв начин не претендираме за изчерпателност и ще се радваме и други да споделят безценните културни открития, които са направили по отношение на немската музика.

Ако някога случайно сте се чудили какво е да си студент в Германия – тази песен е нещо като квинтесенция на всичко, което ще видите, чуете и в което ще се превърнете по време на студентстването си тук. Социалният гняв, насъбран в най-кратката и прецизна дефиниция на студент, на която сме попадали, е впечатляващ:

Und sie träumen von der Revolution
Während der Arbeit an der nächsten PowerPoint-Präsentation

Всяка нация си има своята заветна мечта и идеал. Американците мечтаят да могат да си изплатят кредитите, които са изтеглили, за да платят третата ипотека на гаража си. Българите се справяме дотолкова добре с управлението 111 хил. кв. км., че мечтаем да разпрострем властта си на поне още три планети, та барем ги цивилизоваме и тях. Немците са скромни хора – мечтаят за това, което си нямат: слънце и хубаво време. За да могат да се отдадат на любимото лятно хоби на всеки средностатистически германец – Grillen. Следният епичен хит възпява тази всенародна мечта за Bratwurst, Bierchen и айляк край някой воден басейн. Насладете се.

Разбира се, преди да се отдаде на изкушенията на барбекюто, човек трябва хубаво да е напазарувал. Къде другаде, ако не в любимата на поколения немци верига, станала нещо като Volkswagen сред супермаркетите: EDEKA! Музиката може и да е храна за душата, но какво по-добро от това да съчетаем храната за душата и за тялото ведно. А страстта, с която се отнася с наглед обикновени консумативи като тоалетната хартия, трябва да е показателна за всеки, решил, че може с лека ръка да пренебрегне нуждите на тялото.

Едва ли има нещо по-класическо от това да тръгнеш след купон в 3 през нощта от берлинското Warschauer Straße с S-Bahn-а и да се събудиш в Потсдам. Историите със спане в градския транспорт и съпътстващите го красоти (да осъмнеш в депото, осъзнавайки, че ти липсват телефон, портмоне и ключове, а междувременно целият си залят с течност със съмнителен цвят и миризма) също са възпяти от Твореца. Eigentlich wollte ich nur zwei Stationen fahren!

Неокласическа любовна история: момче, момиче, страст и … едно предложение. Макар клипът да е безценен сам по себе си, човек няма как да не уважи стоицизма, който излъчва пичагата накрая, докато съвсем кежуал и спокойно казва “Schnitt!”, докато мацката буквално плава във водата.

Кали & Таня

Виж всички статии от рубриката Германия за напреднали.

0 Replies to “Германия за напреднали: Supergeiles Mixtape”

Leave a Reply