Германия за напреднали: Малко география

Скъпи читателю, ако си мислиш, че това да знаеш имената и може би столиците на всички 16 Bundesländer в Германия е достатъчно, дълбоко грешиш. Следвайки примера на немските си приятели и колеги, трябва да мислиш за Берлин със смесени чувства (1), да мразиш Бавария (2) и Саксония (3). Тези наши ценни три съвета ще ти помогнат да подобриш географските си познания:

62ca6bf4f91ed4fcbfe35f7cbecba139
Немската столица като социален експеримент

(1) Берлин: беден, но секси

Всеки средностатистически немец има сложни и смесени чувства към немската столица. Берлин, понякога наричан черната овца на немското семейство, друг път определян като всичко друго, но не и немски град, е интересен случай. Креативен, закъсняващ, интернационален, пълен с хипстъри и млади предприемачи, клубове и странни фестивали, да не забравяме и затънал в дългове – трън в очите на останалите 15 провинции! За много немци Берлин не е точно столица, а по-скоро гигантски арт-проект или социален експеримент, който е по-добре да наблюдаваш от далече. „Да не забравяме, че едно летище не могат да направят като хората“, се чува често от заобикалящата го провинция Бранденбург. Под секрет: злите езици в града говорят, че строежът на летището непрекъснато свети, защото никой не знае къде точно стои ключът за централното осветление – дори главният архитект…

(2) Бавария: от където идват 92% от стериотипите за  Германия

Във всяка приказка има лош герой – за немците, злодеят винаги е Бавария. Тази провинция не просто е имала дързостта да бъде най-богатата, ами го е постигнала наред с лош вкус за обличане, неразбираемо говорене, пеене по планините и завидни нива на алкохолната консумация. И да не пропуснем Bayern München – наскоро чухме от заклета фенка на Schalke 04 да си признава, че тайничко е започнала да симпатизира на Borussia Dortmund, само и само за да има кой да се опълчи на футболната хегемония на баварците. Бавария е отговорна за 92% от стериотипите за Германия по света и за 100% от негативните такива. А сега нека се посмеем дружно на това видео, преди да преминем към следващия тъмен субект.

(3) Саксония: не разбирам какво казвате

Всички останали провинции са единодушни, че най-непоносимият и неразбираем немски диалект е саксонският (Sächsisch) – ако не ни вярвате, излезте и питайте 100 немци и поне 99 от тях ще ви отговорят, че няма нищо по-лошо от това да говориш на Sächsisch. Срамуващи се от говора на този Bundesland, останалите части на Германия не могат да повярват, че саксонският и книжовният немски имат нещо общо, или че второто дори се преподава в училищата в Саксония.

Добре де, не само в Саксония има неразбираеми диалекти – особено за нас, чужденците. Ето и класация с 30-те любими диалекти на хората от Хесен :

Таня & Кали (с едно приятелско рамо от Adam Fletcher)

Виж всички статии от рубриката Германия за напреднали.

0 Replies to “Германия за напреднали: Малко география”

Leave a Reply