Музикални специалности в Австрия

Musical Instruments - violin, guitar and saxophone
В Австрия има пет престижни университета за следване на музика

В Австрия има точно 5 престижни университета, където може да се следва музика, било то даден инструмент или теоретична специалност. Два във Виена и по един в Грац, Линц и Залцбург.

Разбира се, всеки един от тях е със своите предимства и недостатъци. Но в наши дни все повече навлиза една друга тенденция – не е важно къде учиш, а при кого. Следвайки тази максима е добре първо да прегледате всичките пет места и да си изберете учител. По принцип не е добре това да е австриец или немец. Те са пълни квадрати, страдат от липса на идеи и пълна липса на въображение. За тях е закон само това, което те са учили, което те преподават и което го пише в техните школи и учебници. Всичко останало е komisch според техните разбирания. Освен това и свирят като дървета, но то това се подразбира. Има и изключения, но се броят на пръсти. В този ред на мисли по-добрият вариант за учител е някой чужденец. Не се подвеждайте от препоръки на приятели и познати. Това че някой е добър за тях, не означава, че ще е добър и за вас. В интернет има достатъчно информация, така че вземете това решение сами. Контакт с вече избрания учител е желателен, но не е задължителен. Не се притеснявайте, ако изпратите имейл и не получите отговор. Честа практика е преподавателите да не отговарят на съобщения.

Следващата стъпка е избора на профил – педагогически или инструментален. Ако искате да преподавате, избирате първия, ако искате да си търсите работа в оркестър – втория. Тъй като конкуренцията при намирането на свободни работни места е голяма, повечето студенти записват и двете (едновременно или едно след друго…… дълго, а?).

Vienna_Mozart_Orchestra
Трябва да избереш между педагогически или инструментален профил

Следването е дълго. През онлайн системата се записваш за кои лекции да посещаваш. Много от тях се засичат и трябва първо да ходиш на едното, после на другото. Понякога чакаш цяла година, защото едни лекции ги има само зимния семестър и обратното. Повечето студенти си удължават следването. Чужденците (които не са от държави членки на евросъюза) го правят заради студентската виза, останалите чужденци го правят, защото да си намериш работа никак не е лесно и по този начин си подсигуряват още време. Австрийците – те за никъде не бързат. Познавам такива, които учат висше по 16-17 години и забележете – без да прекъсват! Освен това получават и помощи като студенти. Австрия има много добра социална политика, но тя си е за тях. Нито един чужденец не се ползва с многото привилегии, които се предлагат за австрийските студенти. Но погледнато реално – това си е съвсем в реда на нещата. Хората си пазят нацията, зачитат си държавата.

Очаквайте продължение!

П.П: Секретарките са както в България – не ги знаеш има ли ги, работят ли и кога изобщо се случва това. Дано не ви се налага често да си имате работа с тях. Освен това страдат от липса на любезност, което по принцип е нетипично за един западноевропеец.

0 Replies to “Музикални специалности в Австрия”

Leave a Reply