Германия за напреднали: Всеобщите врагове GEZ и GEMA

Не минават и няколко часа от пристигането ти в приветливата нова и непозната страна, където ще прекараш следващите няколко години в следване – Германия, – когато за първи път се сблъскваш с GEMA. Отваряйки лап-топа си, за да си пуснеш някой от любимите летни хитове докато си разопаковаш багажа, най-вероятно ще забележиш, че официалните клипове на много песни не се отварят. Вместо това на екрана ти излиза следното съобщение:

Untitled
На всички ни се плаче, когато видим това съобщение

Какво всъщност е GEMA? Защо немците я проклинат и наричат Spaßpolizei? Освен в забавното клипче долу, отговора можете да прочетете и в следващите редове. Задачата на GEMA е да се грижи за защитата на авторските права на певците и музикантите, които без нея не биха получавали нито цент за музиката, която се пуска в дискотеки или се слуша от интернет.

GEMA върви ръка за ръка с GEZ (Gebühreneinzugszentrale, вече наричана Beitragsservice), които пък се грижат за авторските права на телевизионните и радио канали. Всеки германец си спомня с умиление за дългите години на битка срещу всеобщия враг GEZ, който преди януари 2013 имаше правото да чука на вратите на гражданите и да ги разпитва за техните телевизори, радиа и всякакви други устройства за масова информация. За тези, които не са разбрали, битката свърши и Германия загуби. От миналата календарна година всяко домакинство на територията на Германия е длъжно за заплаща данък (Rundfunkbeitrag) в размер 17,98 Евро на месец, който в последствие се разпределя между каналите на националната телевизия и радиата. Разбира се, тук възникват много спорни въпроси, като например какво точно трябва да се разбира под “домакинство”. Според интерпретацията на GEZ това е всяко жилище със собствена баня и кухня, назависимо колко живущи има в него. Как седи обаче въпросът със студентските общежития, където понякога кухнята и банята са общи за всички на етажа? В някои провинции въпросните почти 18 Евро се делят между студентите на етажа; в други (като Берлин) въпросът остава недоизяснен. Едно е сигурно – няма как да се измъкнеш от GEZ, веднъж щом получиш писмо от тях. Обжалването и обратните въпроси са възможни, обаче ако окончателно получиш потвърждение, че трябва да плащаш данъка, нямаш избор. Игнорирането му означава натрупване на стабилна сума, неплащането на която води до неприятна допълнителна глоба.

И все пак, ето няколко съвети от faq4uni:

– в интернет пространството се намират много различни сайтове, които крият IP адреса ти – ако влизаш в YouTube през тях, можеш да се наслаждаваш на любимите си клипове и в Германия;

– студентите, които получават BAfög, са освободени от плащане на Rundfunkbeitrag. Тъй като обаче почти никой от българските студенти не получава подобна социална помощ, и все пак не разполага с излишни 18 евро на месец, можеш да потърсиш правата си. Ако делиш кухнята и банята на етажа с още хора, оспори известието и настоявай, че данъкът е общ за целия етаж.

– Ако все пак живееш сам (например в частна квартира), не отлагай плащането. Сумата само може да се натрупа, докато някой ден не получиш и фиш за глоба.

Все пак не можем да отречем, че GEMA си има и положителните страни – благодарение на майчиния контрол, който оказва на съдържанията в YouTube, преди година Германия стана последен пристан за спасение на всеки, който искаше да се отърве от всеобщия Gangnam Style хайп, правейки видеото недостъпно за гледане на територията на бундесрепубликата. No shit – в разгара на лято 2012 масово немските ни колеги и приятели не бяха и чували за южнокорейската MTV-сензация. Адски ъндърграунд и контрамейнстрийм, а? 🙂 А тук съкратено мнението ни за пиратството и финален поздрав с един официален клип, който GEMA все още не е изтрила от собствения YouTube профил на групата, за да ги предпази от самите себе си.

Таня & Кали

Вижте всички статии от първия и втория сезон на рубриката “Германия за напреднали”

0 Replies to “Германия за напреднали: Всеобщите врагове GEZ и GEMA”

Leave a Reply