Германия за напреднали: Диагноза “Студент в Германия”. Как да я придобием?

EditorialВлизаш във “Фантастико” и директно питаш къде е автоматът за връщане на бутилки за Pfand? Изумяваш се, когато в “Мимас” ти казват, че нямат от любимия ти дюнер с халуми сирене? Преди да тръгнеш към непозната локация в родния ти град по навик търсиш в сайта на местния градски транспорт кой би бил най-бързият начин да стигнеш до желаната дестинация? Естествено, забравяйки, че сайтът на местния градски транспорт изобщо не разполага с такава функция? Диагнозата е ясна – ти си студент в Германия от поне година насам.

А ако четеш горното и си мислиш, че някои от използваните думи са на суахили, значи тази секция е точно за теб! След две години и половина студентски мъки в Берлин, ние, създателките на сайта FAQ4uni и част от екипа зад Групата за помощ при кандидатстване в Германия/Австрия, чувстваме, че можем да ти спестим голяма част от културния шок в новата страна. Студентстването по швабските ширини ни зареди с безкрайни впечатления за порядките и живота тук, някои от които продължават искрено да ни изумяват (сериозно, пичове, ОК ли е да седнеш на първи ред на лекция и най-безцеремонно да си извадиш плетката да плетеш, докато професорът преподава?!). Затова решихме, че всяка събота в тази секция ще публикуваме кратки материали с подобни безценни впечатления и коментари за живота в Германия от първа ръка – за да си една идея по-добре подготвен за странностите и особеностите на немския бит и култура още преди да си се сблъскал челно с тях. В крайна сметка е полезно да знаеш, че чукането по чинчето в края на лекцията е задължително отдаване на уважение към професора, а не да подскачаш удивено, когато колегите ти го направят за пръв път, нали?

Един абсолютно задължителен наръчник за всеки, решил да оцелява и да се german1социализира поне донякъде успешно в Германия, е книгата на Adam Fletcher “How to be German/ Wie man Deutscher wird”. Може би няма да те направи трениран бой скаут с JackWolfskin яке и турстически обувки от раз, но гарантиарно ще ти докара мускулна треска на корема от смях. И за да ти спестим някое друго евро – тук можеш да прочетеш голяма част от съветите му абсолютно безплатно. Нека запознаването с Германия започне СЕГА!

Таня & Кали

Виж всички статии от рубриката Германия за напреднали.

0 Replies to “Германия за напреднали: Диагноза “Студент в Германия”. Как да я придобием?”

Leave a Reply