Манхайм, замъкът с медийното вълшебство

ojАко четеш тази статия, вероятно си заинтересован за своето бъдеще, имаш налудничавата идея да следваш в чужбина и не се страхуваш мястото да е Германия. Случайно си чул, че Манхайм, освен вторият по големина град в немската провинция Баден-Вюртемберг, е и градът с най-активните български студенти в Райха. Те са обединени в организация, с красноречивото име „Бай Ганьо“. За повече информация можеш да погледнеш сайта им, който съдържа полезни насоки за теб като бъдещ студент в университета и жител на града. Манхайм разполага с палитра от интересни сгради, модерни постройки, старинна водна кула, както и вътрешно пристанище, където се пресичат реките Рейн и Некар.

Сигурно те блазни представата да посещаваш лекции в най-големия бароков замък в Германия, по-познат днес като „Universität Mannheim“  – един от най-престижните университети в цяла Европа. Освен всичко друго, погледът ти е насочен към икономическите специалности или може би социологическите или хуманитарни науки. Имаш отлична диплома от гимназията, нямаш проблем с прекомерното учене и почти денонощно четене. Бинго! Подавай документи за кандидатстване и не го мисли! Ако издържиш до края на следването си, ще си ценен кадър, и то не само на територията на Германия.

Комуникацията и европейското ниво на преподаване тук ще те стимулират към

8634526
В Манхайм следват студенти от целия свят

себераздаване и безкомпромисно качество във всяко ново начинание. Разполагаш с избор между пет факултета: юридически и политико-икономически факултет, стопански, социологически, философски факултет и факултет по информатика и математика.

В Манхайм намират своето място филиали на международни компании като ABB, Alstom Power, Daimler AG, Roche Diagnostics, John Deere, Lever Fabergé, SCA Hygiene и Siemens и други. За твое улеснение ето и линк към фирмения профил на всяко едно от предприятията. Тук ще откриеш важна информация, касаеща евентуалното ти професионално развитие.

Нека ти разкажа за моята специалност – “Медии и Комуникации” (Medien- und Kommunikationswissenschaft). Тя продължава 6 семестъра, в които имаш задължителна шестседмична практика, около три писмени изпита на семестър, семинари с различни тематики – както теоретични (състоящи се винаги от презентация и курсова работа), така и практически. И не на последно място – бакалавърска работа и финален устен изпит.

Положиш ли успешно всичко ще си събрал 120 ECTS точки. Предупреждавам те, че записвайки, тази специалност рискуваш да ти се присмиват заради броя изпити в сравнение с всички останали специалности в университета. Запомни обаче, че количеството не определя качеството – трудността на предметите, които ще изучаваш, варира.

Скъпи мой бъдещ студенте, за да не помислиш след време, че съм те заблудила, обръщам внимание и подчертавам, че тук има една малка уловка. За да завършиш Bachelor of Arts, са ти необходими още 60 ECTS точки. Задължително е набавянето на 32 ECTS точки в областта на втори предмет (Beifach). Изборът е между: Anglistik, Ethik-Kulturphilosophie, Germanistik, Geschichte, PW, Romanistik, Soziologie, VWL. 12 ECTS точки в област „Social Skills“ и 16 ECTS от занятия в последната сфера, наречена „Interdisziplinäre Kulturwissenschaft“ (включващa в себе си избор между теми в областта на International Cultural Studies, Geschichte, Philosophie или Gender Studies). Ето сега вече знаеш – няма да е като на ваканционен лагер, затова избирай разумно! Дишай дълбоко и до края на шести семестър ще си като шлифован диамант, след неочаквано добрата „3 в 1“ комбинация!medienkommunikation_02

Индивидуалната насока и предпочитания, както и свободният подбор между различни семинари ще ти позволят да насочиш погледа си към точно определени професионални полета (например журналистика, връзки с обществеността, медийна продукция в радио, кино и телевизия и др.)

Ще бъдеш подложен на един вдъхновяващ, а на моменти и изтощителен процес на усвояване различните техники и особености, касаещи медиите в най-общ план. Вероятно ще си кажеш не веднъж: „Манхайм-айте ми се всички от главата“. Но тогава ще дойде и мигът, в който ще бъдеш вдъхновен колко необятна е сферата на аудиовизуалните медии. Познанията върху филмовия анализ, връзката между тон и картина, ефектът им върху публиката, транскрибирането като част от изследването на филмова сцена: това е само малка част от нещата, с които ще се сблъскаш по време на следването си тук. Специалността е не просто интересна и колоритна сама по себе си, тя е свързваща, комплексна и същевременно цели да представи всеки ъгъл на този феномен наречен „Медия”.

Успех, мило студентче! Цели се високо и мечтай без да се страхуваш!

… и помни: Приказният Замък ще те чака, готов да ти открие вълшебния и изобилен свят на медиите!

Мануела Янева

0 Replies to “Манхайм, замъкът с медийното вълшебство”

  1. Искрена и обективна статия! Прииска ми се и на мен да бях записала Медии 🙂

  2. Здравейте, Мануела. Прекрасна статия! Искам да попитам в Манхайм специалността “Медии и Комуникации” по теоретична или по практическа насоченост има и каква е вашата втора специалност? Благодаря!

Leave a Reply