Георги Кехайов, Карлсруе и KIT

KIT – Das Karlsruher Institut für Technologie

KIT – Das Karlsruher Institut für Technologie е техническият университет в Карлсруе, който до скоро беше отличен като “елитен” (Exzellenziniziative) сред университетите в Германия. Най-добрите специалности са информатиката, електротехниката, машиностроенето, строителното инженерство и икономиката. Разбира се, има още и архитектура, германистика, химия, физика, математика, няколко педагогики и какво ли още не.

Почти всички факултети са събрани в общ кампус в центъра на града (до градския парк зад замъка, където лятото човек може доста спокойно да разпуска на по биричка). В кампуса е също така и мензата, както и няколко общежития. Останалите общежития са в общия случай на не повече от 15 минути с колело от кампуса, но ако те мързи да караш, може да ти се налага да се возиш и прекачваш до половин час по разни трамваи. Храната в мензата се опитва да е разнообразна (наскоро дори беше спечелила някаква награда за най-добра студентска менза в Германия), но аз лично не бих я препоръчал като основен източник на прехрана в дългосрочен план. Нито това, нито факта, че има 6 различни линии и още няколко специализирани бюфета не пречат по обяд да се получават опашки, но студент гладен досега не е останал.

Зеленият кампус на KIT

Университетът също така има огромна и добре снабдена библиотека, която предлага и доста места за учене. Също така всеки факултет си има собствена библиотека с по-специализирана литература и още места за самоподготовка. Целият кампус има wifi покритие, а по библиотеките бюрата са окабелени. Тъй като университетът е все пак доста голям, в началото на следването си не трябва да очакваш някакво специално внимание от страна на професори и асистенти – за тях си просто един студент от няколко стотин, повечето от които след година може би вече няма да са тук. В по-напредналите семестри това се променя и често оставате по 10-20 човека на лекция и има диалог с професорите.

Университетът може би е основният работодател за студенти в Карлсруе – постоянно се освобождават места за изследователски труд (ще те обучат, ако не можеш да се справяш в началото), за администрация на какво ли не и т.н. Към университета можеш да запишеш чужд език, а за преподавателите въпросният език е майчин, така че, ако се постараеш малко, може наистина да научиш нещо. Освен това спортният факултет предоставя десетки курсове по разни стандартни и нестандартни спортове – като се почне от плуване и футбол та се стигне до екстремно фризби и подводно ръгби.

Карлсруе

Карлсруе е сравнително малък и спокоен (след няколко годинки даже скучен) град, около 300,000 души, с няколко университета (в общия смисъл на думата) и съответно доста студенти (само в KIT са над 20,000). Големият брой студенти до сега не е попречил на никого да си намери квартира или работа, така че това не трябва да те притеснява по никакъв начин.

Най-престижното учебно заведение в града е KIT, техническият университет, който има няколко партньорски програми с МЕИ. Повечето студенти си намират работа именно в университета – нещо тип наУчни работници, основно или помагат на някой докторант (било то с програмиране, чертаене, смятане), или помагат с общите задачи в някой институт (като се почне от подготвяне на фолия за лекции и упражнения, през водене на счетоводство и статистики, правене и поддържане на уеб-страници и администриране на компютри).

Работа, стига да искаш, може да си намериш и извън университета, но, освен ако не си информатик, електротехник или машиностроител, вероятно няма да е по специалността ти (не че няма, но просто е по-трудно). Доста хора си изкарват прехраната с барманство, кетъринг и други подобни.

На фона на други градове в Германия, квартирите тук са сравнително евтини, средно 200 -250 евро, като има и по-евтини, има и по-скъпи. В града има бая общежития, като постоянно се строят нови. Освен университетските общежития (които са разпръснати из кампуса и самия град) има и такива, които се “самоуправляват” т.е. са от студенти за студенти. Човек винаги може да отиде и на квартира, което си има своите предимства и недостатъци.

С колело към университета

Тъй като градът е малък можеш да стигнеш почти навсякъде за най-много 15-тина минути с колело, ако не ти се вози с градски транспорт. До Шварцвалд и околните градчета студентите се возят безплатно (уикендите и вечер след 18:00), така че при добро желание човек може да си направи малко туризъм. В Карлсруе е и едно от последните все още съществуващи български студентски дружества в Германия и като цяло не е като да няма българи, т.е. винаги ще се намери кой да помогне или даде съвет.

Благодарим на Георги Кехайов

Leave a Reply