Виктория Рачева, Стоматология в Charite Berlin

Кандидатстване

Кандидатстването става чрез Hochschulstart. Подреждате университетите по предпочитания (като в 7-ми клас). Като документи са ви необходии преведена и легализирана диплома, по възможност акдемична справка за целите ви 11-ти и 12-ти клас и формуляр от Hochschulstart.

Една от сградите на Шарите в Берлин

Записване

Единственият проблем при записването са кратките срокове и издаването  на Мeldebescheinigung, за които принципно има възможност да не ви кажат. Всичко останало е описано в писмото от университета (освобождаване от здравно осигуряване – чрез НЗОК у нас, сертификат за език, оригинална диплома или заверено копие и т.н.).

Университетът

Кампусите са разхвърляни из целия град, като до всеки от тях има автобусна спирка, S- или U-Bahn. Стоматолозите най-често имат лекции в Campus Mitte  I в Zahnklink във Вилхемхоф (и 5-6 лекции по биология в Бенджамин Франклин през втория семстър). Професорите и колегите са ужасно мили и внаги готови да помогнат при нужда. Неща като нетолерантност и дискриминация няма. Няма и много българи (може би по един-двама на семестър), което е добре от една страна, защото така е много малък шансът човек да се изолира в българската общност, но същевременно винаги може да се обърне към някой от по-големите колеги-българи за съвет.

От към материална база клиниката е много хубава, чиста, и добре оборудвана, въпреки че същото не може да се каже за Campus Mitte, но това по-скоро се дължи на факта, че сградата си е просто много стара. Не препоръчвам да ядете в мензата на клиниката – не е нито вкусно, нито евтино. Mensa Nord горе-долу става.

Следване

По отношение ня курсовете, първият семестър се състои главно от TPK (Тechnischen propedeutik), което не е шега работа. Там късат по средно между 5-10 души на година, но в крайна сметка това е начинът да разбереш дали тази професия е за теб – правят се коронки, протези, гипсови модели, така че не е работа за хора с две леви ръце. Не бих казала, че е непостижимо, не често пъти проблемни за крайните срокове за предаване на работите.

Понеже ще имате доста свободно време през първата година, може да се огледате за възможности за работа. На една черна дъска в клиниката има изкарани обяви от стоматологични кабинети, където се търсят студенти за помощници. Не бих препоръчала да се хвърляте на работа още през първия семестър, когато действително би ви било по-полезно да се съсредоточите върху адаптиране към новата среда, но от втория можете преспокойно да се опитате да си намерите някакво място.

За повече информация за Studium-а и цената:

http://www.svzm.de/

Учебници спред мен няма смисъл да купувате, тъй като можете да си ги вземете от библиотеката за половин година:

http://aleph-www.ub.fu-berlin.de/F

Та така, както вече казах – всички са много мили, не те изолират защото си чужденец, даже напротив – много се интересуват и те питат за това откъде идваш и как е там. Това се дължи доста на факта, че Берлин е огромен и пълен с хора от всички краища на света и местните малко или много са свикнали. Никога не бива да имате притеснения за езика, първо защото ако се притеснявате, ще си пречите сами, докато говорите, а и никой няма да ви се смее, ако сбъркате нещо, по-скоро биха ви казали как е правилно. Колкото повече говорите, толкова по-добри ще ставате, а винаги ще се намери някой, който е по-зле.  Друго не се сещам 🙂

Други полезни линкове:

http://campusnet.charite.de/zm/
http://www.charite.de/charite/
https://lms.fu-berlin.de/

Но най-главният е  http://www.svzm.de/studium/ , в който има информация за изпитите, курсовете, необходимите материали и т.н.

Вижте още: Андрей Грозданов – стоматология във Фрайбург

Leave a Reply