Лора Иванова, Политология, Виена

Като бивша студентка по право и настояща студентка по политология събрах доста опит – не само в пиенето на ракия, макар че във Виена това традиционно българско питие е на почит и някак взет изпит, неполят с ракия, не е реално взет. Този опит би бил полезен на всеки, който се е ориентирал в тази сфера, но все още не е достатъчно сигурен, може би от лична нагласа или от притеснение, че един ден шоуто «Стани Богат» би бил единственият шанс за печелене на пари, пък комуникацията с Ники Кънчев го ужасява, точно колкото мен. Е, спокойно, най-много да се наложи участие в «Big Brother”, което в нашето общество и без това май се смята за някаква гордост.

Като цяло, в началото, когато си смених специалността, бях обсипана с въпроси и коментари от рода на „ Ама какво ще правиш с това, политик ли искаш да ставаш?” или „Сменяш правото с политология, на някого май хич не му се учиии!”, които ме очудваха с ограничеността и малоумието си и бяха най-често придружени със съчувствен поглед към майка ми, който изразяваше точно отговора на една неотдавна популярна реклама – „ Не знам къде сбъркахте…”. Относно политиката, светъл пример са нашите политици, които показват, че на човек изобщо не му е нужно да е завършил политология, за да навлезе в политическия живот, а по-скоро се ценят умения като да лъжеш убедително и да нямаш много силно задействано чувство за съвест, за да може да спиш спокойно вечер и да изглеждаш добре пред медиите на сутринта.

Виена от птичи поглед

Политологията е сама по себе си далеч по-интересна специалност. Не само, че допринася за обогатяване на общата култура на човека, но също така те научава да проникваш в същината на различни политически процеси и действия, да ги анализираш в правилна посока и да можеш да изразиш изводите, както и да представиш експертна прогноза в общодостъпен публицистичен стил. Нещо също толкова важно е, че подобен тип специалност ти помага да промениш възприятията си за нещата като цяло. Човек се научава да обръща внимание на малките детайли и да навързва нещата, така че да прави правилни причинно-следствени връзки и да определя точно какво води до определено действие и определено следствие. Чисто от психологическа гледна точка този тип знания са изцяло приложими във всяка една сфера от живота на човека.  Политологията се пресича и с много научни полета, включително антропология, държавна политика, национална политика, икономика, международни отношения, сравнителна политология, психология, социология, история, право и политическа теория.

Във Виена плана на обучение набляга на три основни неща – четене, писане и дискутиране. Студентът има достъп до редица материали, който описват различните политически режими в исторически план, както и отзиви като статии и реферати на политолози от целия свят. Основно изискване е през годините да представяш различни проекти и доклади, които изразяват твоята позиция по определени въпроси, като се насърчава и креативността и се изисква и лично мнение и поглед над нещата. Участието в редица дискусии развива аналитичното мислене, спомага да се научиш да цениш мнението на другите, да работиш в екип и да разглеждаш въпросите от всички страни. Често лекциите се водят или посещават от различни екипи или хора, които вече работят в тази сфера и дават представа за по-нататъшното развитие. На студента са му предоставени и възможности за стажове, които наблягат на практическото прилагане на професията.

Реализацията на родна земя обаче наистина е предизвикателство, макар че това може да се каже за повечето специалности. Основният проблем е, че политическият живот в страната ни е доста „изгаврен”, а политическите действия и решения са често непредсказуеми и необясними. Бих била с по-голям успех в разгадаването на някои мистерии от рода на къде изчезват определени суми пари, ако стана личен психотерапевт и разбера за вила ли са, за кола ли или някое и друго подкупче? Все пак в медийния сектор, например, подобен тип знания са винаги приложими. Освен това в чужбина положението е много различно и там този вид професия е изключително популярен.

Политологията се занимава със съжителството на хората, като изследва как то се регулира или би трябвало да се регулира, така че те да са доволни. Затова от социална гледна точка, това е специалност, която би могла да покаже подходящото отношение към хората и да даде ценни „съвети” как индивида да съществува в различни социални конфигурации. В този ред на мисли, човек трябва да е наясно, че днешният свят е като цветна мозайка и всяко парче носи своята красота и блясък.  Ако, може би, в бъдеще има повече хора, които да се борят, да са наясно и да не се страхуват да следват желанията си, както и такива, който да се интересуват от социалната структура и обществото, в което живеем, и да работят за неговото благо, няма да ми се случва сутрин, при началото на прекрасен ден, когато, щастливо излизайки от нас, поздравя някой случаен човек – „ Добър ден, много хубав и слънчев ден!”,  той да ме изгледа смутено и да ме подмине с бърза крачка, мислейки си – „Тая лудата… Само ако знаеше каква досада и мъчение ме чака в работата отново, може би трябваше да стана икономист, нали това исках едно време…”

Leave a Reply