Преди да ме приемат, не знаех практически нищо за този град, даже гледах с лошо око на него, заради таксата (230 евро тогава и семестриален билет, сега 250 евро на семестър) – някак си ми се струваше, че има нещо нередно там. Както и да е, след като реших окончателно, че ще ходя там, започнах да проучвам града и открих доста интересни факти за него. Това, което разбрах още от България, е, че Техническият университет тук е един от най-добрите в Германия и в доста специалности изпреварва ТУ Мюнхен и ТУ Берлин. Това го казвам на базата на това, че съм гледал класации на университетите за предметите, които ме интересуваха, а именно индустриално инженерство, електротехника и информационни технологии и информатика и бизнес информатика.

Та така, да започнем с това какво предлагат университетите и хохшулетата в Дармщат. За 250 евро получавате семестриален билет, безплатен Sozialberatung, безплатен адвокат ако се наложи, семестриалния билет важи почти за цял Хесен и важи за всички видове транспорт (нещо много удобно, ако ви се налага да пътувате до работа).

За самия университет мога да кажа, че в катедрата по електротехника отношението към студентите никак не е добро: не се предоставят нужните материали, никой не му пука за теб, често пъти хората, които водят упражненията, са некомпетентни и е изключително слабо свързано с практиката самото обучение (нещо, което е пагубно, ако ще ставаш инженер). Същото мога да кажа и за машиностроенето и информатиката.Darmstadt

Моето лично мнение е, че трябва да учите в университета, само ако учите някаква специалност, която е по-теоретична: биология, физика, химия, математика, нещо такова. ПОМНЕТЕ: от университетите не излизат кадри за индустрията, излизат учени –  за това те готвят там, затова хубаво си помислете преди да изберете университет или Hochschule. Университетът обаче, доколкото знам от колеги архитекти, предлага много добри условия и обгрижване на студентите по архитектура, така че ако сте се насочили в областа на архитектурата, обмислете варианта ТУ Дармщат. Пък и не само архитектура, Дармщат като цяло е много подходящ град за хора, които искат да учат технически специалности, а надолу ще разберете защо.

Дармщат е доста значим град за Германия. Едва 140 хил. души население, но тук са намират едни от най-важните за Германия предприятия и научни центрове. Например тук е седалището на софтуерната компания Software AG, тук е седалището на Merck, която е първата фармацевтична компания в света. Тук е седалището на Европейската космическа организация, както и центъра за наблюдение на сателити. Fraunhofer Institut също има седалище тука, а това доста голяма научна организация. Тук в града е най-големият ускорител на частици в Германия, който е собственост на Gesellschaft für Schwerionenforschung, немския ЦЕРН с други думи. Градът е един от малкото, които имат химичен елемент на свое има, наречен Дармщадий. Така че хора с техническо или научно ориентиране определено имат шансвое за добра кариерна реализация тук.

Също така транспортът в Дармщат е изключително добре уреден, а градът се намира в близост до Франкфурт (20 мин с влак) и пътя не го плащате, защото семестриалният билет го покрива. Във Франкфурт, както знаете, е най-натовареното летище на континента, което дори и в момента се разширява, тоест изгодни полети до цял свят. Българи в Дармщат има доста: около 400-500. Не бих казал, че са от най-задружните. Интересен факт е,че българи в Дармщат е имало тук още от преди втората световна война, даже наскоро четох как са пращали поздравително писмо на цар Борис за рождения му ден. Интересено също е че, Александър Батенберг е живял известно време тук и е имал афера с една от актрисите в театъра (забравих да кажа, че със семестриалния билет влизате и безплатно в театъра). Наблизо се намира и крепостта „Франкенщайн”, вдъхновила Мери Шели да напише романа си „Франкенщайн”. Дармщат до Втората световна война е бил столица на Хесен, но след това столица става Висбаден. Като цяло обаче градът е скучен, няма много бурен студентски живот, но, както казах, Франкфурт е наблизо .

Интересно:

UntitledНа снимката: Доливо-Доброволски

Университетът в Дармщат е първият в света, в който започва да се преподава електротехника като отделен предмет. Това става реалност благодарение на Еразмус Китлер. По-късно един от неговите ученици, Доливо-Доброволски, става един от откривателите на трифазния ток и индукционния двигател, както и за пръв път прекарва мрежа с променлив ток в Германия, дълга 250 километра и с едва 25% загуби (нещо нечувано дотогава).

Георги Николов

0 Replies to “Дармщат”

  1. benim adim rasim ben evli deilim memlegedim bulgaristan ben devleden iş ve kira ve dil oranmel isteyorum bana yardimci olmalalini ben su handayım Germany adresim bu Franfurter Landsteabe 228 Darmstadt 64291

Leave a Reply