Милян Евлогиев и Роси Каралийска, TUM-BWL в TU München

Кратко представяне

TUM-BWL (Теchnologie- und Managementorientierte BWL) е единствена по рода си специалност, която предлага на студентите възможността да учат 70% предмети от бизнес сферата и 30% технически предмет по избор. За инженерния предмет може да си изберете между Информатика, Химия, Машиностроене, Електротехника и Компютърно инженерство (смес между информатиката и електротехниката, съставена само от предмети на английски). Техническите предмети се водят от съответните катедри в инженерните факултети на ТУ Мюнхен.mi-gebaude_der_tu_munchen_magistrale1

Какви са особеностите при кандидатстване за тази специалност/университет, има ли такива?

Кандидатствате по процедурата, описана на сайта на ТУМ (до 15. Юли). За хора, завършили с българска диплома, има задължително интервю на място в Мюнхен преди началото на семестъра. Обикновено септември месец хората вече знаят дали са приети или не. Проблемът възниква тогава, когато се изчаква място в друг университет, но винаги може да се реши – записвате се в другия и после се отписвате, ако ви приемат и имате по-голямо желание за ТУМ.

Кои са основните предмети и дисциплини, които се изучават?

Първата година се изучават главно BWL-ски предмети, като втори семестър навлиза и по един технически предмет в зависимост от избрания профил. Учат се счетоводство, математика, макро- и микроиконимика в доста по-компактен обем в сравнение с типичен BWL, статистика и т.н. Втората година навлизат все повече и по-трудни технически предмети, някои от които се учат наравно с хора от съответните специалности (информатика, машиностроене). Фокусът все още поне на хартия е върху икономическите дисциплини, въпреки че двата технически предмета изискват по-голямата част от времето за подготовка на разположение. Именно поради тази причина хора, които нямат интерес в техническата част, биха изпитали големи трудности с взимането на съответните изпити и още повече с разбирането на материала.

Кои са най-често срещаните начини за изпитване?

99% от изпитите са писмени. Предметите от BWL-ската част са главно под формата на тестови задачи (с един верен отговор). Техническите предмети са точно обратното – изискват се пълни и смислени решения на задачите, на някои от тези предмети не е разрешено използването на спомагателни средства (формули, калкулатор), на други – е.

Какви качества трябва да притежава студентът и какви развива по време на следването?

Трябва да има силна способност да се самомотивира и да се справя с неща, които определено може да му се сторят неприятни. Афинитетът към математиката е задължителен, защото все пак става дума за технически университет. Без математика просто ще се лишите от много от възможностите, които предлага ТУМ за интелектуално израстване и международни обмени.

Развиват се изключителни умения за решаване на проблеми – както аналитични, така и синтетични. Специалността все пак е основана от шефовете на Siemens, BMW и още няколко концерна точно с идеята за бизнес-кадри, които могат да погледнат на проблема и от инженерна гледна точка, за да предложат нови и по-ефективни решения.

Теоретична или практическа насоченост има специалността?

Специалността има силна теоретична база. Въпреки това има множество практически елементи като множество работилници (workshops), задължителен стаж в топ фирми, които партнират на университета, множество възможности за работа като Werkstudent/Praktikant във фирмите, идващи редовно да наемат студенти и млади професионалисти.

Какви са възможностите за реализация след завършване?

Възможностите са много, стига да сте отворени за тях. Основно студентите се ориентират към големите концерни в Мюнхен и околността – сред които са Siemens, BMW, Allianz, Audi и други. Друга от основните кариерни насоки е консултантската дейност, като фирми от ранга на McKinsey, Boston Consulting Group и Bain са само някои от имената, редовни посетители на кариерните изложения в ТУМ. Кадрите на университета са ценени и от относително големия брой фондове за дялово инвестиране (Private equity). Не бива да се забравят и стартъпите – Мюнхен е център на индустриалните такива. Ключовите думи са internet of things, artificial intelligence, production control & optimization. Инвестициите в сектора са главозамайващи. Разбира се, Мюнхен и ТУМ предлагат много възможности за хора с идеи за собствен бизнес. Мотото на TUM e “The Entrepreneurial University” и редовно идват хора от университетския venture capital фонд (има си акселератор, фондове за 25 млн. евро с initial investment до 500 хил. евро, maker space работилница, etc). CDTM.de е местната honours entrepreneurship програма (голяма част от стартъпите в Мюнхен произхождат оттам).

Какво ти харесва и какво не в университета?

Структурата и организацията на факултета са забележително ориентирани към това да се помогне на студента. Бюрокрацията практически е минимална. Повечето лекции се записват и може да си гледате от вкъщи, което е супер удобно особено ако работите или преговаряте. TUM School of Management e aкредитиран от главните асоциации на бизнес училищата в света и това не е случайно. Предлагат се изключително много извънкласни дейности – освен спорта в града, студентите се ангажират в активни клубове, управляващи реални парични фондове, помагащи за студентски и културен обмен, консултантиращи компании и други. Има най-различни безплатни езикови курсове, както и курсове за кариерно развитие (програмиране в Ексел, например).

TU München се радва на високо реноме в индустрията и идват лектори oт ранга на Бил Гейтс, шефовете на Audi, Siemens, МAN, Airbus, BMW, Allianz. Така човек може да учи директно от най-добрите в сферата. Единственият недостатък е, че понякога има разминаване в езиците на лекциите – самата лекция на немски, материалите към нея на английски, изпит на немски или английски. Но това е малък недостатък в сравнение с възможностите, които се предлагат за ангажирани студенти.

Защо избра точно този университет?

Исках да уча технически предмет в бизнес контекст, в голям и динамичен град. В момента ТUM е на осмоcomfort-zone място в света по възможности на завършилите за намиране на работа. Колкото и да не харесвам ранкингите, този говори сам за себе си. Специалността е много голямо предизвикателство и човек наистина излиза от комфортната си зона. По този начин се отварят нови и големи възможности. Хората от специалността са изключително високо мотивирани и това също спомага човек да погледне „отвъд ръба на собствената си чиния“, както казват немците. Раждат се приятелства за цял живот и като цяло, елитаризмът, типичен за BWL-а в топ немските университети, е доста слабо изявен.

Други впечатления и/или препоръки към бъдещите студенти?

С жилищата е трудно, пускайте от възможно най-рано (15.май или проверете актуалната дата в сайта на Studentenwerk München). Не изключвайте опцията за католически общежития, като за тях се кандидатства до края на юни.

Задължително посетете курса по математика преди началото на семестъра, а и не е зле самостоятелно да се занимаете лятото с малко висша математика, за да не се окажете в небрано лозе. TUM-BWL не е за всеки, но ако завършите, пред вас ще има много отворени врати, за което съществуване може и да не сте подозирали.

Милян Евлогиев и Роси Каралийска

Leave a Reply