Кристина Савова, Публицистика и Комуникации във Виена

csm_winter_uniwien_d5c0d8ac6aКакви са особеностите при кандидатстване за твоята специалност/университет?

По-специални особености за кандидатстване във Виенския университет няма. Естествено, всяка специалност сама по себе си има различни изисквания, но не са особено трудни за покриване. Първо и основно за кандидатстване е сертификатът по немски език, разбира се. За разлика от Германия, тук в Австрия Б2 ниво е достатъчно за повечето специалности. Приемат се всякакви сертификати като-Даф, ДсД, ОСД(ÖSD-Österreichische Sprachdiplom – спрямо горните два е доста по-лесен изпит). Естествено,тази хартийка не показва непременно, че твоето ниво на владеене на езика е точно това, но все пак, както тук, така и в Германия е препоръчително, ако не и задължително възможно най-високото такова. За да бъдеш приет Публицистика и Комуникации (Publizistik und Kommunikationswissenschaft) трябва да подготвиш диплома( преведена,но не е задължително да е легализирана ) със среден успех – над 4,50/5 (повече от постижимо), сертификат за владеене на немски език (B2), да положиш така наречения изпит за кандидатстване (Aufnahmenverfahren) и съответно да изкараш над 50%. Въпросният изпит се състои в началото на септември и е с цел да “редуцира” броят на кандидатсващите до една определена бройка. Регистрирането за подобни изпити се случва онлайн, през портала на университета, около средата на юли месец и от тази година се заплаща (50 евро). След успешна и навременна регистрация, получавате е-мейл с допълнителна информация (час, дата, място) и изброени материали, по които да се подготвите. Изпитът сам по себе си не е труден, има част на немски и такава на английски (макар да не изискват английски език при кандидатстване), основно обхваща материала от един лилав Скриптум, който можете да поръчате онлайн от facultas.at(не знам дали имат доставка до България) или да го намерите в групата  “Publizistik-Studierende Univie”. Тъй като университетът има определен брой места, които трябва да бъдат запълнени, ако на изпита се явят по-малко желаещи, от предлаганите места – всички, явили се, биват автоматично приети, но изпитът все пак се провежда.

Кои са основните предмети и дисциплини, които се изучават?

Предметите и дисциплините са повече от много и ми е малко трудно да дам конкретен отговор. Програмата започва с така наречената СТЕОП-фаза, която е 2 семестъра и обхваща 6 предмета:
1.СТЕП 1– Einführung in das kommunikationswissenschaftl. Denken

2.СТЕП 2– Medien- und Kommunikationsgeschichte

3.СТЕП 3– Einführung in das kommunikationswissenschaftliche Arbeiten

4.СТЕП 4– Einführung in die kommunikationswissenschaftl. Forschung

5.СТЕП 5– Kommunikationswissenschaftliches Forschungs- Proseminar (писане на семинарна работа)

6.СТЕП 6– Medienkunde

СТЕП 1,3,4 – трябва да бъдат положително взети през първия семестър , СТЕП 2,5,6 – през втория.

publizistikКъм всеки един предмет има така намеречените туториуми или упражнения, които също трябва да изкарате с положителна оценка, за да може да продължите напред. СТЕОП-фазата е предпоставка за записването на каквито и да било предмети, от задължителните такива, но не и от свободно-избираемите (Wahlfach). След успешното и преминаване се започва едно лутане и чудене : „Добре де, а сега какво да си избера, то има безкрайно много неща?“ Предметите наистина не са малко, има различни „Praxisfeld-ове”  като реклама, ПР, мултимедия или пък телевизия, от които може да избирате. Задължителните изпити също са доста разнообразни и обхващат медиите и комуникациите, но погледнати от различни сфери. Ще дам няколко примера: Medien-und Kommunikationspolitik, Medienökonomie, Medienpsychologie, Medienpädagogik, Kommunikationsrecht или Rezeptions- und Wirkungsforschung. Интересното е , че при нас има и две задължителни бакалавърски (BAKK 1 & BAKK 2), които по програма трябва да бъдат написани в 4-ти и в 6-и семестър.

Кои са най-често срещаните начини за изпитване?multipletest

Най-често срещаната форма за изпитване е MC (multiple choice) – изпит, което представлява тест с 1 или повече верни отговора. За мен лично това си е нож с две остриета-колкото може да те улесни, толкова и да те прецака. На някои изпити пише колко верни отговора трябва да има, на други не. Понякога има точки , ако си дал 2 верни и 1 грешен (Teilpunkte), понякога няма. Други форми на изпитване са изпити с отворени въпроси или single choice – изпити (само един верен отговор), но горната е най-често прилагана, поне в тази специалност.

Теоритична или практическа насоченост има специалността?

За мое голямо щастие и двете. Теорията не е малко, но от различните упражнения, домашни, презентации, проекти,семинари може да се види и изпита голяма част от практическата част.

Какви са възможностите за реализация след завършване?

Възможностите са разнообразни и много на брой. Реализацията е възможна във всеки един медиен сектор и не само – било то журналистика, реклама, телевизия, радио. Тук много зависи от това и какво искаш да специализираш след завършения бакалавър, но отворените врати са много.

Какво ти харесва и какво не в университета?

В първите 3 месеца нищо не ми харесваше и от нищо не бях доволна, но сега бих казала, че нещата, които ми харесват, са повече от тези, които не ми. В тази специалност имаш betriebswirtschaftslehre_wien_platz_zwei_uniwien20120917123930възможност да се запознаеш с всякакъв тип хора от цял свят, всички тези упражнения и семинари са в малки групи между 20-30 човека и даже бих казала, че дори да не искаш да си общуваш с хората (което напълно противоречи на избора на специалност :D), ще ти се наложи, било то за презентации, по време на дискусии или групови задачи. Всички тези домашни и семинари понякога ти идват в повече, но пък то си е повече от нормално. Това, от което бих се оплакала, е системата на университета, която често не функционира, къса ти нервите и в началото се питаш : „Тези хора нали имат цял факултет по информатика, няма ли кой да им оправи 4-те платформи, или поне една от тях?“ Другият недостатък е, че има доста изпити, които носят малко кредити и съответно завършването става по-бавно в повечето случаи, но пък това е и до самия човек – някои хора се справят с по 6-7 изпита за една седмица.

Защо избра точно този университет?

Конкретна причина да е точно Виенският университет – няма. По-скоро градът беше това, което ми повлия повече. Но може би и това, че е един от най-старите университети в Европа и макар да не е на много високо място в класациите, има доста величествена сграда, запазена с векове вече, а аз си представях да уча точно на такова място.

Защо избра тази специалност?

Много простичко казано- не ме ограничава в една държава или на един континент, както донякъде правото, към което се бях насочила в началото.

Какво ти харесва и какво не в града, в който следваш?

Всичко ми харесва. Ама всичко, даже почти свикнах с мисълта, че не мога да си купя вино и шоколад в 2 през нощта поради липсата на денонощни магазини. Виена е от градовете, които имат от всичко по много. Ако ѝ дадеш шанс, няма да съжаляваш.

5adab6d911b92d695f5877dd3d2d9efaКакво би посъветвала бъдещи кандидат-студенти?

Извлечете маскимално положителни емоции от следването си, бъдете комуникативни, не позволявайте безсънните нощи по време на сесия, а и не само тогава, да ви обезкуражат и не пропускайте да се забавлявате, защото все пак университетът не е само за да развиеш мозъка си и да добиеш знания в дадена сфера, но за да развиваш и усъвършенстваш себе си като личност , ежедневно и ежеминутно.

Кристина Савова

Виж още:

Публицистика и комуникации във университет Виена

В кой град живееш?

Публицистика, медии и комуникации

Leave a Reply