Николай Братанов, BWL в Кьолн

Какви са особеностите при кандидатстване за твоята специалност/университет?

Кандидатстването е процес, с който много  кандидат-студенти не са напълно запознати и затова често предпочитат да потърсят чужда помощ, вместо да се поинтересуват и да попълнят нужните документи сами. Аз също кандидатствах чрез фирма, но доста от нещата си ги свърших сам. Кьолнският университет няма кой знае какви особености при кандидатстването. Попълват се стандартните документи, които се изискват от всеки един университет в Германия. Освен това си спомням, че трябваше да пиша мотивационно писмо, което е просто формалност и не беше нужно да отделям дни и седмици, за да напиша нещо уникално и неповторимо. Изискванията за BWL в университет в Кьолн са по-високи от много други специалности, защото университетът е един от най-предпочитаните в Германия за икономически специалности. Затова е добре да имаме интересно СВ и разбира се успех на дипломата поне над 5.0 (по българската скала).books-1015594_1280.jpg

Кои са основните предмети и дисциплини, които се изучават?

Както вече споменах, Кьолнският университет е известен с икономическите си специалности и по-конкретно BWL (2-ро място в Германия за 2015), VWL (3-то място в Германия за 2015) и Wirtschaftsinformatik (2-ро място в Германия за 2015).

Всеки от предметите има задължителни и избирателни предмети. Сред задължителните попадат статистика, микро- и макроикономика, право (гражданско и търговско), основни знания по счетоводство и математика. Освен това всяка от специалностите си има свои задължителни предмети като за БВЛ са следните: финанси, човешки ресурси, счетоводство, маркетинг, логистика, етика на предприятията и новият, но задължителен предмет Wirtschaftsinformatik. Освен това всеки студент има право да избере няколко допълнителни предмета, по които да получи по-задълбочени знания. Задължителен от този семестър е и бакалавърският семинар, който подготвя отлично за бакалавърската работа. Задължителни са и 2 Schwerpunkt-a, които задълбочават още повече знанията ни по избраните предмети. Като най-добър предмет аз бих откроил логистиката, чието ръководство винаги се старае да предаде нещата по много достъпен начин, осигурява се литература и по време на семестъра всеки студент има шансове да получи бонус точки за изпита.

(Quelle: Uni-Ranking 2015)

Кои са най-често срещаните начини за изпитване?

Всяка специалност си има своите методи на изпитване, но при икономическите специалности изпитите се провеждат писмено на лист, а най-често срещани методики са задачи за решаване, люкентекстове, а по някои предмети (като гражданско и търговско право) има задачи, в които трябва да опишем решението по точно определен начин и да се обосновем чрез правен кодекс. Разбира се, има предмети, по които е нужно да работим в група с няколко човека и да представяме презентация, но тези предмети са едва към края на следването и по-голямата част са избираеми. Понякога е позволено да използваме така нареченият cheat sheet (лист формат А4, върху който можем да напишем каквото пожелаем) или Formelsammlung.

Теоретична или практическа насоченост има специалността?

Моята специалност, BWL, е почти изцяло теоретично насочена и се концентрира върху най-различни методи, повечето от които не мисля, че намират приложение в практическият свят. Но все пак теорията е съставна част и всеки трябва да разбира нещата първо теоретично, за да успее да ги приложи на практика. А и бих добавил, че повечето методи, които се изучават, са доста интересни.

Какви са възможностите за реализация след завършване?

Възможностите за реализация не са  малки. Все пак Кьолн е 4-тият по големина град в Германия, най-големият в областта НРВ, която пък е най-добре развитата икономически област в Германия с 1/5 дял от БВП. Тъй като аз нямам планове да остана в Кьолн след дипломирането ми, не съм правил задълбочено проучване, но поне по време на седването никога не съм имал проблеми с намирането на работа.

Какво ти харесва и какво не в университета?

Всеки университет има предимства и недостатъци. Според мен предимствата на Кьолнскияа са, че е доста популярен сред българите и лесно се създават изключителни приятелства и много контакти, които винаги биха били полезни в бъдеще. Разбира се, друженето с българи ограничава интернационалните контакти, но всеки има правото сам да избира. Университетът разполага с огромна спортна база, разпръсната из целия град и предлага многоброен набор от спортни курсове, повечето от които са безплатни. Наличието на Fachschaft специално за икономическите специалности също е огромно улеснение, защото не е нужно да се снабдявам с учебници по всеки предмет, а е достатъчно да си осигуря Mitschrift (напечатан от Fachschaft-a „учебник”, който съдържа всички фолия от всички презентации на професора по дадения предмет и обяснение към всеки слайд). Като пример бих използвал, че вече съм към края на следването ми, а до сега никога не съм си купувал учебник.

Като недостатъци бих споменал, че групите в лекциите са огромни и може би ще си останете „никой” в университета или поне ще се чувствате така. Прекалената концентрация на теорията също бих я изтъкнал като негативен аспект. Най-големият недостатък според  мен е бюрокрацията. Много от  хората, от които трябва да получим ценна и понякога спешна информация работят по 2 дни седмично, 2 часа на ден, но може би в цяла Германия е така. Нямам страничен опит за други университети.

Защо избра точно този университет?

Изборът ми беше комбинация от ранкинга на университета в категорията „специалност BWL” и града, в който са намира учебното заведение. Дълго се колебаех между университета в Манхайм и Кьолнския университет и не съжалявам за избора си!

Защо избра тази специалност?

Специалността я избрах, защото от малък изявявам интерес към бизнес мениджмънта и след като нямах никакви други наклонности към специалност като медицината, право или други подобни, реших, че дори и да се разминава с представите ми BWL специалността винаги ще е от полза, като ще ми даде ценни знания, които ще ми помагат в бъдеще независимо от това, с какво се занимавам.

Какво ти харесва и какво не в града, в който следваш?

Градът е огромен и предлага много възможности. Често се организират фестивали и концерти. Та като стана дума за фестивали, Кьолнският карнавал  е величествено събитие, което може да се сравнява с Октобърфест и е бих казал задължително за всеки да го посети поне веднъж в живота си. Друг огромен плюс е наличието на летище, което е на 10 минути от центъра с влак. Още повече, че отскоро Райънеър пуснаха линия до София, което улеснява пътуването до България неимоверно. В града има също така много паркове, зоологическа и ботаническа градина, молове, въжени градини, писти за картинг, музеи (исторически, научни и др.) и още куп забележителности. Градът е много интернационален и може да опитате всякакъв вид кухня (японска, тайландска, индийска, сръбска, турска, мароканска, иранска и т.н.). За феновете на футбола има безброй възможности да се насладят на бундеслигата или дори мач от шампионска лига/лига Европа. Местният отбор по футбол е голяма атракция, защото въпреки посредствеността си има много фенове и всички те го подкрепят в добри и лоши времена. Да не говорим, че на малко повече от час път се намира Дортмунд, където всеки футболен фен би искал да присъства на поне един мач. А в Леверкузен или Гелзенкирхен също бихме могли да се насладим на духът на шампионска лига.Така че рядко ще ви се наложи да скучаете и ако все пак се случи, то сами сте си виновни.

Като недостатък бих споменал метеорологичните условия, тъй като вали почти всеки ден, а дори и да не вали е сиво и мрачно, но мисля, че това важи за цяла Германия. Лятото обаче времето е прекрасно. Температурите не са непоносимо високи и е доста приятно да си полежиш на някоя поляна. Друг недостатък би било, че градът в момента е доста предпочитана дестинация за бежанците и лично на мен това не ми е особено приятно, което е и една от основните причини да напусна града веднага след края на следването ми.

cologne-germany-851x315

Какво бихте посъветвали бъдещи кандидат-студенти?

Бих посъветвал бъдещите кандидат-студенти да кандидатстват за общежития възможно най-рано, защото напливът е огромен и често много студенти не получават стая и трябва да търсят сами частни общежития или квартири, което е много по-скъпият вариант. Аз също ще освобождавам стая през лятото, така че с удоволствие бих я дал на бъдещ кандидат-студент.

Друг съвет, който бих дал е да забравят системата, по която са учили в България (ще науча в междучасието преди контролната). Тук тази схема не важи. Ако си мислите, че за една седмица ще научите за 2-та изпита, които предстоят идния уикенд, няма да стане. Дори и да успеете да ги вземете, оценките ще са далеч под нужното ниво. Най-важно е човек да е систематичен и дисциплиниран и да учи през целия семестър последователно.

2 Replies to “Николай Братанов, BWL в Кьолн”

Leave a Reply