Десислава Попова, психология в Мюнхен

Здравейте! Казвам се Десислава, на 20 от Велико Търново. Уча втора година психология в ЛМУ Мюнхен. Специално за психологията успехът от дипломата  трябва да е 5.80 и нагоре както и ниво на владеене на немски C1 (във всички компоненти на DSD, DaF). Аз изпратих още и сертификат по английски, мотивационно писмо и 2 препоръки, но това не е задължително. Когато те приемат, записването става лично, като имаш горе-долу седмица да се организираш, което може да дойде стряскащо. Избрах ЛМУ заради репутацията му като може би най-добрият университет в Германия, също и заради самия град, който ми се стори хубав и не толкова голям в сравнение с Берлин. Print

Специалността се състои от Hauptfach Psychologie и Nebenfach по избор – Klinische Neuropsychologie, BWL, Soziologie, Pädagogik. Общо се събират 165 ECTS за Hauptfach и 15 ECTS за Nebenfach. Изпитите, най-често първата седмица на февруари и края на юли, варират от 3 до 7, зависейки от семестъра и Nebenfach-а. Повечето са  писмени и се застъпват с последните лекции, така че няма конкретна сесия,  в която само да учиш,  а материалът се натрупва много бързо. Основните дисциплини са Статистика, Обща психология, Биопсихология, Личностна психология, Социална психология, Психология на развитието, Психологична диагностика, Клинична психология и психотерапия, Работна, Инженерна и Организационна психология, Психология на развитието, Педагогична психология.

Специалността в Германия (в повечето университети) е природна наука, като НАУКА е написано с големиseminar-presenter букви. Набляга се адски много на статистика и това как да пишем научна работа, както и на биологията.  Лично на мен ми е твърде сухо и на моменти доста скучно, сякаш те подготвят цял живот да участваш в научни изследвания, но не и да работиш с хора. След първи семестър има семинари  и трябва да си подредиш желанията при кой професор искаш да си, но рядко те слагат по първото ти желание, защото  доколкото знам, се определя от компютър.  Това кара някои студенти изобщо да не посещават семинара,  ако професорът и тематиката не им харесват, или да се опитат да се преместят при друг.  В семинарите всяка седмица група от хора представя реферат,  а накрая на семестъра се пише разработка по този реферат и се оценява само тя. По време на следването е задължителна и 6-седмична практика, която си намираш сам. Хубаво е човек да има добри познания по математика,  интерес в областта на биологията, аналитично мислене, както и да може да говори пред публика заради презентациите. Харесва ми, че всичко, което ти трябва като материали, може да го намериш в библиотеката или в интернет.  Може свободно да комуникираш с професорите и  също имаш шанс да смениш Nebenfach-а,  ако не ти харесва. Това, което не ми харесва е, че във втори семестър  трябва да пишеш научна разработка 10-15 страници, а как всъщност се пише стъпка по стъпка, се учи едва в трети.

Възможности за реализация има доста, но трябва да се знае, че ако искаш да се занимаваш с психотерапия са необходими още 3-5 години обучение след магистър чието заплащане не е малко (12 000 евро ориентировъчно).  Други сфери са научна или социална дейност, работа в отдел Човешки ресурси, всякакви форми на консултиране.  Ако трябваше да избирам отново, не бих избрала този университет.  По-добре  някой, в който шансовете за висока бакалавърска диплома са по-добри, за да може да си избереш след това хубава мастър програма, която всъщност ти определя посоката за работа (бакалавър в България според мен не е за подценяване като опция). В тази професия се инвестира доста труд и учене, но както каза един професор: ,,Ако искате да сте богати, сте си избрали грешната специалност. “

Един малък съвет към авантюристите – не тръгвайте напълно сами. Изберете град, където имате поне един-двама познати дори не толкова близки,  за да не ви е толкова тежко първата година, защото напасването и свикването е адски трудно, когато си сам, и човек винаги има нужда да поприказва със сънародник.

Успех на всички кандидатстващи!

Ако имаш още въпроси, можеш да се свържеш с Десислава Попова тук.

0 Replies to “Десислава Попова, психология в Мюнхен”

Leave a Reply