Стефани Кралева, стоматология във Фрайбург

15037260_1406894136001559_4389156568674900400_nКазвам се Стефани и уча дентална медицина 5 семестър в университета във Фрайбург, Германия.

За университета

Разочарованието ми от прехваления фрайбургски университет започна още с първата лекция по химия в първи семестър, която се водеше от професор, който говореше толкова бързо и хаотично, че дори немците не разбираха лекциите му, залата бързо се изпразни, а малцина от нас успяха да вникнат в дълбоките дебри на химичната наука. Някои от колегите ми дори имаха нужда от допълнителна помощ, за да си вземат нелеките изпити.

Преминавам към втори семестър и техническите курсове – най-големият ужас за  кандидат-зъболекарите. Лабораториите в университета са видели наистина много кръв, пот и сълзи от студентите и всичко това би било чудесно, ако имаше смисъл и след месеците стрес и изтезания излизахме по-подготвени и по-добри в пиленето на зъби, коронките или протезите. Нищо подобно. Защото всичко в тези курсове е на принципа проба-грешка, асистентите не показват нищо от практическата работа (голяма част от тях и не знаят какво да покажат), държат се грубо и подигравателно, а от студентите се изискват умения на професионални зъботехници. И в тази връзка моят съвет към избралите университета във Фрайбург е задължително да изкарат практика при зъботехник в Германия. преди да се отправят към лабораториите на университета. Квотата на скъсаните при тези курсове също не е малка, а силно се надявам фактът, че през последните две години скъсаните са основно чужденци, да е чиста случайност. 
За трети семестър и практиките по физиология и биохимия, които се водят от студенти в по-горен курс или от асистенти, които дори не говорят немски език, ще бъда по-кратка. И за да съм обективна докрай, ще спомена за добрата база и модерната техника, с която университетът разполага. За тях в България можем само да мечтаем. Добрата техническа база обаче не компенсира лошата организация на предклиничната част на следването като цяло (местата в практиките често не достигат и за ”късметлиите” семестърът може да остане празен). Малко известно е и че при повторно скъсване на държавните изпити – Форфизикум и Физикум – студентът губи права да учи медицина или стоматология в цяла Германия – доста несправедливо по мое мнение. 
Това за предклиничната част, за клиничната нямам наблюдения все още и не мога да коментирам. Силно се надявам курсовете там да са по-добри иначе тежко на пациентите ни след години! 
И като заключение бих казала,че ако мога да се върна три години назад, никога не бих избрала Германия и университета във Фрайбург! 
За града
15055727_1406894012668238_4762849109593166407_nФрайбург се намира в планината Шварцвалд, на бреговете на река Драйзам, известен е като най-слънчевия град в Германия. Стратегическото му географско разположение на границата с Швейцария и Франция дава чудесни възможности за екскурзии до съседните Цюрих и Страсбург за по малко от час при това на съвсем изгодни цени. 
Градчето е спокойно и изключително живописно, а малките романтични улички и панорамните гледки не оставят нито един посетител равнодушен. Фрайбург предлага различни възможности за развлечения – ски, голф, планинско колоездене, а един от най-големите увеселителни паркове в Европа – Europa Park – се намира само на 40 мин. с влак. Разбира се, не липсват и барове, клубове и ресторанти, които обаче не могат да се сравняват с тези в големите градове. От тази гледна точка Фрайбург никак не е подходящ за любителите на бурния нощен живот, не очакайте да откриете дискотеки като тези в София например, студентските партита  тук най-често се състоят в мензата на университета, а музиката и обслужването са меко казано ужасни. 
По отношение на транспорта възможностите  са добри. На един час път с автобус се намира летищe Basel – Mulhouse – Freiburg, което предлага редовни полети до София с прикачване в Мюнхен или Франкфурт или чартъри през летния сезон до Бургас. Добрата новина е, че от 2017 Wizz Air пускат директни полети до София. Друга алтернатива е летището на Цюрих полетите на Bulgaria Air или Swiss. 
И накрая бих обобщила, че Фрайбург има както своите положителни, така и не малко отрицателни страни. Важното е всеки да прецени да себе си дали предпочита купоните, разнообразието и динамичното ежедневие на космополитния град или уюта и спокойствието на понякога скучния, но красив Фрайбург. 
Стефани Кралева

Leave a Reply