Впечатления на явили се на TMS (част 2)

В тази статия ви представяме втората част от съветите и впечатленията, които споделиха с нас явили се на теста по медицина в Германия (TMS). Вижте първата част тук.images

Защо се яви на TMS?

Лора Марковска:Защото искам да уча медицина в Германия, а TMS ще подобри шансовете ми за това.”

Атанас Атанасов: “Явих се на ТМС, защото голяма част от немските университети дават бонус при класирането на AdH (тъй като това са 60 % от наличните места, според мен това е ключов аргумент).”

Гергана Лишкова: “Най-вече се явих, защото исках да бъда сигурна, че съм направила всичко възможно, пък и да се застраховам, ако случайно нещо оплескам на матурите. Също така все още се колебаех, дали да не кандидатствам и в Хайделберг. И на последно място ми беше интересно да проверя способностите си и дали бих се справила психически с медицината, защото според мен tms е един доста добър изпит, с който да провериш собствените си възможности в тази насока.”

Как се подготви за теста?

Лора Марковска: “Два месеца постепенно преди изпита, с книжки за отделните тестове (MedGurus и една на MediTrain) и един пробен тест в интернет.”

Атанас Атанасов: “Подготовката ми се изрази в решаване на брошурата на ТМС, която я има на сайта им. Освен това си поръчах няколко помагала със тест-симулации (цялостен комплект) , както и упражнения върху отделните компоненти. Не съм посещавал групови занятия, каквито има в Германия.”

Гергана Лишкова: “За подготовка използвах двете официални книжки, които представят примерен изпит, както и няколко книжки върху отделните компоненти (главно тези с текстове). Общо взето самоподготовка, не съм ходила на курсове.”

Би ли променил нещо в начина си на подготовка, ако можеше?

Лора Марковска: “Бих отделила повече време на по-слабите ми компоненти, а не да се упражнявам за всеки отделен; бих се подготвяла по-прилежно и по-сериозно последния месец преди изпита.”

Атанас Атанасов: “Ами според мен можеше да си разпределя времето малко по-правилно, защото нещата се свършиха в последния момент, все отлагах.. но в крайна сметка изреших всичко планриано и сега чакаме резултати.”

Гергана Лишкова: “Бих си засичала доста по-строго времето за изпълняването на задачите, защото поне според мен това беше най-големият проблем. Целенасоченото четене на медицинска литература преди изпита също значително би помогнало за доста по-бързо осмисляне на текстовете и съответно по-бързо отговаряне, което е от изключителна важност, имайки предвид, че немците все пак четат на родния си език.”

Други впечатления и/или препоръки?

Лора Марковска: “Към всички: не се стресирайте или притеснявайте – по време на подготовката и на изпита, няма да свърши светът, ако го изкарате с нисък процент. ;)”

Атанас Атанасов: “Впечетления – може и без него, но е голям бонус. За амбициозните – задължителен е за Хайделберг (топ медицинският университет в Германия), за да имаш изобщо някакъв шанс за класиране. Ако кандидат-студентът се е насочил към по-малък университет, може и без ТМС.”

Гергана Лишкова: “Първото, което ми хрумва като препоръка, е провеждането на пробен изпит. Аз не направих такъв, но определено, смятам, че би било доста полезно. При попълването на бланката за отговори бих посъветвала да се попълват примерно по 5-6 въпроса, защото накрая може да не ти остане време да прехвърлиш всичко, ако си писал само върху работните листа, а ако попълваш след всеки един решен въпрос, губиш доста време в пренасянето. Също така голяма грешка, която направих, беше да пия много вода, пък време за тоалетна определено няма (освен на обедната почивка, но пък тогава едва смогваш да се наредиш на километричната опашка). И последно, не мога да го определя като препоръка, но ми направи впечатление, че доста от хората си бяха взели кофеинови таблетки за по-добро съсредоточаване и отхвърляне на умората. Не знам колко са ефикасни, но доколкото разбрах, повечето студенти ги взимат преди изпити.”

Благодарим на всички, споделили впечатленията си! 🙂

Вижте още: Впечатления на явили се на TMS (част 1); Test für medizinische Studiengänge (TMS)

0 Replies to “Впечатления на явили се на TMS (част 2)”

Leave a Reply