10 типа университетски професори

33-reflexions-about-teaching-672x325Обичам университета и студентския живот. Винаги се опитвам да посещавам възможно най-много от предложените лекции. Правя така, защото денят ми е много добре организиран, а лекциите ми позволяват да се докосна до учебния материал. Просто не съм от онези студенти, които усвояват знания само от книгите.

Отговорността пада изцяло върху мен самата: слушам лекцията съсредоточено и си записвам основните точки. Някои от прeподавателите са наистина супер, но други са пълна катастрофа. И това не е само мое мнение. Мои приятели също постоянно споделят подобни наблюдения.

Преподавателите, на които им липсва всякакъв ентусиазъм

Професорът включва микрофона, моли за тишина и монологът се започва. Подготвил е някаква презентация и директно чете от нея. При такива професори човек би могъл да си остане в леглото, тъй като трудно може да се извлече никаква полза от подобен вид лекции.

Дъска и шрайбпроектор

Преподавателите, които използват шрайбпроектор обикновено са по-възрастни и изнасят своите лекции от около 200 години. Студентите са изцяло съсредоточени да преписват драсканиците, за да могат после вкъщи да се чудят какво всъщност е имал предвид професорът. Но трябва да продължим да преписваме, ако искаме да разберем за какво всъщност става въпрос. Добре дошли в Каменната ера!

Къде си оставих папката?

Тези преподаватели въобще не са подготвени. Презентацията е някъде на лаптопа им, но къде точно? Презентация – направена от създаването на Windows 95, съответно и съдържанието е досто актуално.

План на лекциите? Мога и без него!

В повечето случаи „къде си оставих папката“  –  и „не ми трябва план“ – професорите са един и същ човек. Когато преподавателят не успее да намери конкретната PowerPoint– презентация, просто започва да изнася друга лекция на съвсем различна тема, която по план би трябвало да бъде представена от друг професор по друго време. Но това не е негов проблем, разбира се.

Подходящ учебник в случая е…

Със задачата цял един учебник да бъде презентиран в рамките на една лекция, този тип20130128_firstday02_jwc професори се справят на 100%. С размер на буквите 6, човек през цялото време се опитва да изведе най-важното от написаното. Или пък просто се предава и залепя една бележка на съответното място от „любимия“ (малък) учебник.

Това е „моята“ област

Ентусиазмът и перспективата от гледна точка само на предмета, който съответния професор преподава, често вървят ръка за ръка. Веднъж увлякъл се в поднасяне на знаия от „неговата“ област, той често говори за теми, чието съдържание надхвърля 3000% знанията, нужни за изпита. Но ние вече сме чували с какво човек се занимава, ако иска да стане хабилитиран
преподавател, нали?

300 слайда не са достатъчни – черешката на тортата на презентацията

Защо да си играе да предтсавя една актуална лекция сбито и компактно, след като може просто да добавя актуални данни към презентация, създадена преди 23 години. Такива професори преминават от слайд на слайд с думите „а, това днес не ни трябва“. Това е почти толкова изнервящо, колкото да видиш как някой постоянно сменя каналите на телевизора в неделя сутрин.

Нямам право да качвам това онлайн

Дори и в случаите когато презентацията изглежда съвсем сполучлива, интернет остава едно опасно пространство за нейното съдържание. Понеже професорът си е позволил да „фотокопира“ снимка от учебник, неговата секретарка няма право да публикува слайдовете онлайн. Поне той така е чул по радиото по време на дискусия на тази тема.

Без лаптопи

Врагът на модерните технологии купува вниманието на студентите си с точно тази забрана. А в най-лошия случай подобен тип професори спадат и към групата на „неентусиазираните“. И ти просто стоиш с тетрадка в залата без право да си водиш дигитални записки върху слайдовете и дори без да можеш да си поиграеш на телефона, в случай че ти се доспи.

Отнасящо се до изпита: страница 1 – 399

В най-добрия случай преподавателят използва лекцията, за да представи най-важните теми, на които трябва да се акцентира при подготовката за изпита. Ако реши по някаква неведома причина да подскаже какви въпроси ще съдържа изпитът, препоръчва на студентите учебник, написан от него, разбира се. Иронията: по принцип човек трябва да може всичко.

И така, кои типове успяхте да припознаете от вашите лекции? След като се ядосахме на всички заедно, ни олекна малко. Събираме кураж и продължаваме със следването!

professor3Перфектният преподвател

Дали такъв съществува – не знаем, но със сигурност има такива, които са близки до това понятие. Перфектният преподавател качва план онлайн в началото на семестъра. Винаги на време биват качвани и добре структурираните презентации. Присъстват и примерни задачи, като по този начин човек може да ги погледне предварително. На всеки слайд има достатъчно място за бележки и записки. По време на лекцията никой не пише едновременно докато  професорът говори, а се концентрира върху думите му. Лекцията е оживена. Преподавателят успява да задържи вниманието с практически упражнения, а студентите се включват като прилагат току-що преподаденото. Към края на часа има достатъчно време за въпроси.

Превод: Радостина Иванова

Оригиналната статия на немски може да прочетете тук.

0 Replies to “10 типа университетски професори”

Leave a Reply