Запознайте се с менторите 2016 – част 1

1024px-seal_of_free_university_of_berlin-svgАлександър Цоловски, BWL, Freie Universität Berlin

За специалността– Харесва ми голямата приложимост на предметите, това, че има практическа насоченост и възможности за по-тясно профилиране. Самата специалност отговаря в голяма степен на моите интереси и искам да се развивам в тази област и по-нататък. Разбира се, има и някои предмети, които са по-скоро скучни и се учи само, за да се вземе дадения изпит, защото е задължителен, но това е неизбежно. BWL е икономическа специалност, която се занимава преди всичко със структурата и дейността на предприятията, както и на икономиката като цяло. Относно града – мисля, че Берлин е най-подходящото място за един студент с много възможности както за кариерно развитие, така и за свободното време. Понякога проблем са големите разстояния и необходимостта да се пътува и над 30 минути, често с няколко различни превозни средства.

За социалния живот и атмосферата мисля, че Берлин е перфектният град за създаване на множество контакти с хора от цял свят, опознаване на различни култури, но и същевременно възможност за запазване на връзка с родината, тъй като има и доста българи и български събития. Целогодишно на много места в града, особено в центъра, има най-различни мероприятия- например концерти, изложби, Open airs, тържества, Карнавал на културите и т.н. Със сигурност не е място, на което можеш да скучаеш. 

Най-голямата трудност за мен беше свързана със свикването с новия начин на живот, новата среда и най-вече – с темпото на учене и високите изисквания. Мисля, че в първи семестър най-трудно е наред с всичко да се преодолее мисълта, че вече не сме в училище и че в университета е по-сериозно и не се завършва просто така, тоест запознаване с новите изисквания. Езикът също създава известни затруднения в началото, колкото и добре да сме подготвени. Но и това се преодолява. Ако човек е упорит и последователен, то без съмнение ще се справи със следването.

Ани Божилова, International Business Management, HWR Berlinhwrberlin_logo_rgb

За специалността – Харесва ми, че е една от малкото специланости, които може да се учи на английски; професорите също са доста добри, защото доста от тях са активно работещи и преподават не само теория.

В Берлин има доста голямо българско общество и откъм социален живот с българи не може да се оплаче човек; в университета хората са от цял свят, което го прави общуването с тях доста интересно; като цяло имаш възможност за всякакви контакти.


Пламена Малева, Publizistik- und Kommunikationswissenschaft, Freie Universität Berlin

Харесва ми огромната свобода, която има човек като студент тук – нe само при определянето на предметите и програмата, но и при разпределението на времето. Можеш да работиш, да се занимаваш с каузи и странични проекти – да си студент тук не означава само да ходиш в университета. Това е безценното за мен в Берлин. Нe ми харесва, че материалът, който изучаваме, е много теоретичен и на моменти безполезен спрямо това, с което искам да се занимавам в последствие. Но все пак всички имахме избора уни или Fachhochschule и аз избрах уни. А и всички необходими практически знания и умения могат да се наваксат самостоятелно.

За социалния живот и атмосферата там – Една дума: Берлин. Мисля, че не е нужно повече. Обожавам колко много колела има и че условията за каране за перфектни, както и че през лятото денят стига до 17 часа.

Най-голямата трудност за теб – Преди да замина за Берлин, бях прекарала една година в гимназия в Щутгарт и повечето неща ми бяха “ясни”, не съм преживявала шок или някакъв по-особен адаптационен период. Трудно ми беше да свикна, че банките работят толкова бавно и пращат всичко по пощата. 

Leave a Reply