Три квалификации за пет години или триалното образование

924017663-urn-newsml-dpa-com-20090101-150921-99-04390_large_4_3-2GNGДуалното обучение вече набра известност. При триалното образование обаче става въпрос за още нещо: Успоредно с практиктическите и теоретични знания студентите работят върху своята майсторска степен. Както потвърждава Занаятчийската камара в Хановер – това обучение не е за мързеливци.

Фризьорка с бакалавърска степен? Студент, който работи като монтьор? При триалното обучение това е нормално. Триалните студенти взимат своята бакалавърска степен, докато правят практика и майсторска степен.

„Това не е типична професионална специалност“, казва Айгюл Толан от Професионалния информационен център във Вупертал. Почти петгодишното обучение изисква и много дисциплина.

Досега триално образование имаше само за професиите с техническа насоченост. Каква практика се изисква, зависеше от съответния партньор. По принцип всяка фирма е от значение, казва Бетина Волф-Мориц от Занаятчийската камара в Кьолн. Затова е важно, преди да се започне практика, да се направят ясни уговорки. Предимството на този модел се състои в пестенето на време. Ако практиката, теорията и майсторската квалификация се правят една след друга, то това би отнело осем до девет години.

Повечето кооперации за триално обучение се намират за момента в Северен Рейн-Вестфалия:

Занаятчийските камари в Хановер, Кьолн и Дюселдорф предлагат програми, партньорски Hochschule-та са Hochschule Niederrhein и частното акредитирано Fachhochschule des Mittelstandes (FHM) с филиали в Хановер, Шверин и Кьолн.300_200_berufsbildungswerke_theorie_und_praxis_foto_Gerd_Altmann_Carlsberg1988__pixelio.de_1

Учебният план обединява практика и теория. Докато при дуалното образование се редуват практически и теоретични занимания, то триалното обучение започва като вечерно училище.

Това означава: Наред с практиката студентите трябва да посещават университета вечер или през уикенда. След това полагат изпит и учат известно време през целия ден. Накрая идва бакалавърската работа и майсторското училище с финален изпит.

„Три образователни квалификации за четири години, това си е предизвикателство“, отбелязва Вернер Маркис, говорител на Агенцията по труда в Северен Рейн-Вестфалия. Триалното обучение е измислено предимно за амбициозни и кариерноориентирани абитуриенти, които след това искат да заемат водещи длъжности.

Като например Даниел Волтер от Есторф, 20 години: Миналата година той е започнал своето триално образование в областта на санитарното отопление. „Моята мотивация е по-късно да поема бизнеса на баща ми или да развия свой“, обяснява той. Студентът Марсел Глайц също има амбиции: „Искам чрез образованието си да достигна по-бързо до ръководна позиция в професията си.“, казва Марсел на 20 години, който се образова в сферата на търговския мениджмънт.

„Предпоставка за подобно обучение са мотивацията и способността да се самоорганизираш“, обобщава Толан в ролята си на консултант на абитуриенти. „Човек трябва да свикне с мисълта, че ще има малко свободно време“.

Оригиналната статия на намски можеш да прочетеш тук.

Leave a Reply