Подходящо ли е за мен ученето задочно?

Strassenschild 6 - FernstudiumНе винаги е толкова просто

Ученето задочно предоставя възможността, да бъде научено нещо ново между работата или отглеждането на децата – би могло да бъде чужд език или професионално образование. Обаче и тази форма на обучение може да предизвика проблеми.

По време на задочното обучение, студентите имат възможността да задават въпроси чрез мейл или чат, но никой учител няма предварителен обучителен план, в който е уточнено кога и какво трябва да бъде научено. Студентът е отговорен за това, както и за домашните, които трябва да бъдат написани и изпратени чрез писмо или имейл. Така се появява изкушението, да се отложи така неприятната работа. Не е нужно да се оправдава пред състудентите. За това студентът има свободата сам да разпредели времето си за учене. Никой не казва кога или какво трябва да бъде научено. Това е едно неуспоримо предимство на задочното обучение.

Лични предпоставки

Който има желание да се обучава задочно, трябва да има поне една диплома за образование и желание за учене. Задочно може да бъде завършено и основното образование, а след това и държавните изпити да бъдат взети. Но за тези, които не са учили сами до сега, това може да е пречка. За този вид обучение човек се нуждае от голяма доза самодисциплина. Освен това е хубаво да се знаят различните техники за учене и коя от тях е от полза на дадения студент. При кандидатстването за задочно следване важат същите условия като за „нормалното“los gehts следване във висшите училища. А именно трябва да представите документ за успешно положена матура, а за някои специалности има и допълнителни изисквания. Например, ако искате да кандидатствате алтернативна медицина, трябва да имате навършени 25 години. Учебните заведения дават тази информация преди кандидатстването. Някои изисквания трябва да бъдат изпълнени на всяка цена от всеки задочник. Това са преди всичко персоналните качества като самодисциплина и издръжливост. Един ученик на задочно обучение трябва да е преди всечко мотивиран и способен да разпределя времето си.

В началото на семестъра студентът обикновено си мисли, че има много време, но то често минава по-бързо, отколкото той си мисли. Ако умеете да издържате на стрес, това също е предимство. В края на краищата всеки студент стига до момента, в който времето за учене е оскъдно.

Самостоятелна борба или отборен дух?

Всеки, който се реши да учи задочно, трябва да може да учи самостоятелно при всички положения . Но повечето университети, които предлагат задочно следване, също предлагат и услугата Online-Campus, където студентите могат да си разменят информация, да си задават въпроси или пък да се мотивират едни други.

Оригиналната статия на немски език може да прочетете тук.

Превод: Мариета Цветкова

Leave a Reply