Всичко за дипломната работа

Ако четеш това, сигурно вече си на финалната права на твоето следване – още само едно препятствие те дели от мечтаната диплома. Но внимавай, не е сега времето да се отпускаш. Нали не искаш да обясняваш, как така си се справял толкова добре през цялото следване, а за малко не са те скъсали на димломната?

В тази и следващите няколко статия сме се постарали да съберем малко (надяваме се полезна) информация, която да ти помогне при писането на твоята дипломна работа.

Информирай се рано!

Всеки университет си има свои собствени правила. Къде и кога трябва да се регистрираш, можеш ли да си избереш при кой професор да пишеш, колко време имаш за самата работа и т.н. Да проучиш тези неща, няма да ти отнеме повече от 10 минути ровене в сайта на университета, а може да ти спести много главоболия после.

Темата

Желателно е темата да е:

Интересна. Колкото и изтъркано да звучи – важно е темата да ти е интересна, или поне не неприятна. Не забравяй, че ще се занимаваш с нея седмици наред – ще ти е много по-трудно да се мотивираш, ако това, за което пишеш, изобщо не те интересува.

Актуална. Обикновено е много по-лесно да намериш необходимата информация за актуална тема, отколкото за такава, по която от години нищо не е публикувано.

Конкретна. Времето и обемът за писане на работата са ограничени: ако избереш прекалено обща тема, няма да успееш да я разработиш в детайли, и може да изглежда, че си работил повърхностно.

Тук можеш да намериш 8 лесни стъпки, които да ти помогнат при избора на тема (статията е на немски).

Diploma

Дипломна работа във фирма – защо не?

В последните години все повече фирми предлагат на завършващи студенти възможността „да си напишат дипломната при тях“. Но това съвсем не е лесно – първо, трябва да си намериш фирма, която да предлага подходяща за теб тема, а след това и професор в университета, който да се съгласи да ти е „научен ръководител“. Но ако се справиш, пред теб се отваря чудесна въжможност да:

 да придобиеш ценен професионалаен опит;
 да завържеш професионални контакти, които може да са ти много полезни за в бъдеще;
 да получиш възнаграждение за свършената работа.

Започни навреме

Но този път наистина. Не разчитай да свършиш всичко последните няколко седмици – обикновено не се получава. Не забравяй, че в края ще трябва да ти остане време за oформлението, (съдържание, списък с таблици, списък с източници), както и да провериш самата работа. Стреми се да си готов няколко дни преди крайния срок, така че ако ти (или някой твой познат) намериш някоя по-сериозна грешка, ще имаш време да я поправиш.diploma-303427_1280

Повече за самото писане очаквай в следващата статия.

Автор: Йордан Бойчев

Leave a Reply