Гимназия за напреднали: Как протича един час по немски език


germanflag“Deutsch macht Spaß!”
.
Това изречение се опитват да втълпят в главите на клетите гимназисти немските им учители – върли патриоти, които яростно защитават красотата и лекотата на своя език. Истината обаче е съвсем друга – опитът им е не само безуспешен, но и често пъти кара учениците да си задават реторични въпроси от типа на: “Абе, как успях да се излъжа така?”, или пък да се замислят над екзистенциалните, вечно висящи във времето и пространството въпроси като:”Дали в другите градове датите за MK-то ще са преди тези в нашия?”. А по време на учебния час всеки чака да чуе дългоочаквания звън, за да могат спокойно да продължат залозите за това, какви ще са темите на SK-то тая година….

Но как всъщност протича един час по немски?

11:40 – Време е за нова порция тънък немски хумор и безкрайно обсъждане защо Германия трябва да е повече kinder- und vor allem elternfreundlich…

11:45 – НемецО отваря прозореца с ехидна усмивка. Навън е -30 градуса. Раздава листове с упражнения; подчертава, че са за 6. клас – иначе казано – отбелязва колко интелигентни са младежите в клас.shuba

11:50 – Болшинството се е навлякло с шуби, шалове, шапки, ръкавици, а немецО подскача по карирана ризка с къс ръкав и раздава ОЩЕ листове за четене.

12:00 – “Sind sie fertig?”, „NEEEIN” процежда през зъби полузамръзналият, излъгал се преди години, а в момента съжаляващ себе си, клет ученик.

12:03 – Започва ожесточена битка: НемецО задава въпроси по темата на текста, а клетият ученик, ако може и под чина ще се свре, само и само да не се налага да отговаря защо, видиш ли, жената на 21. век е върла кариеристка… Но уви, започва се привикване по номера, подето с усмивка от немецО…

12:10 – Молби да се затвори вече тоя прозорец, че знаете ли как лесно се настива… НемецО е безкрайно учуден – Как ще издържите тогава в Германия? Всеки си мърмори недоволно под носа: „Ало, Германия не е Северният полюс…”

12:15 – НемецО отива да копира още Materialien. Време за един бърз snapchat bzw. селфи, ако е възможно с тематика „Застреляйте ме бързо, да не се мъча”.

High school students bored in a classroom

12:20 – Задават се още въпроси – глас в пустиня. Всеки вече е навлязъл в паралелна вселена и ловко планира графика си за следобед: от избора на обедно меню до оптимално вместване на следобедна дрямка и 5 епизода на „How I met your mother” (минимум).

12:25 – САМО.ОЩЕ.ПЕТ.МИНУТИ. Вторачени погледи в часовника, ушите са наострени и очакват с трепет вълшебното чуруликане на звънеца.

12:30Край. „По-бързо де, че да не ни даде домашно.” Хората са си го казали, но кой да слуша: Животът е твърде кратък, за да научиш немски.

Всички прилики с действителни лица и събития са напълно случайни. И все пак това е своеобразен поздрав за всеки, припознаващ себе си някъде в описаната по-горе картинка… 🙂 

Ани и Биляна

0 Replies to “Гимназия за напреднали: Как протича един час по немски език”

Leave a Reply