Съвети за подаване на документи за студентски кредит BAföG

Надявам се, че този документ ще помогне на студенти, които не знаят, че могат да получават студентско подпомагане и би им спестил време при подаването на документите за него. Според мен няма достатъчно информация от първа ръка за този кредит в Интернет. Написаното е базирано на информация от разговори със служители от Studierendenwerk/Studentenwerk при Amt für Ausbildungsförderung (BAföG-Amt) и собствен опит.

Bafoeg

1. Какво представлява студентския кредит BAföG?

Това е безлихвен студентски кредит, осигурен от немското правителство. Ако студентът бъде одобрен, той получава определената сума всеки месец, а не наведнъж. Няколко години след завършване, студентът започва да връща само половината сума! Връщането може да стане наведнъж или на вноски, които са по-малки от месечната част за погасяване. Пример: за един месец получавате 600 евро, в рамките на 12 месеца. От тях се връщат 12х300 = 3600 евро. След четири години започвате да връщате по 100 евро на месец в продължение на 3 години. Това е само пример, но системата работи по сходен начин.

2. Кой има право да подава документи/получава студентския кредит?

BAFöG могат да получават немски граждани и европейски граждани, които имат право да пребивават за постоянно на територията на Германия. За това ви е нужно свидетелство – Bescheinigung der zuständigen Ausländerbehörde (може да намерите прикачен образец на последна страница), чиято бланка получих от BAföG-Amt. За заверката на свидетелството съветвам да отидете в Bezirksamt (общината) в съответния град, където трябва да се подпише документа. Ако ви откажат в общината (но не би трябвало!), опитайте и в Ausländerbehörde офиса. Никой не ме е питал от колко време съм в Германия, колко съм работил и т.н., а просто получих подпис и печат в общината, след като казах, че съм българин и гражданин на ЕС. След като завери свидетелството, студентът има право да подаде документи за BAföG!

3. От какви документи имам нужда и как да ги подам?

Документите са много и на пръв поглед е плашещо човек да започне да се занимава с тях. На мен ми отне близо два месеца от първото ми посещение в Studierendenwerk до подаването на цялата гама документи. Сигурен съм, че може и по-бързо, но в крайна сметка резултатът е важен. На входа на Studierendenwerk има необходимите бланки, а също е възможно една голяма част да се попълнят онлайн. Документите трябва да се предадат по пощата или лично, а не по електронен път, защото от агенцията държат подписите да са оригинални (поне на подателя). Нужните документи са:

 • Formblatt 1 – Antragsformular. Съдържа информация предимно за студента, доста обширен документ;
 • Formblatt 3 – Erklärungen (der Mutter, des Vaters, ggf. des Ehegatten). Съдържа информация за родителите и съпруг/а, ако има такъв/такава, като на същите бланки се изисква информация и за братя/сестри/деца на студента;
 • Lebenslauf – бланка, на която се попълва информация за ученето и работата на студента. Има образец на същата бланка;
 • Удостоверение – бланка, че студента не живее при родителите си. Попълва се от родителите или от Hauptmieter/собственик на жилището;
 • Бележки за доходи на родителите на студента (+ превод);
 • Бележка от университет/училище на брат/сестра (евентуално и от работодател, ако работи + превод);
 • Копие от лична карта;
 • Копие от здравна карта: o Възможно е да се кандидатства и с европейска здравна карта (EHIC), като в бланката се отбелязва Privatversichert; o Ако имате немска здравна карта – съответната немска каса издава удостоверение за BAföG. Отделно, ако получите подпомагане, разходите за немската здравна карта се покриват изцяло, без да връщат после пари;
 • Копие от налични средства на немска банкова сметка (същата, за която са вписани данни в документите);
 • Бележка от университета на студента – Studienbescheinigung nach BAföG, която се различава от стандартната;
 • За магистрите – копие от диплома за завършена бакалавърска степен.

BAföG

Бележките за доходите от родителите трябва да бъдат за цяла календарна година. Правилото е данните да бъдат от две години преди подаването на документите. Например, ако ги подадете през 2015 година, родителите трябва да извадят бележки за цялата 2013 година. Няма проблем документите, издадени в България да бъдат сканирани, оригиналите не са задължителни. Възможно е документите на български да преведете сами и да си спестите такси от преводачи. Аз така направих и просто бях помолен да напиша на самия документ, че аз съм го превел. На преводите на тези бележки отбелязах, че сумите са в BGN* и в долната част на документа бях написал какъв е курса, за да се избегнат обърквания.

 Дата на подаване и отговор: Дори преди да стана готов с всички документи, попълних формуляр, който е като входящо заявление за получаване на BAFöG. Подпомагането влиза в сила от датата на неготовото подаване, а не когато сте предали всички документи (тоест, ако ви одобрят, ще получите пари със задна дата). Можете да очаквате отговор от Studierendenwerk за крайния резултат с писмо по пощата обикновено до две седмици след подаването на всички документи.

Изплащане: За да се получи цялата сума на одобрения кредит, студентът трябва да не изкарва повече от 400 евро средно на месец за периода на кредита. Например за 12 месеца максималният доход е 4800 евро, без значение точно колко са изкарани в различните месеци поотделно.

При въпроси: говорете директно със съответния служител в Studierendenwerk. В Хамбург има различни чиновници, отговарящи за хора с различни имена: има разделение в различни сгради по буквите А-L и M-Z, които отговарят на фамилните имена. Проверете къде трябва да отидете предварително и посетете офиса в приемното време, най-вероятно два пъти седмично! Служителката, която ме обслужва не говореше английски, но дори и с моето средно ниво на немски се оправихме и успях да получа отговори на всичките си въпроси.

Някои университети предлагат и безплатни консултации с адвокат (чрез Студентски Съвет – AStA), към когото можете да се обърнете при по-специфични въпроси.

Успех на всички с подаването на документите!

01

02

03

04

0 Replies to “Съвети за подаване на документи за студентски кредит BAföG”

 1. Здравейте,

  Възможно ли е , да се кандидатства за bafög , без Daueraufenthaltsbescheinigun?
  Видях ,че от 01.01.2016 , времето за престой е намалено от 5 години на 15 месеца.
  Вие като кандидаствахте , колко време бяхте пребивавали в Германия?
  Благодаря предварително !

  Поздрави !

  емайл: bafoeg@mail.bg

Leave a Reply