Наръчник за оцеляване за студенти в малък град

Една статия за позаспалото студентско градче срещу кипящия живот в големия град

Купони, приключения, шумотевица, дандания – така си предтавя всеки първокурсник студентския живот. Какво се случва обаче, ако новото ни местообитание наброява едва 30 хил души и кампусът на университета изглежда съвсем обезлюден. Необходимо ли е това да ви отклонява от избраната специалност?

От големия към малкия град

След като пристигна пощата от Лайпциг, Берлин и Дрезден, дойде ред и на утвърдителния отговор, който merseburg-sommer-729x408бях чакала толкова дълго.  Вече официално бях студентка по културна и медийна педагогика във Висшето учебно заведение в Мерзебург. Сърцето ми туптеше бързо, почувствах затопляне в стомаха, а радостните ми викове не оставиха съмнение: Това щеше да е новото ми местоживеене, от октомври 2013 щях да започна да уча в този град. Имаше само един проблем: Мерзебург, малко градче на Заале, недалече от Лайпциг и Хале, е обитаван от не повече от 30 хил. души. Казано накратко – това е краят на света.

Като човек от големия град започнах да се замислям: имам нужда от трамваи и тълпи от хора, през които трябва да си пробравям път с лакти, искам да посещавам поне веднъж месечно хипстър барове или poetry slam шоута, а също и мястото да разполага с разумна инфраструктура. Все пак ще ви издам защо въпреки това не се разколебах относно решението си, а също и как се оцелява като студент в малкия град.

Абсолютна сивота или оазис на спокойствието

„За“ студентския живот в малък град:

  • Споделено пътуване към свободата на широкия свят!
  • Събирания за по чаша вино и малко мрънкане. Но само малко.
  • Междусеместриална ваканция в родния град или на някое отдалечено място.
  • Някъде наоколо винаги може да се намери голям град. Може ли човек да се установи там и да пътува за лекциите и упражненията?

Ако все още се чудиш какво решение да вземеш, изясни си няколко неща, тъй като за някои хора да се изнесат в малък град означава да потънат в абсолютна сивота. След първоначалната еуфория при започването на семестъра студентските купони утихват, вече си успял да минеш през целия град в рамките на една дълга разходка, а ако не окриваш магазините на големите търговски марки в центъра, значи просто ги няма.

След няколко дни на хората от големите градове оцеляването им се вижда невъзможно. Макар и в това отношение да може да се погледне на нещата по друг начин: Много студенти идват специално от Берлин или Лайпциг и се наслаждават на спокойствието.

Със сигурност това не звучи като готин аргумент за студентите, които тепърва започват, но ако наистина искаш да научиш нещо по време на следването и искаш да отнесеш със себе си повече от безбройни утрини с махмурлук, празно портмоне и отново и отново отлагани срокове за наваксване, тогава град, в който я карат по-спокойно не е никак лош избор. Поне по време на „работната седмица“ или през почивните дни може да избягаш в най-близкия голям град, за да празнуваш или да се насладиш на свободата.

Възползвай се от ситуацията

„Против“ студентския живот в малък град:

  • Приятели, които не искат да те посетят в малкото ти гнезденце
  • Невъздържани купони: Освен ако не ти е приятно, когато на следващия ден отвсякъде те поздравяват с подозрителво кикотене
  • Обхватът и силата на въздействие на клюките не са за подценяване
  • Петък вечер. Студентите от малкия град шумно затварят щорите small_town_road_by_doomsday231-d2y3l4oна прозорците си. Вятърът подмята самотна топка сено между студентските общежития. Подобни сцени от филмите на ужасите със сигурност ще има, въпреки че това не е задължително. Защото студентите сами решават какво да се счува в кампуса.

Първи отговорници по отношение на вечерните купони и забави са студентските клубове. Всеки университет или специализиран ВУЗ разполага с поне един от тях. Що за мероприятия ще бъдат организирани зависи от обитателите на кампуса. Клубовете винаги са отворени за съдействие или предложения за нови инициативи, затова поначало се наричат студентски.   

По принцип се празнува подобаващо в началото и края на семестъра, а през останалото време по-скоро господства скука в парти пейзажа. Тя спокойно би могла да се разнообрази с малки тематични купони, poetry slam вечери със студентски текстове, караоке излизания и много други. 

По подобен начин стоят нещата и що се отнася до студетските общежития. Ползата от тях не е само да съберат възможно най-много запланувани академици на възможно най-малка жилищна площ, а по-скоро да бъде използвана възможността срещуположните апартаменти да образуват обща парти територия или коридорите да бъдат озвучени с музика. Една усмивка или едно „добро утро“ при среща на пощенската кутия на входа са достатъчна покана.

Не на последно място не си избираш университета според това къде се намира, а защото искаш да следваш и то точно специалността, която ти приляга. Предимство на малките университети и ВУЗ е, че бързо те приемат в „университетското семейство“. След няколко седмици познаваш всички, които трябва да познаваш и дори повече от това.

Преди всичко ва началото на следването е страшно успокояващо, когато сред компаниите студенти в стола бързо и навсякъде се намират познати лица. Професорите те назовават по име, а разграничение между студентите от различни специалности, независимо дали става дума за икономисти, социални работници, химици или художници не се усеща – в крайна сметка всички споделят обща съдба. Знае се кой може да бъде срещнат за по бира в студетския клуб, защото все същите лица са на бара всяка вечер. Усещането е познато, все едно цялото семейство се е събрало на дивана в хола пред телевизора. Бързо започваш да се чувстваш като у дома си. И както е казано – няма значение къде се намира човек, дали ще е Мерзебург, Вернигороде, Берлин или Мюнхен, важното е точните хора да са наоколо.

Превод: Симона Донкова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply