15 ситуации, познати на всеки студент

 1. period-481478_1280 (1)Срокът за предаване на домашната ти работа е тази седмица, а все още не си започнал

Вече е време за задължителния извинителен e-mail до доцента: „Затънал съм в работа“, „Толкова интересни и приятни теми изникнаха, че не можах да се реша коя точно да проуча“, „затова искам да Ви помоля за една малка отсрочка от  14 дни“… след което се надяваш, че молбата ти ще бъде удволетворена. В противен случай се приготви да работиш 24 часови смени.

 1. Въртиш изпитния лист в ръце и не си чувал нищо за въпроса, който е написан

Моля погледни още веднъж в плика! Да не би да са ти дали грешния изпит (като Мистър Бийн)? Ако не се окаже, че е сбъркан: Запази спокойствие! Поеми въздух, прочети отново въпроса и помисли. Евентуално ще се сетиш за отговора, след като първоначалният шок вече е отминал.

 1. Какво, 15-то число на месеца е? Защо нямаш пари по сметката?

Типичният студентски проблем. Защо след като ти свършат парите, има толкова много до края на месеца? Сега или ще трябва да затегнеш колана, или да си намериш работа за през ваканцията.

 1. За трети път тази седмица има паста

Е, и? Пастата може да се яде приготвена по различни начини – с доматен сос, песто, кетчуп… има разнообразие (тук сме ти представили няколко съвета за студентската кухня).noodles-560657_1280

 1. Навън слънцето грее, а тази скучна лекция не свършва….

Някак семинарите и лекциите през летния семестър изглеждат по-дълги отколкото през зимния. Затова: прехвърли повечето неща зимата, така през лятото ще имаш повече време за парка.meadowlark-437252_1280

 1. Най-накрая ваканция!! Чудесно… вали.

Виж 5. Как винаги когато си в университета, времето е хубаво, а когато имаш свободно време, вали? Трябва да свикнеш, защото и с работата е така.

 1. Как професорът успява да каже всичко, написано в реферата ти, точно преди твоя ред?

Нямаш представа какво се случва с професора. Обикновено седи спокойно зад бюрото, точно преди да представиш реферата си, той решава да въведе студентите в темата и разказва всичко което си написал в доклада.  Рефератът ти ще е повторение на казаното от него. Състудентите ти ще заспят.

 1. Салата от листчета преди записването за бакалавърския изпит: Къде е глупавият документ от модул В2.3?

Сега, когато ти трябват всички документи, забелязваш, че не си се погрижил за това. Може ли да се свалят онлайн? Дали професорът ги е издал? И защо точно сега реши да замине на обмен в САЩ?

 1. Тази седмица няма да ходя па купони… Хайде на по бира… Е, добре, идвам!

Приятелите са успели да те убедят да отидете на по бира. Който се е хванал на тази „кукичка“, определено има желание за парти.beer-199650_1280

 1. Първоначално искаш да ставаш рано, за да учиш преди началото на лекцията в 12ч.

Правиш си план за учене, така че да имаш време завсичко. Това се случва само първите 2 седмици от началото на семестъра. След това часовете за учене се превръщат в часове за спане.

 1. След края на лекцията си мислиш как ще се прибереш вкъщи – но вместо колелото си виждаш само висящия шлосер на уличната лампа.

Университетът, столовата и студентските общежития са любимите места за крадците на колелета. Ако си си купил скъпо колело, е по-добре да  инвестираш в шлосер и да го държиш или в мазето, или в задния двор.

 1. Защо партньорката, с която работиш по реферат е най-мотивираният участник в курса и те тероризира целодневно.

Хубаво е, че състудентката ти върши толкова много работа, но това може за бъде стресиращо, ако очаква същото от теб. В такъв случай ѝ обясни, че имаш много работа и по другите ти курсове. Най-вероятно ще прояви разбиране.

 1. Какъв беше въпросът? Този преподавател е толкова сладък…

Задължителните фантазии спадат към университетското ежедневие. Независимо дали преподавател или колега- всеки път действа мотивиращо на ученето, защото искаш да изпъкнеш пред него.heart-307184_1280

 1. Здравейте, идвам на интервю за вашето жилище…

Интервютата за WG късат нервите на много студенти. Особено „приятното“ настроение идва когато разбереш, че хората чакащи  на етажа не са бъдещите ти съквартиранти, а конкуренти.

 1. Оо, това са страхотни предложения за спорт към университета! Мисля да избера баскетбол, гмуркане, капоейра и…

В началото на семестъра имаш избор, мотивиран си и всичко ти звучи примамливо. Но дали накрая ще продължаваш да посещаваш, избраните от теб тренировки, всяка седмица?

Превод: Мариета Цветкова

Оригиналната статия на немски можете на прочетете тук.

Leave a Reply