Ветеринарна медицина в Свободния университет в Берлин

Здравейте, казвам се Диляна и съм студентка по ветеринарна медицина в Свободния университет Берлин. През изминалите семестри често получавах въпроси от познати и непознати, интересуващи се от специалността; затова и се реших да събера тук най-честите въпроси (колкото и да харесвам да прекарвам вечерите си в безкрайни чатове, обяснявайки за пореден път какво са Physikum, Staatsexamen, Hochschulstart, Testat, etc…).

Tiermedizin_Studieren_mit_Tieren_Abi-und-dann_Thinkstock_Fly_dragonfly

Как кандидатсва? Имаше ли приемни изпити?

Подобно на останалите кандидат-медици, през портала на hochschulstart.de. И не, нямах приемни изпити нито по химия, нито по биология. Материалът по тези два предмета, който е релевантен за по-нататъшното следване го минавате пак през първите два семестъра. И колкото и учителката ми по химия от гимназията да твърдеше противното, и без в 12. клас да си бил в профилираната паралелка, пак ще се справиш!

Трудно ли е? Много изпити ли имаш?

Стоя пред лаптопа си и виждам мазните усмивки на всички мои приятели и познати, които четат това. Да, имаш доста изпитвания под всякаква форма – тестати, клаузури, тестове, контролни, изпити, държавни изпити, физикуми, форфизикуми и прочие. Мнозинството от горепосочените са устни, затова и ти искат свещеното C1 на DSD.

Повечето предмети са организирани така, че Х брой изпитвания водят до изпит. Пример: през първите 4 семестъра имаш анатомия – 1. семестър имаш 4 тестата, 3. семестър също имаш 4 тестата. На изпита по анатомия в края на 4. семестър могат да се явят само тези, които са взели всички 8 тестата. Немците са го казали отдавна – Übung macht den Meister! 

Всички животни на света ли изучавате?

Да, дори и динозаврите! Така де, шегата настрана: следването се концентрира върху виVelicoraptor-Dinosaur_1довете, които са в пряк контакт с човека, било то като домашни любимци или под формата на храна: куче, котка, заек, дребни гризачи, коне, преживни (говеда, овце, кози), прасета, както и домашни птици. За любознателите от време на време в програмата се появяват влечуги и други по-екзотични създания.

Ами хора?

И да, и не. Тъй като сравнителната анатомия се базира на човека, приликите и отликите му с останалите видове, щеш, не щеш, учиш и за човека. Естествено никой не изисква от теб да знаеш всички анатомически структури по скапулата на Homo sapiens! От друга страна, голяма част от професорите в университета идват от областта на хуманната медицина и решават да използват примери от изминалата си практика, които ти, в ролята си на студент, трябва да владееш, за да си вземеш изпита. Поне с 4.

11 семестъра следване? Ама това само бакалавъра ли?

Пет години и половина звучи като цяла вечност, но веднъж влизайки в ритъм и разбирайки програмата, нещата стоят малко по-различно:

Първите две години от следването се наричат Vorklinik; през този период се изучават основите предмети Химия, Физика, Зоология, Ботаника, Анатомия, Хистология, Ембриология, Физиология, Биохимия; Срещите с (живи) животни през това време са редки.

vetmedСледва Klinik  – тук вече пациентите са предимно живи и мяукащи, джафкащи, муу-кащи и прочие:

 • Третата и четвъртата година продължават с клинични предмети, лекции, упражнения и изпити.
 • Петата година е изцяло практическа – част от занятията са организирани от университета, друга част – свободно избираеми.
 • Последният, 11-ти семестър се състои единствено и само от държавни изпити.
 • Подобно на хуманната и денталната, ветеринарната медицина е част от Staatsexamen – специалностите и няма сравнение с бакалавър-магистър системата! Идеята е, че държавата (Staat-) провежда съответните изпити (-examen) и по този начин регулира качеството на кадрите в съответните професии.

А има ли други българи?

В моята специалност и моя випуск – не. За щастие имам достатъчно приятели българи извън университета, както и достатъчно приятели от цял свят в него!

Стажове ли? Какви стажове?

И защото само теорията не е достатъчна, за да станеш добър вет, в следването в Германия са интегрирани и стажове. Част от тях са организирани от университета, останалите – свободно избираеми. Добрата новина е, че голяма част от стажовете са отворени към Европейския съюз или дори към целия свят. Лошата е, че се провеждат през ваканциите. (Изключение прави 5-ата година от следването, която се състои изцяло от стажове.)

Има ли програми на английски в Германия?

Не. Програмите в Германия са само на немски език.

Родителите ми нямат възможност да ме издържат по време на следването. Как успяваш да се финансираш, остава ли ти време за работа?

Колкото и клиширано да звучи – винаги има начин! За изминалите две години в Германия преминах от детегледачка и работник в кухня до фрийлансър в стартъп и представител на голяма фармацевтична1792-1-medium компания към университета. Ключов фактор при търсенето на работа, учейки ветеринарна медицина,  е гъвкавостта: има седмици, в които нямаш време да спиш, камо ли да ходиш на работа! За щастие в Берлин търсенето на Studentenjob предлага много възможности:

 • Към университета: на интернет страницата на университета редовно се появяват свободни позиции за асистенти в различни факултети и клиники;
 • Ветеринарна клиника: много частни клиники търсят студенти, които да помагат при прегледи, прием на пациенти и други манипулации;
 • Стипендия – с малко късмет би могъл да си осигуриш финансова и/или менторска помощ;
 • Кетъринг – и ако удариш на камък с търсенето на работа, която е свързана някак с предмета ти на следване, кетъринг фирмите винаги търсят хора!

Всички тези дебели книги ли трябва да си купуваш? Всеки семестър?

За щастие, не. С добра воля и  организация можеш да се добереш до всички книги, които ти трябват, я от USB от една приятелка на една приятелка на гаджето на една колежка в дигитален вариант, я от библиотеката в книжен такъв.  Друг въпрос е как, аджеба, на края на семестъра ги връщаш тези книги. (жокер: този куфар върши работа не само за полетите до София, скъпи първокурснико! 😀 )

vetmed2Ами след университета – доктор ли си?

Отговорът на този въпрос много зависи от държавата – завършвайки в Германия, получваш титлата Tierarzt, т.е си лекар, но не и доктор. За докторска титла, трябва да си правил или Doktorarbeit, или PhD.

Във Великобритания наскоро бе решено, че всички ветеринарни лекари, подобно на хуманните си колеги, могат свободно да използват титлата Dr.vet.med. пред името си.

За още въпроси съм насреща на dilyana.mangarova@fuberlin.de

Автор: Диляна Мангърова

0 Replies to “Ветеринарна медицина в Свободния университет в Берлин”

 1. А кога се кандидатства; т.е по кое време на годината-кои месеци?

  1. Здравей, кандидатстването за зимен семестър е до 15 юли, а за летен – до 15 февруари.

 2. Не е вярно, че в Германия няма специалности на английски. Може би няма в Берлин и по-големите градове, но има университети, които предлагат програми на английски. В https://www.daad.de/en/ и по-точно на този адрес https://www.daad.de/deutschland/studienangebote/international-programs/en/
  всеки, който желае може да намери специалност, преподавана само на английски. Успех на всички желаещи!

  1. Здравей, Деница, в статията се има предвид, че специалността “Ветеринарна медицина” не се предлага на английски 😉 За други специалности, предлагани на английски, сме писали многократно в други материали на сайта. Поздрави!

Leave a Reply