Нека ви запозная с… Лайпциг (част 2)

Лайпциг: градът мистерия за повечето български студенти

Емблематично място заема Moritzbastei – клуб, разположен 12119801_10153682924293103_2089749157_oв непосредствена близост до университета, в който се провеждат повечето от студенческите партита.

Жилища

Жилищата в Лайпциг, особено за студентите, не се оказват главоболия както в повечето градове, благодарение на добрата организация при разпределянето на общежития (аплодисменти за Studentenwerk Leipzig). Почти всеки кандидатствал получава такова. Не се разколебавайте от цената, която варира между 170 – 270 евро на месец с включени ток, вода, парно и интернет, условията са повече от чудесни. В повечето случаи бивате настанени в 2-er или 3-er WG, което ще рече собствена стая и съответно кухня и баня, които делите с двама или трима души. Стаите са просторни, светли и топли, оборудвани с много шкафове, в които студентът да си намъкне несметните куфари и чанти, грижливо приготвени от мама. Тук липса синдромът на падащи мазилки и порутени стени, всичко е боядисано, обновено и ремонтирано по средностатистически стандарт.

За по-претенциозните се пропоръчват отделните апартаменти, в които цени обаче надхвърлят 300 евро.

Пазарът на жилища също не е утежнен, с малко търсене може да се подбере и подходяща квартира, която да бъде обзаведена според вкуса на наемателя.

Гастрономия, градоустройство и разходи

Лайпциг предлага изобилие от заведения за хранене, но за джоба на новодошлия студент горещо препоръчвам мензата, в която вкусно и изгодно, а и разнообразно – всеки ден менюто варира в широк спектър от ястия – можеш да се нахраниш за да кажем 2-3 Евро.

Придвижването се осъществява главно с местните трамваи и автобуси, които са модернизирани по европейски стандарти, а заклетите колоездачи биха били във възторг – велосипедът е на изключителна почит в града, както и автомобилите, които обаче отстъпват на колелото по мобилност поради образуването на задръствания.

Лайпциг, както повечето градове в Източна Германия, се отличава с изгодни условия за живот, благодарение на които средно 200 евро джобни + 200 за жилище са напълно достатъчни за преживяването като студент.

Kommunikationsund Medienwissenschaft

След толкова думи за Лайпциг, който въпреки предубежденията ми ме очарова с непринудената си атмосфера на прогресиращ град, смятам да ви разкажа малко за моята специалоност.

Тази година ще изучавам Kommunikations – und Medienwissenschaft. и като Ersti, тепърва прекрачило прага на специалната Einführungswoche, не съм събрала достатъчно впечатления относно подготовката по въпросния Studiengang, така че по-подробно мнение предстои да бъде оформено тепърва.

Приемът е стандартен с NC и сертификат за познания на немски ниво C1, а следването продължава 4 години Bachelor и 2 години Master, с възможности за Erasmus или Erasmus + Praktikum (препоръчителен през 2/3-Semester)

Това, което мога със сигурност да кажа, е, че Лайпциг предлага изключителни възможности за тази сфера бидейки център на книгоиздавето и търговията, които обуславят разнообразни места за практика на студентите. Друго, което ме впечатли, е разнообразието в програмата, която включва изучаването на различни Theorien в областта на Медиите и Комуникациите, Kommunikationsmanagement, но и сериозно задълбочаване в сферата на журналистиката. Първите семестри безспорно преобладава теоретичната насоченост, но на по-късен етап от обучението, съдейки по програмата, всеки има възможност да се задълбочи в определена сфера на медиите и да открие своята ниша, дали в реклама, PR, книгоиздаване, Hörfunk, или Journalistik. Програмата поне в първи семестър не изглежда изключително натоварена, стартира на 12.10 и се състои се от 5 Vorlesungen и един Seminar седмично, но вероятно бива утежнена от времето, необходимо за самостоятелна
подготовка по предметите. Задължително е към Kernfach от 90 LP KMW да бъде избран и втори предмет под формата на Wahlfach от 30 LP(фиксиран предмет от филологичен или хуманитарен факултет) или frei gestaltbares Wahlbereich (възможност за избор и комбиниране на отделни модули от различни Studiengänge, например Culture and Literature от America Studies и Wissen und Macht от Politikwissenschaft).

Държа да отбележа, че Лайпциг е от малкото университети, които разполагат със собствено радио – Mephisto 96, което може да бъде изучавано като Wahlfach успоредно с KMW или посещавано, за придобиване на практически умения. Друго, което прави впечатление, са възможностите за магистърски програми, които Лайпцигският университет предлага в сферата на медиите – M.A. Kommunikations- und Medienwissenschaft, M.A. Global Mass Communication (с Auslandssemester v Ohio, USA), M.A. Journalistik, M.A. Hörfunk, M.A. Communication Management (според последни ранглисти най-добриият Studiengang в областта на медиите).

За завършек на това дълго словоизлияние ще откроя само надеждата, че гмуркането в неизвестните немски води ще отведе мен и всички тазгодишни Erstis в една цветна страна на нови емоции и незабравими преживявания, които в комбинация със знанията, получени от избрания Studiengang ще допринесът за доизграждането ни като личности – една от най – стабилните греди, с които всеки ще построи кулата на успеха си.

Youtube канал на унито + още полезна инфо: https://www.youtube.com/user/UniversityofLeipzig; http://www.leipzig-studieren.de/

Александра Минчева

За въпроси: https://www.facebook.com/aleks.mincheva?fref=ts

Leave a Reply