Как да работя като студент в Австрия?

vienna-centre-tommaso-nervegnaНамирането на работа във Виена се оказва едно не чак толкова голямо предизвикателство за българските студенти, стига всички документи да са налични и езиковите познания достатъчни.

Колко и какво ще работите в Австрия зависи само и единствено от вашите възможности. Има 3 основни вида заетост: Geringfügig-, Teilzeit- и Vollzeitbeschäftigung.

Повечето студенти избират да работят geringfügig, което означава да не изкарватe месечно повече от 405,98 Евро (данни за 2015г.). В този вид заетост получавате бруто заплащането като чисто, тъй като фирмата не ви осигурява напълно, а само при инциденти (Unfallversicherung), също така се водите работещи и получавате социален номер към пенсионната каса. Ако не получите такъв номер, то задължително попитайте работодателя си дали ви плаща осигуровките към пенсионната каса.

При Teilzeitbeschäftigung сте задължени да работите поне 38,5 часа седмично. Тук е важно да се отбележи, че ако работите повече от 40 часа на седмица, допълнителните часове се заплащат по схемата Нето заплащане на час + 25% от него. При този вид заетост както и при Vollzeitbeschäftigung сте напълно осигурени към някоя от касите, с която работи съответната фирма. Vollzeitbeschäftigung се регламентира с 40 часа на седмица или 8 часа на ден, като след на 6 часа работа ви се полага половин час почивка.

Минималното заплащане в различните браншове е различно регламентирано, но все пак имайте предвид, че ако ви се предлага заплащане от под 5 евро на час, то това заплащане със сигурност е под минималния законов регламент.hideaways_vienna-austria-hero

Повече информация за правните закони и задължения може да видите на сайта на работната камара.

Документите, които са ви нужни за започване на работа, са:

  • Копие от лична карта/паспорт
  • Копие от студентска карта или Studienbestätigung
  • Meldezettel
  • Sozialversicherungsnummer – тук идва интересният момент. Ако се осигурявате само в България, като студент, и имате ЕЗОК карта, то нямате австрийски социалноосигурителен номер. Него получаватe, когато сте здравно осигурен към някоя от касите. Повечето фирми не правят проблем за това и сами ви издават такъв номер, когато започнете работа при тях. Но ако се сблъскате с работодател, който го изисква от вас, то се свържете с някоя от здравните каси и подайте заявление за издаване на такъв.

Работа в Австрия се намира с достатъчно търпение и желание, но със сигурност не е най-трудната задача за желаещите. А за ваше улеснение, ето и малко сайтове:

http://www.unijobs.at/

http://www.karriere.at/

https://www.jobs.at/

http://www.jobkralle.at/

http://www.careesma.at/

Автор: Габриела Горанова

Leave a Reply