Всичко за стажа

Както може би сами сте забелязали, следването в немскитgraduation-879941_1280е университети е по-скоро теорeтично насочено. Но за да си намерите хубава работа, след като завършите, ще е добре да имате практическия опит, изискван от работодателя. Магическата думичка е „стаж“.

Стажът – разумна инвестиция в бъдещето ти

В определени области на духовните и социалните науки е невъзможно да започнеш работа без стаж. Друга полза на стажът е, че можеш сам да разбереш дали работата в определена област е подходяща за теб и дали ти харесва. Ако си хитър (на това разчитаме), ще използваш семестриалната ваканция не само за почивки и работа, а и за да добиеш практически опит. По-късно ще разбереш, че това може да бъде ценна инвестиция в твоето бъдеще.

Исторически факт е, че през 16 век с думата „практикант“ са наричани хора, които са вършили мръсна работа. Едва през 17 век думата добива днешното си значение.

На почти всеки студент по време на следването си  му се налага да проучи възможности за практика. В някои специалности тя е задължителна, но поради гореспоменатите причини има и много места, където може да се направи доброволна практика. В някои наредби за провеждане на изпити е предвиден задължителен стаж.

Кандидатстване за стажантско място

При доброволната практика можеш сам да си избереш къде да кандидатстваш. Това ти дава много възможности, но и усложнява избора ти. Принципно трябва да кандидатстваш за няколкоседмичен или няколкомесечен стаж така, както кандидатстваш за работно място, като се започне от папката ти с всички документи за кандидатстване до интервюто, на което ще те поканят, за да се представиш. Дори само това ти дава ценен опит за по-нататък. Научаваш се да представяш себе си оптимално както писмено, така и устно и когато по-късно кандидатстваш за работа, това за теб вече ще е рутина. Планирай предварително достатъчно време, в което да кандидатстваш, ако искаш през лятната ваканция да направиш по-дълга практика. Много фирми имат високи изисквания към кандидатите за практика, тъй като стажът при тях е предварително стъпало към постоянно работно място в тези фирми. Трябва да се подхожда внимателно в такива ситуации. Повече по темата  – по-късно.

Практика в чужбина

Стажът в чужбина е високо ценен, най-вече от потенциалните работодатели. Такъв стаж предлага не само опит, а и да развиеш умението си да общуваш с различни култури, което във време на глобализация е много важно качество. По този начин получаваш шанса да опознаеш чужда държава, както и начина на работа там. Освен това подобряваш и развиваш езиковите си умения. Стжът в чужбина е свързан с много добра организация. За тази цел междувременно са създадени организации и програми за практика, при които стажантът има отговорник. Единственият недостатък на стажът в чужбина е, че излиза скъпо. Пътуване, квартира, ежедневни разходи и евентуално отговорник, който ще ти помага – всичко това може да надхвърли бюджета ти. Ако разумно планираш стажа в чужбина, той може да се окаже безценен за твоето бъдеще.world-map-146505_1280

Свидетелството

На края на практиката задължително поискай да ти издадат свидетелство.  Попитай дали може да получиш квалифициращо удостоверение. То съдържа и оценка на твоите умения, освен времето, през което си правил практиката и вида на самата дейност. Едно добро свидетелство от реномирана фирма може по-късно да ти отвори много врати при търсенето на работа.diploma-303427_1280

Не се оставяй да те използват!

Когато си стажант, ти принципно си пълноценен служител като всеки друг във фирмата. Работиш така, все едно си назначен на постоянна работа. Предимството за теб е, че можеш да научиш много и че може да получиш квалифициащо свидетелство, ако се ангажираш максимално. На този етап трябва да те предупредим, че трябва възможно най-бързо да приключиш стаж, при който те карат само да носиш кафе и да копираш документи. За щастие в днешно време такива студентски стажове не се срещат често.

Трябва да подходиш внимателно и дори когато шефът ти ти обещава да те назначи за постоянно и ти се справяш добре с практиката.Това първоначално звучи супер и е възможно да се получи. Но внимавай: практиканти, които стажуват, след като са завършили, попадат в капан – те биват назначавани като евтини или безплатни служители. Стажът дори се удължава с големи обещания, но в крайна сметка стажуващият няма полза от това. Съществуват фирми, които назначават на постоянни места практиканти и временни практиканти, за да спестяват разходи. Със сигурност вече си чувал за „Generation Praktikum“.

По време на следването обаче стажът принципно е нещо полезно, най-вече когато след известно време във фирмата се върнеш в университета за да продължиш следването си.

Превод: Весела Златанова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

0 Replies to “Всичко за стажа”

Leave a Reply