Как да реагирам, когато получа отказ?

Някои кандидати изобщо не отварят големите, кафяви пликове, които получават по пощата, тъй като обикновено в тях намират единствено отрицателен отговор и документите, с които са кандидатствали.

Schritt6_630_300 Получавам само откази. Какво да правя?

Останете колкото се може по-спокойни, тъй като дори сред академиците има такива, които получават откази, и не става въпрос за изключения. Не е рядкост човек, завършил социални или икономически науки, да трябва да кандидатства за работа 50 и повече пъти, докато в крайна сметка го вземат някъде. Но в срок от една година, по данни на Немския център за изследване на висшите училища и науките, безработните абсолвенти са едва 4%. „Най-важно е отказите да не се приемат лично“ – казва Том Дисброк, работен треньор и психолог. Дори в случаи, когато интервюто е минало перфектно, може да се случи така, че позицията да се заеме от друг човек. Следващият път ще е съвсем различен и няма причина да смятате, че тогава няма да се получи.

Как да науча причината, поради която не са ме избрали?

10_abgelehntПовечето откази са във формата на стандартизиран текст, който се изпраща на всички неодобрени кандидати по пощата или по имейл. В него не се разкрива конкретна причина, която е довела до отказа. На когото това не му стига и има чувството, че интервюто му е минало много добре, трябва да се обади и да бъде упорит, докато не го свържат с отговорно лице. „Трябва да разпитвате, докато получите конкретен отговор, макар че често няма да са искрени с Вас“ – споделя Том Дисброк. Единствено трябва да внимавате да не прозвучите прекалено своенравно и превзето, а да останете професионални. Ако научите, че сте били на косъм от назначаване, непременно попитайте дали може след половин година да кандидатствате отново. Ако работодателят ви критикува конструктивно, благодарете и се опитайте да подобрите представянето си на следващото интервю.

Как да подобря шансовете си?

Ако често интервютата ви не минават добре, може би повече тренировка е добра идея. „Бъдете избирателно автентични“, препоръчва Дисброк. „Това, което показвам, е истина. Но не показвам всичко, което е истина“. Освен това трябва да сте наясно, че обявите за работа са само един от многото пътища, които могат да ви осигурят място в желаната фирма. Да се кандидатирате по собствена инициатива също може да ви доведе до целта ви.

Как да остана мотивиран?

Тук важи правилото да структурирате деня си и да не разпилявате усилията си. Например може да направите стаж в сферата на специалността си, което ще допълни автобиографията Ви и ще се брои като ценен опит. Важно е да останете оптимистично настроени и отворени за нови възможности. Понякога помага да преосмислите собствените си  представи. Не е задължително да получите конкретно онази работа в музея по изкуствата. Може да си намерите друга чудесна позиция в областта на културата.

graduate

Превод: Весела Златанова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Leave a Reply